Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 18. 9. 2013.

| Društvo

Besparica "ruši" stare zgrade

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
IMG-4172
Generala Milojka Lešjanina 37

Mnogo zgrada u centru Niša sa velikom arhitektonskom vrednošću propada, jer vlasnici nemaju para da ih renoviraju onako kako to propisuje Zavod za zaštitu spomenika.

IMG-4178 Zaštićena zgrada; Generala Milojka Lešjanina 39U ovoj instituciji napominju da se prilikom rekonstrukcije mora očuvati autentičnost objekta i da se prilikom sanacije mora ispoštovati ono što Zavod propisuje.

Pored toga što narušavaju izgled grada ovakve zgrade često su skolne rušenju, a za restauraciju je potrebno mnogo novca.

Tako, vlasnici zgrade u centru Niša u Ulici generala Milojka Lešjanina 37. tvrde da im je Zavod za zaštitu spomenika kulture propisao nerealne uslove za sanaciju objekta i da strahuju od mogućeg rušenja.

Direktorka “M-Industry” Slađana Mandić, u čijem je vlasništvu objekat, kaže da su uslovi koji se navode veoma "strogi".

- Pored ostalog što propisuje Rešenje, traži se da se “falcovani” crep zameni “biber” crepom i da podovi, zidovi i plafoni zadrže autentičan izgled iako unutrašnjost nema nikakvu vrednost - kaže Mandić.

IMG-4182 Mandić dodaje da je zgrada u trenutnom stanju naupotrebljiva, te da je priozvodnja tekstila kojom se “M-Industry” bavi stala, a da posebno strahuje da će se građevina iz 1924. godine urušiti i povrediti nekoga ko u njoj boravi ili slučajnog prolaznika.

- Bojim se da će se zgrada sruštiti na nekoga i povrediti ga. U tom slučaju ja ću, kao odgovorno lice, pred sudom odgovarati zbog toga - strahuje Mandić.

Sama zgrada, kako je rečeno u Zavodu, nije pod njihovom zaštitom, već se “naslanja” na jednu koja jeste, pa prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara potpada pod “zaštićenu okolinu”.

U niškom Zavodu kažu da su propisani uslovi uobičajeni u ovakvim slučajevima i da ih propisuje arhitekta iz ove institucije.

- Da li su uslovi realni ili ne procenjuju stručnjaci Zavoda koji izlaze na teren i propisuju ih za svaki objekat pojedinačno poštujući načelo autentičnosti - kaže sekretar Zavoda Mirjana Nikolić.

Ona dodaje da u konkretnom slučaju nema neuobičajenih zahteva i da je odluku niškog Zavoda drugostepeno potvrdio i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Ipak, arhitekta i stručni saradnik Zavoda za zaštitu spomenika Ivan Andrejević kaže da to što su za održavanje objekata pod zaštitom odgovorni samo vlasnici, može biti veliki problem.

IMG-4177 Generala Milojka Lešjanina 39- Slaba je platežna moć ljudi, a radovi su, kada je restauracija u pitanju skupi. Zato vlasnici najčešće nisu u mogućnosti da sami održavaju ovakve zgrade, pa je potrebno da Grad i Republika nađu način da se problem reši - kaže Andrejević.

Andrejević dodaje da vlasnici pored toga što sami rizikuju da se povrede jer su objekti često skloni rušenju, mogu zbog neodržavanja fasade i da budu kažnjeni, a da im se na predlog Zavoda zbog lošeg staranja čak može i oduzeti objekat.

- Sprovođenje ovako drastičnih mera ima smisla kada je reč o bogatim društvima, ali bi u našoj sredini to bilo srtašno - kaže Andrejević.

U Nišu do sada, kako kaže Andrejević, nije bilo ovakvih slučajeva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mandic Sladjana

    21:03 // 19. 9. 2013.

    Ovaj problem nece biti resen sve dok arihitekta tumaci zakon na svoju ruku.Na samo 50metara sruseno je kulturno dobro "Zdrada specijalnekoje je do temelja i sagradjena petospratnica."zivela korupcija"

  • Двери Ниша

    13:31 // 19. 9. 2013.

    Град од кога полако нестају и она три слова...

  • Branislav Petrović

    11:28 // 19. 9. 2013.

    Dokle god brđani i dođoši kolo vode grad će biti sve ružniji.Baš ih briga za starine koje su činile ovaj grad.Baš ih briga za tradiciju i kulturu.Jednostavno zabole ih sve za ovaj grad.Tako nam treba!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: