Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:16, 26. 12. 2019.

| Društvo

Belopalančanin čuva srpsku tradiciju etno-motivima na garderobi, šalovima i leptir-mašnama

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti

Odevni predmeti nastali od materijala koji se tkaju u Centru za stare i umentničke zanate u Beloj Palanci našli su se na pistama najvećeg modnog događaja u Srbiji, a njihov dizajner Slobodan Mitrović krenuo je i u izradu leptir-mašni sa etno motivima, za koje kaže, da su jedinstvene u Srbiji. Sledeći poduhvat mladog Belopalančanina su kravate sa motivima njegovog kraja.

Mašne izrađuje tek 2 meseca, ali su već najprodavanije Mašne izrađuje tek 2 meseca, ali su već najprodavanije; foto: Lj. F.

Mitrović je odnedavno predsednik Udruženja Miris zavičaja koje je zaslužno za pokretanje manifestacije po kojoj je Bela Palanka postala poznata - Dani Banice, ali njegova interesovanja su proizvodi nastali tkanjem.

Trenutno sa sestrom radimo šalove zbog zimskog vremena. Radimo i priveske koji imaju formu male tkanice sa prepoznatljivim šarama srpskog folklora, radili smo tkanice, tkane papuče, tako da su svi proizvodi mahom od tkanja - kaže Mitrović.

Ovaj mladi dizajner interesuje se za 3D umetnost, ali kako kaže, želi da sačuva i tradiciju svog kraja. Kreacije sa etno šarama Kreacije sa etno šarama; foto: Lj. F.

Njegov najnoviji proizvod je leptir mašna sa etno motivima, a iako na njima radi tek manje od 2 meseca, reakcije su pozitivne, a postoji tražnja za njima i van Bele Palanke.

Mašne su slučajno nastale, tragali smo za proizvodom sa stilom koji će sadržati tradiciju i eleganiciju. Sami etno motivi su se nametnuli, tu su prepoznatljive šare belopalanačkog kraja, rađene su pokrsnicom koji je tradicionalni srpski vez i provlači se venac - prića dizajner.

Nekoliko serija je već odrađeno, a trenutno su u ponudi desetak motiva u različitim bojama koje se kombinuju.

Prodajemo građanima i posetiocima, a radili smo i jednu seriju za Etno-mrežu. One su deo muške kolekcije, a mahom su kupci žene i devojke kao poklon svojim partnerima. Radimo reklamu preko interneta, prodajemo ovde u Centru. Za jednu mašnu sa vezom je potrebno oko 4 sata - kaže Mitrović.

Sa svojim idejama 28-godišnji mladić ne staje, sledeći proizvod koji će nastati u Centru za stare i umetničke zanate je kravata sa etno-motivima. Slobodan se bavi i 3D umetnošću Slobodan se bavi i 3D umetnošću; foto: S. M.

Još razmišljamo o materijalu koji će biti podloga. Takođe organizovaćemo i modnu reviju naredne godine ovde u Beloj Palanci, povodom 10 godina Centra za stare i umetničke zanate - priča mladić.

Kaže da se od starih zanata teško može živeti, ali da je rešenje u ovakvim proizvodima, a što se prodaje tiče najbolje ide spoj savremenog i tradicionalnog.


Udruženje pokrenulo "Banicijadu"

Gastronomsku manifestaciju po kojoj je Bela Palanka postala poznata je ovog leta posetilo preko 35.000 posetilaca, a nju je 2006. godine pokrenula tadašnja predsednica Udruženja Miris zavičaja Radijana Živković.

Manifestacija je zaslužna i za Mitrovićev pristup Udruženju i povratak u Belu Palanku nakon završenih studija.

Svoju prvu samostalnu izložbu imao sam 2016. godine u prostorijama Centra. Sledeće godine na manifestaciji sam prikazao kolekciju koju sam dizajnirao, od materijala koji su nastali ovde na razboju. Kasnije je predstavljena i na Fashion selection u Beogradu - kaže Mitrović.

Cilj Udruženja je, priča Mitrović, zaštita kulturnog identiteta Bele Palanke, zaštita običaja, starih zanata i tradicionalne kuhinje. Izrađuje i priveske Izrađuje i priveske; foto: S. M.

Trenutno se radi na izdavanju recepata za Belopalanački kuvar. Sarađujemo sa Etno-mrežom, učestvujemo na konkursima zajedno sa njima. Kroz udruženje je prošlo oko 60 članova, trenutno je aktivno desetak - kaže predsednik.

Dodaje da imaju podršku lokalne samouprave, od koje su 2010. godine dobili prostorije za otvaranje i opremanje Centra za stare i umetničke zanate


Edukacija novih članova

Udruženje na čijem je čelu aktivno radi i na edukaciji novih članova, pre svega odraslih, ali i dece, kroz radionice koje svake godine održava. Sobne papuče jedan su od proizvoda nastalih u Centru Sobne papuče jedan su od proizvoda nastalih u Centru; foto: Lj. F.

Ove godine su bile radionica za pustovanje vune, za grnčarstvo, tkanje, a negujemo i vez, pletenje, heklanje, zlatovez. Kroz edukacije se trudimo da sačuvamo stare zanate - kaže Mitrović.

Preko javnih radova preko leta Udruženje upošljava žene koje se bave zlatovezom ćiriličnog pisma i peškira, a sa time nastavljaju da se bave i kad se projekat završi, dok neke od njih postaju i edukatori.

Pored finasnijske podrške lokalne samouprave, Mitrović kaže da predsednik Opštine Goran Miljković prilkom protokola često poklanja proizvode nastale u Centru za stare i umetničke zanate, što je velika ćast za njega i sve članove.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Bela Palanka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: