Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 26. 12. 2019.

| Društvo

Bebac: Porodilišta na jugu prema oceni mama najgora u Srbiji

Autor:J. Adamović, M. Dejanović, B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
GAK-foto-V-Milic
Niš na jugu najgore ocenjen; foto: V.M.R.

Da nije svejedno u kom gradu se žena porađa pokazalo je istraživanje portala Bebac u kome je više od 12.000 mama podelilo iskustvo sa porođaja, a najgore su ocenjena porodilišta u Nišu, Leskovcu, Vranju i Pirotu. Porodilje su najmanje zadovoljne uslovima boravka, gde ističu nehigijenu, a opšti utisak mama sa juga je da im lekari i sestre pomažu tek kada prime neki poklon.

U nacionalnom istraživanju "Kakva su nam porodilišta" koje je sproveo Bebac mame su ocenjivale iskustvo koje su imale pre i nakon porođaja - lekare i babice, prijem, podršku na porođaju i sam porođaj, kao i pomoć oko dojenja, uslove boravka i dostupnost lekara nakon što rode bebu.

Prosečna ocena mama koje su se porodile u Nišu, Leskovcu, Vranju i Pirotu je 3 na skali od 1 do 5, što porodilišta u ovim mestima svrstava u najgore u Srbiji.

U Beogradu mame su pokazale najveće zadovoljstvo, zatim mame u Vojvodini, dok su porodilišta u južnoj i istočnoj Srbiji najslabije ocenjena. U pojedinim gradovima ukupna ocena porodilišta ne prelazi ni "dobar 3". Najveće razlike odnose se na same uslove boravka, mogućnost primene epiduralne anestezije, ali i tretman koje su mame imale na porođaju i tokom boravka u porodilištu - navode na portalu Bebac.

Iako su dale visoke ocene lekarima i babicama, mame ističu da nisu zadovoljne podrškom koje dobijaju nakon porođaja, a najveću zamerku imaju na uslove boravka, higijenu i hranu.

Čak 30 % mama, odnosno svaka treća mama, nije dobila važne informacije o svom i stanju svoje bebe nakon porođaja - dodaju.


Niško porodilište najgore ocenjeno

Porodilište pri Kliničkom centru Niš u istraživanju je svrstano među ona srednje veličine i kao takvo od mama je ocenjeno kao najgore - ukupnom ocenom 3, dok je njihov opšti utisak još i gori. Najviše su se požalile na uslove boravka, kao i na dostupnost lekara nakon porođaja, a mame su nezadovoljne i podrškom pri dojenju i pažnjom koje dobijaju porodilje i bebe. istrazivanje bebac Niško porodilište sa najgorom ocenom u kategoriji srednjih porodilišta; foto: istraživanje portala Bebac

To potvrđuju i mame koje su se nedavno porodile u Nišu, a posebno ističu nehigijenu u kupatilu i veliki broj žena koje ga koristi. Uslovi su, svedoče, katastrofalni.

Pojedine ističu da im je sećanje na porodilište stresno, a ne lepo iskustvo koje žele da pamte.

Tuš je uzdignut, a pločice stalno mokre i klizave, hoda se po vodi, pa sam se pri izlasku iz tuša okliznula, pala na pločice i zakucala glavu u pod. Mogla sam da poginem. Neurohirurg je morao da dođe da me pregleda. Dakle užas i problem broj 1 je wc. Drugi problem su kreveti. Moj dušek je bio potpuno iskrivljen i pri dojenju ili sam se ja kotrljala ili je beba ispadala iz kreveta. Ne treba nama luksuz, samo jedan čvrst i ravan dušek. Takođe, pedijatrijske sestre uopšte nisu zainteresovane da pomognu oko dojenja - priča jedna mama.

Mnoge porodilje ističu da skoro niko nije zainteresovan za njih dok su u porodilištu, da se nisu osećale prijatno i kao da su u sigurnim rukama. Njihovo iskustvo je da samo poznanstvo sa lekarima i sestrama ili poklon može bar malo da pomogne da se osećaju bolje, što smatraju nedopustivim.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Bojan Lukić istraživanje portala i iskustva porodilja nije želeo da komentariše.

Ja najradije ne bih davao nikakve komentare, pošto se to u principu nikad dobro ne završi i to je mnogo bezveze. Imam vrlo negativno mišljenje o medijima generalno i voleo bih da izbegnem tu priču - kratak je bio Lukić.


U Leskovcu slična iskustva, direktor obećava bolje uslove

Među srednjim porodilištima u Srbiji koja su bila deo istraživanja je i ono u Leskovcu, kome su mame dale nešto bolje ocene nego niškom i od 19 se našao na 16. mestu. Porodiliste-foto-Aleksandar-Kostic Mame kažu da im je sećanje na porođaj stresno, umesto da to pamte kao lepo iskustvo; foto: A. K.

Opšti utisak mame ocenjuju sa 2,9 i ukupna ocena je 3,3. Najzadovoljnije su Leskovčanke lekarima i babicama, a manje prijemom, podrškom i porođajem, dok su im najviše smetaju uslovi boravka i informacije koje (ne)dobijaju nakon što rode bebu.

Žena koja se u Leskovcu porodila pre 6 meseci kaže da njeno iskustvo nije bilo loše, ali tek nakon što je darovala lekare, babice i sestre.

Nakon poklona postali su "vrlo zainteresovani". Bila sam na neonatologiju i tamo je stvarno čisto. Sestre su ljubazne, htele su da se nađu, ako beba plače hoće i one da je nahrane, da naprave mleko ili da je donesu. Hrana nije ništa posebno, ali su redovni obroci. Tamo gde su porodilje je gora situacija - priča Leskovčanka.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević kaže da istraživanje koje pokazuje da je leskovačko porodilište jedno od najgorih nije video, ali da će pogledati šta su mame rekle. Tvrdi da se njemu niko nije žalio.

To je njihova stvar kako će da ocene. Mi smo sad u fazi rekonstrukcije bolnice, uskoro prvu fazu završavamo, pa krećemo u drugu i tada će biti kompletno rekonstruisano sve od grejanja do struje, preko soba, porodilišta, operacionih sala i svega ostalog. Tako da će sve biti mnogo drugačije. Trenutno je tako kako je. Naše porodilište nije renovirano jedno 20, 30 godina, ali ja iskreno ne znam i meni niko nije uputio nikakvu pritužbu - priča Dimitrijević.


Nezadovoljne porodilje i u Vranju

Portal Bebac je preneo i iskustva mama iz malih porodilišta, među kojima je i ono u Vranju - koje je u ovoj kategoriji dobilo najlošije ocene. Takođe je opšti utisak mama dobar, ali su uslovima i dostupnošću lekara posle porođaja i podrškom dojenju porodilje jako nezadovoljne. zdravstveni-centar-Vranje-foto-i-m U Zdravstvenom centru Vranje pokušali da demantuju Bebac; foto: I. M.

Na katastrofalne uslove požalila se i mlada mama, koja posebno naglašava da su kreveti na spratu gde se žene porađaju carskim rezom jako visoki i teško im je da se popnu, dušeci su neudobni, a toaleti prljavi.

Na toliko žena postoje dve kabine, dve wc šolje sa polomljenim daskama, bez naslona, konstantno krvave i prljave, prljavi lavabo i jedna tuš kabina na toliko žena. Tamo gde bebice leže nije loše, s tim što tebi bebu donesu posle tri dana da bude sa tobom. Dobiješ neke njihove spavaćice koje ne smeš da skidaš, iscepane. Babice su neljubazne i nepristupačne. Generalno, loše iskustvo. Porođaj treba da bude lepo iskustvo u životu, ali u našim porodilištima očigledno nije tako, nego doživiš stres - svedoči Vranjanka.


"Rat" Pokreta Dveri i Zdravstvenog centra zbog istraživanja

Pokret Dveri iz Vranja reagovao je zbog rezultata istraživanja, a u saopštenju navode da je nadležnima u Zdravstvenom centru jedini kvalitet slepa stranačka poslušnost i lokalnost, a da cenu toga plaćaju najmlađi. Vranje-porodiliste-foto-i-m Mame sa juga uglavnom nose negativno iskustvo iz porodilišta; ilustracija; foto: I. M.

Očigledno je da naše sugrađanke zaslužuju mnogo bolji i odgovorniji tretman u lokalnom porodilištu, jer od toga zavisi i reproduktivno zdravlje svih, bez obzira na stranačku pripadnost - dodaju u Pokretu Dveri.

Zato zahtevaju od Ministarstva zdravlja i lokalne samouprave da se ozbiljno pozabave ovim problemom i da zbog loših ocena koje su mame dale rukovodstvo odgovara.

Odmah potom reagovali su iz Zdravstvenog centra Vranje i oni u svom saopštenju kažu da se u porodilištu ove godine rodilo 100 beba više, a pokušali su da demantuju i samo istraživanje koje je portal uradio.

Osmesi srećnih majki i očeva na skoro 4.000 lica koji svakodnevno svoje bebe iznose iz vranjske Bolnice su slika koja upravo govori suprotno od svih napisanih reči na portalu koji ne navodi na kom uzorku je urađeno ispitivanje iz Zdravstvenog centra Vranje i gde ne vidimo na koji način se garantuje verodostojnost iznetih podataka. Po istom istraživanju istog internet portala Klinički centar Niš ima lošije ocene od vranjskog Porodilišta, a govorimo o jednoj Klinici!?! - navode u saopštenju.

Takođe kažu da je porodilište renovirano, da ima najmoderniju opremu i podmlađen kadar, ali priznaju da treba da se poboljša odnos između zdravstvenih radnika i porodilja i tvrde da za to, kao i za bolje uslove boravka, ulažu "nadljudske napore".


Na jugu najbolje ocenjeno porodilište u Pirotu

I mame koje su se porodile u Pirotu nisu najbolje ocenile porodilište, ali je od svih na jugu iskustvo iz ovog kraja nešto bolje. U kategoriji malih porodilišta pirotsko se od 13 našlo na 11. mestu, jer je opšti utisak mama ocenjen sa 3,3, dok je ukupna ocena čak 3,5. porodiliste kreveti-Vranje foto I. M Najpozitivnije iskustvo u Pirotu; ilustracija; foto: I. M.

Najnižu ocenu dali su u kategoriji uslovi boravka, dok su nešto više ocene nego u ostalim porodilištima na jugu žene dale za podršku na porođaju, zadovoljne su prijemom i podrškom dojenju, kao i načinom na koji se čuvaju bebe.

Mama koja je nedavno iskusila porođaj u Pirotu svedoči da su uslovi nešto bolji i jedna je od retkih na jugu kojoj je rođenje deteta u lepom sećanju.

Različita iskustva sam čula, ali sam ja lično dobro prošla i prijatno sam se iznenadila. Prijatno sam iznenađena uslovima, higijenom, bilo je dosta osoblja, posebno su mi pomogle pedijatrijske sestre koje su vodile računa o bebi, ali i meni i stvarno su mi se našle - kaže mlada mama iz Pirota.

Njena zamerka je što u pirotskom porodilištu ne postoji mogućnost epidurala, a da li je to u planu i komentar na ove rezultate nismo uspeli da dobijemo od direktora Opšte bolnice Gorana Petrovića, jer nije odgovarao na pozive i poruke novinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Silvana

    00:33 // 27. 12. 2019.

    U niskom porodilistu sam bila od 6.1.2002. do 1.6.2002.sve pohvale za osoblje iz tog perioda a posebno za dr Draganu Radovic Janosevic i dr Predraga Cvetanovica.

  • Срба

    16:23 // 26. 12. 2019.

    Живим у истој у истој згради као и једна од сестара из тог породилишта КЦ Ниш. Жена (и њена породица) је КАТАСТРОФА по понашању и ставу приватно. Професионално ни не желим да замислим каква је са породиљама..... стра’ота!

  • Nis

    13:30 // 26. 12. 2019.

    A za Željka poštara 50 hiljada evrica. Celo porodiliste da se renovira.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: