Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:12, 31. 3. 2021.

| Društvo

Beogradska i pirotska firma ubuduće prevoze Piroćance

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
bus
Novi prevoznici; foto: Lj. F.

Od 1. aprila pa narednih 8 godina, kako je predviđeno ugovorom u javno-privatnom partnerstvu, javni gradski i prigradski prevoz u Pirotu će obavljati konzorcijum preduzeća Auto Kodeks iz Beograda i Maxa Tours iz Pirota.

Beogradska i pirotska firma nastupile su zajedno na tenderu na kome su bili jedini ponuđači, a ukupna vrednost javne nabavke je skoro 680 miliona dinara.

Posle izrade koncesionog akta i dobijanja saglasnosti komisije Ministarstva finansija, nacrt ugovora usvojili su i odbornici Skupštine grada na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta.

Ugovorom je regulisano da novi prevoznici zadrže 19 aktuelnih linija - 13 prigradskih i 6 gradskih, koje je do sada održavalo više prevoznika.

Ideja nadležnih je bila da to ubuduće radi samo jedno preduzeće, a kako je ranije rečeno, neće biti preklapanja linija pa će se ukupna kilometraža smanjiti sa 80.000 km mesečno, na sadašnjih 69.000. Trenutno 4 prevoznika prevoze Piroćance Do sada 4 prevoznika prevozilo Piroćance; foto: Lj. F.

Pored naplate karata, prevoznici će dobijati novac i iz budžeta - Grad Pirot će subvencionisati prevoz sa najmanje 35,2 miliona dinara godišnje, a ugovorom je predviđeno da u slučaju "nedovoljnog ostvarenja planiranog povećanja prihoda po osnovu povećanja cena mesečnih karata u gradsko-prigradskom prevozu putnika", Grad na ime podele rizika garantuje privatnom partneru 400.000 dinara na mesečnom nivou.

Grad Pirot je i do sada subvencionisao gradski i prigradski prevoz - tokom 2018. godine je izdvojio 12,5 miliona dinara, 2019. godine 22 miliona, a za 2020. godinu kada se krenulo u koncesiju predviđeno je bilo 40 miliona dinara.

Cene karata ostaju iste, povlašćene cene i besplatan prevoz imaće određene kategorije stanovništva, a povećanje je moguće u slučaju poslupljenja goriva ili drugih poskupljenja, za šta će biti potrebna saglasnost Veća.

Prevoznici su se obavezali da koriste 20 autobusa, od čega 10 autobusa koja imaju 43 - 59 sedišta za sedenje i 10 malih autobusa, koji imaju od 20 do 25 mesta za sedenje, uz 5 autobusa u rezervi.

Vozila ne mogu biti proizvedena pre 2003. godine i moraju ispunjavati standard izduvne emisije najmanje ''EURO 3''.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miljana Golubovic

    17:43 // 3. 4. 2021.

    Karte nisu ostala ista cena.Do selo Izvor znaci relacija Krupac-Izvor bila je karta 60 dinara a sad je 110 dinara.

  • Razbibriga

    20:09 // 31. 3. 2021.

    Aleksandra Mitrovica za Predsednika !

  • babusnica shuma

    19:33 // 31. 3. 2021.

    A mi se patimo sa nis ekspresom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: