Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 4. 11. 2021.

| Društvo

Školska biblioteka u Beloj Palanci poziva donatore za nove i polovne knjige za decu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
škola bela palanka
Polovne ili nove knjige nije bitno; foto: Lj. F.

Nove ili polovne knjige za decu školskog uzrasta svi oni koji mogu i žele da doniraju belopalanačkim osnovcima mogu poslati biblioteci Osnovne škole "Ljupče Španac" i na taj način obogatiti police te školske biblioteke.

"Daruj knjige deci i školskoj biblioteci", naziv je akcije koja je krenula početkom oktobra, a koja je, zahvaljujući bivšim đacima, od lokalne podignuta na viši nivo, pa knjige mogu da doniraju ljudi iz cele zemlje.

Bibliotekarka Slavica Ćirić koja u školskoj biblioteci radi više od 20 godina, kaže da deca vole da čitaju, ali da im u sadašnjem vremenu treba prilagoditi gradivo i lektiru.

Sve je počelo kao lokalna akcija, a onda je uz pomoć Olivere Petrović podignuta na viši nivo. Deca čitaju, ali im ne nudimo na pravi način. Radimo radionice, pokušavamo da motivišemo decu. Moramo da promenimo odnos prema knjizi i deci. Knjige su u podrumima, na tavanima, pored kontejnera, a nema ih tamo gde treba da budu. Hajde da ih damo deci - kaže Ćirićeva.

Belopalanačka bibliotekarka vodi se drevnim egipatskim zapisom - "Knjige grade spomenike u srcu onoga ko ih čita", pa poziva sve ljude, organizacije i pisce da budu graditelji znanja palanačkih osnovaca.

Akcija je od lokalne, kada su učenici i zaposleni u školi donirali knjige, podignuta na nivo da svako ko želi može poslati nove ili polovne knjige namenjene osnovnoškolskom uzrastu.

Psihološkinja, književnica i nekadašnji đak belopalanačke škole Olivera Petrović podražala je akciju poklanjanja knjiga i poziva sve koji mogu da se uključe.

Svaka knjiga znači, i slanje samo jedne knjige će obogatiti police školske biblioteke. Deci će svaka knjiga značiti, jer je reč o deci koja na takmičenjima osvajaju brojne nagrade, ali su na neki način ta deca slabo vidljiva. Deca vole knjige i vole da čitaju. Na žalost škola pripada najsiromašnijoj opštini u Srbiji, tako da nemaju mogućnost da samostalno kupuju knjige - kaže Petrovićeva.

Knjige mogu da se šalju na adresu škole - Ulica Svetosavska bb, 18310 Bela Palanka, a dodatne informacije mogu se dobiti i na telefon 018/855077.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Knjige nisu skupe

    17:12 // 6. 11. 2021.

    Po čemu je Bela Palanka najsiromašnija opština, da li imate statističke podatke? Jedino ako računate ove što rade po opštinskim firmama a vode se u Nišu, pa ne ulaze u statistiku i Rome kojih ima dosta i uglavnom rade u nadnicama. U Palanci koliko se može videti, voze se dobra kola, sređuju lokali, Dani Banice, kažu najbolja gastro manifestacija u Srbiji, pa to sigurno ne može bez para. A knjige?

  • Smuk

    16:38 // 4. 11. 2021.

    Če odnesemo . Važno je da decá čitaju i da se edukuju !
    Od "starci" sam digal ruće ... oni su svi "simpatizeri" akademije a što pa i da čitaju - za malko ? A i sve si znaju !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: