Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:58, 22. 3. 2022.

| Društvo

Beogradska firma preuzima obavljanje komunalnih usluga u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Prokuplje
Novi koncesionar u Prokuplju za komunalne delatnosti; foto: Lj. M.

Upravljanje i obavljanje komunalnih delatnosti oko čistoće grada, parking mesta, gradske tržnice i gradskog zelenila ubuduće će preći u nadležnost beogradske firme "RB Demetra", odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine grada Prokuplja. Ponuđač će godišnje za koncesionu naknadu Gradu plaćati 505.000 dinara.

U obrazloženju se kaže da je to bila i jedina ponuda koja je, između ostalog, ispunjavala sve uslove po ranije raspisanomkon kursu.

"Demetra" će, nakon stupanja Odluke na snagu, osnovati novo privredno društvo za posebne namene koje će se baviti isključivo obavljanjem koncesione delatnosti i preuzeti sve obaveze koncesionara precizirane u Ugovoru koji zaključuje sa Gradom. Skupština Pk Odbornici doneli odluku o prodaji dela JKP Hammeuma; Foto: Lj. M.

Skupština Prokuplja je na sednici sredinom prošle godine donela odluku o pokretanju javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije kako bi se pojedine radne jedinice izdvojile iz JKP Hammeum, a samim tim i smanjio broj radnika na teret budžeta Grada. Za konkursnu dokumentaciju su se interesovale dve firme "RB Demetra" i "Properta" iz Novog Sada, ali je u roku za prijem ponuda pristigla samo ponuda "Demetre" - rečeno je na današnjoj Skupštini.

Koncesionar je dostavio pojedinačne cene usluga tekućeg održavanja zelenih površina i čistoće grada, kao i traženu garanciju ponude koja iznosi 378.750 dinara.

Inače, "RB Demetri" će u Prokuplju biti na raspolaganju, između ostalog, 360 parking mesta, u početku 120 tezgi, a nakon godinu dana kapaciteti će se proširiti na 160 na novoj pijaci čija je gradnja u toku, a radove finansiraju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Grad Prokuplje sa oko 350 miliona dinara.

Tokom prošle godine, gradska vlast u Prokuplju je donela odluku o odvajanju pojedinih delatnosti najvećeg Javnog komunalnog preduzeća "Hammeum" koje je brojalo preko 300 radnika, ali je još nejasno koliko će njih nakon koncesije ostati u sastavu tog preduzeća.

Tada je odlučeno da delatnosti poput poput parking mesta, čistoće grada, gradske tržnice i gradskog zelenila pređu u nadležnost koncesionara na 15 godina, a da vodovod i usluge na groblju ostaju u nadležnosti Grada i Javnog preduzeća.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je tada tvrdio da će se time uštedeti veliki novac u budžetu, te da se godišnje za ovo, kako je tada rekao, "nefunkcionalno preduzeće u kome se do sada finansirao nerad", izdvaja po raznim osnovama oko 350 miliona dinara.

Inače, direktor firme “RB Demetra” je Radenko Bakoč, dok su ovlašćena lica Andrija Bakoč i Jelena Jokić, a novi koncesionari biće druga privatna firma u Prokuplju u komunalnim uslugama, s obzirom na to da unazad desetak godina usluge izvoženja smeća obavlja firma "Porr-Werner Weber" i oni će nastaviti svoju delatnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mihajlo

    19:40 // 25. 3. 2022.

    Ako mogu da gradski oci kažu 8! Bio BiH zahvalan

  • profesor Dušan

    14:16 // 23. 3. 2022.

    Ovi su prodali svoj grad i plaćaju đubre i parkinge i izvršitelje zbog đubreta i parkinga i posle glasajte SNS slobodno,pa crknite onda i ne žalite se

  • Ivan

    20:27 // 22. 3. 2022.

    Firma iz Beograda???
    Znači Djilas?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: