Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 10. 1. 2013.

| Društvo

Besplatan zubar za decu iz "Duška Radovića"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
ugovor-dom-stomatoloski.jpg
Poptisivanje ugovora o saradnji

Dvanaestoro dece sa smetnjama u razvoju iz niškog doma “Duško Radović” imaće besplatne redovne kontrole i popravke zuba na klinici Stomatološkog fakulteta u Nišu, a studenti će dobiti priliku da prisustvuju retkim stomatološkim intervencijama.

Ovo je omogućeno ugovorom o saradnji koji su danas na Fakultetu potpisali Slavica Đokić, direktorka doma, i Dragan Krasić, načelnik Klinike za stomatologiju.

Na ideju o ovakvoj saradnji došli su sami studenti Stomatološkog fakulteta u Nišu.

- Slušala sam od roditelja koliko im je bilo teško da dete sa mentalnom retardacijom, epi-napadima i srčanim smetnjama odvedu kod zubara da bi mu izvadili zub! Zato zahvaljujem studentima što su im olakšali probleme – kaže direktorka Đokić.

studenti stomatologije

Dom je u aprilu prošle godine primio decu sa najtežim oblicima smetnji, od kojih neka nemaju mogućnost ni da govore. Pošto je sa njima teško komunicirati i ostvariti kontakt, potreban je timski pristup lečenju u kome često učestvuju stomatolog, psihijatar i neurolog.

Lekarski tim će decu primati u posebnu specijalno opremljenu ordinaciju. Zavisno od stepena smetnji u razvoju pacijenta, po potrebi će koristiti opštu anesteziju koja je do sada bila izbegavana od strane lekara iz drugih zdravstvenih ustanova.

- Teško je obezbediti da takva deca sarađuju bar 30 do 45 minuta koliko traje intervencija, pa je potreban rad u opštoj anesteziji. U jednom aktu ćemo zbrinjavati sve probleme koji postoje u usnoj duplji pacijenta – objašnjava Dragan Krasić, načelnik Klinike.

Ova saradnja će, kaku kažu profesori, značajno doprineti obrazovanju studenata jer će po prvi put imati prilike da prisustvuju retkim intervencijama.

Studenti su dodatno pomogli štićenicima doma tako što su im danas uručili dečja kolica, odeću, pelene i slatkiše ukupne vrednosti od skoro 40.000 dinara.

PRVI PACIJENT

Iako je ugovor o saradnji potpisan tek danas, na stomatološku kliniku već je bio primljen jedan štićenik doma.

Dečak je zbog jakih bolova, kako kaže direktorka Đokić, udarao glavom o zid, vikao i uznemiravao ostalu decu.

Nakon što su mu izvađena 4 zuba, oseća se bolje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • anche

    17:30 // 10. 1. 2013.

    Nakon što su mu izvađena 4 zuba, oseća se bolje.

    verujem da bi se jos bolje osecao da su ti zubi pravovremeno leceni, pa da je izbegnuto vadjenje. jao onome ko mora ovoj drzavi pod 'brigu'...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: