Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 19. 5. 2023.

| Društvo

Besplatna i anonimna testiranja na HIV danas u Nišu 

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
sida
Akcija danas traje do 16 sati, nova zakazana za 22. maj; foto: flickr.com/Sham Hardy

U okviru Prolećne evropske nedelje testiranja na HIV koja traje od 15. do 22. maja, danas je organizovano anonimno, dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje koje je počelo u 12 i trajaće do 16 sati ispred Naučno-tehnološkog parka. Poslednjeg dana, 22. maja biće organizovano još jedno testiranje građana.

Iz Instituta za javno zdravlje Niš napominju da rano otkrivanje i lečenje savremenom terapijom, HIV pozitivnim osobama omogućava neuskraćen i kvalitetan život, zdravo potomstvo i onemogućava prenos virusa seksualnim putem.

Savetuje se da svako ko ja imao seks bez kondoma sa osobom nepoznatog HIV statusa treba da se testira. U Srbiji je savetovanje i testiranje na HIV besplatno i anonimno i može se obaviti tokom čitave godine u Zavodima i Institutima za javno zdravlje - rekli su iz niškog Instituta.

Akcije testiranja sprovodi Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent" u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Niš i Naučno-tehnološkim parkom, a kako su organizatori rekli, testiranja su bezbolna i pouzdana, a rezultat testa je gotov za 15 minuta.

Svi građani testiranja mogu to obaviti besplatno i anonimno, bez zakazivanja i u Udruženju Potent u mobilnoj zdravstvenoj jedinici ispred Naučno tehnološkog parka u ulici Aleksandra Medvedeva bb. i 22. maja od 14 do 18 sati u Nacionalnom centru za seksualno i reproduktivno zdravlje Potent u ulici Stevana Nemanje 69 - rekli su organizatori.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji živi 1.694 HIV pozitivnih osoba, a procenjuju da još 1.800 ljudi ni ne zna da je zaraženo. Među registrovanim osobama, iz “Batuta” kažu da je 13 puta više muškaraca, dok je većina novootkrivenih HIV pozitivnih osoba uzrasta od 20 do 49 godina, a svaki treći ima od 20 do 29 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: