Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 22. 7. 2013.

| Društvo

Bazeni bezbedni za kupanje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Bazen-Cair.jpg
Dečji otvoreni bazen Sportskog centra Čair; foto:sccair.rs

Voda u rekreacionim i terapijskim bazenima u Nišu i okolini, Kuršumliji i Prokuplju je mikrobiološki ispravna, pokazuju analize Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Niš.

Odeljenje sanitarne higijene ovog centra kontroliše vodu iz svih bazena Sportskog centra "Čair", zatvorenih bazena Instituta "Radon" u Niškoj Banji, terapijskog bazena Kliničkog centra Niš, Fitnes kluba Niš, bazena Zdravstvenog centra u Prokuplju, zatvorenih bazena u Prolom i Lukovskoj banji i zatvorenih bazena u Paraćinu.

Za vreme kupališne sezone kontrole obuhvataju i bazene niških hotela "Svetlost", "Tami", "Panorama" i "Aleksandar", zatim bazen "Aqua domino" u Prvoj Kutini, "Green paradise" u Niškoj Banji, "Popolend" u Paljini, kao i otvorene bazene u Kuršumliji, Prokuplju, Prolom, Lukovskoj i Sijarinskoj banji. bazen Bazen u Donjoj Vrežini

- Problemi se u pojedinim bazenima javljaju u pogledu hemijske neusaglašenosti, a razlozi za to su nepoštovanje kućnog reda od strane posetilaca, veći broj posetilaca u odnosu na kapacitete i neadekvatno prečišćavanje bazena - kažu iz Instituta za javno zdravlje.

Ispravnost vode na vojnom bazenu na Vrežini kontroliše Zavod za preventivnu medicinsku zaštitu 3 puta nedeljno.

- Utorkom, četvrtkom i nedeljom nosimo vodu na uzorkovanje, a svakog dana, na svaka 2 sata laboranti mere temperaturu vode, spoljnu temperaturu i količinu hlora. Tokom 24 sata, čitava količina vode kroz filtere prođe 2 i po puta - kaže upravnik bazena major Goran Denić.

Ponedeljkom ovaj bazen nije otvoren za kupače jer je tada "tehnički dan" rezervisan za dodatno uređenje i provere.

Pošto su za čišćenje i dezinfekciju bazena zaduženi njihovi vlasnici, stručni tim Odeljenja sanitarne higijene daje im savete kako to treba da učine.

Posetiocima se preporučuje obavezno tuširanje pre i posle korišćenja bazena, prolaz kroz dezinfekcione barijere, nošenje papuča u cilju prevencije gljivičnih oboljenja, izbegavanje direktnog izlaganja suncu pogotovu u periodu od 10 do 16 sati, korišćenje zaštitnih krema, nošenje naočara sa UV filterom i kapa. Vlasnicima se savetuje redovna nadoknada vode i elektrolita u bazenu.

- Sudeći po prvim analizama vode sa javnih česama i bazena, Nišlije ovog leta bez brige mogu da se rashlađuju što pijući vodu, što rashlađujući se u njoj - kažu iz Instituta.

Ipak, ovo se ne odnosi na česme koje nisu povezane na vodovod, jer su analize pokazale da je voda na nekima od njih zagađena fekalijama

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pero peric

    19:59 // 22. 7. 2013.

    Nepoštovanje kućnog reda? Da li je to ono što ja mislim (mokrenje bez odlaska u toalet)?

  • Nenad Djordjevic

    15:04 // 22. 7. 2013.

    Pošto vlasnici hotela i restorana sa bazenima ne daju informacije o korišćenju bazena, npr. na dnevnom nivou, prilagođenosti za mlađu i stariju decu, bilo bi korisno da napravite jedan izveštaj o tome

  • Denis Malbasic

    14:23 // 22. 7. 2013.

    Ma neka gradonacelnik pogleda malo kakvo je rukovodstvo SC "CAIR".Nadali smo se boljem,a ispodose gori od zutih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: