Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 10. 12. 2016.

| Društvo

Besplatna pravna pomoć za ugrožene građane

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pravna pomoć
Pravni saveti za sve građane; foto: MRCN

Nacionalne manjine, bivši zatvorenici, socijalno ugroženi i marginalizovani, ali i svi oni kojima je potrebna pravna pomoć ili savet advokata mogu je u narednih 10 dana dobiti besplatno u Centru za ljudska prava u Nišu. Savete će, kako kažu iz organizacije „Help“, davati 4 advokata koji su podržani programom samozapošljavanja.

Jednakost u pristupu pravdi, koje je jedno od osnovnih ljudskih prava svakog pojedinca, na ovaj način će se videti na delu, kažu, jer će pravne savete moći da dobiju svi oni kojima je luksuz angažovanje advokata.

Građani kojima je potrebna pravna pomoć mogu da dođu od danas do 20. decembra u prostorije Centra za ljudska prava u Nišu koji se nalazi u Dušanovom bazaru na 2. spratu. Advokati će danas i naredne subote biti tu od 12 do 15 sati, a radnim danima od 17 do 20 sati - kažu iz "Help-a".

Za one koji ne mogu da dođu lično, dodaju, obezbeđen je broj telefona 018/524-332 na koji mogu da pozovu i postave pitanje, a advokat će im se javiti sa odgovorom.

Pružanje besplatnih pravnih saveta omogućili su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava - Medijski istraživački centar, Centar za ljudska prava i organizacija "Help".


Neophodan Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Poštovanje ljudskih prava više ne sme da bude samo pitanje nečije dobre volje, smatra Lidija Vučković iz Centra za ljudska prava u Nišu, već bi trebalo uspostaviti institucionalne mehanizme i kontrolu.

U dva relevantna izveštaja, jedan je Evropski izveštaj o napretku Srbije i izveštaj Komiteta za borbu protiv torture, izričito stoji da je pomoć koju advokati pružaju po službenoj dužnosti vrlo manjkava i nikako ne možemo da se oslonimo na to da je stranka u postupku dobila odgovarajuće zastupanje kada joj je dodeljen advokat po službenoj dužnosti - smatra Vučković.

Ona ističe da bi država, pored usvajanja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, trebalo da obezbedi i njegovu primenu, jer bi na taj način i siromašni, kojih je danas, kaže, u Srbiji mnogo, imali podršku.

Sve dok to ne dobijemo imaćemo situaciju da će određeni sticaj okolnosti dovesti do toga da u nekoj godini imamo manje kršenja ljudskih prava, a u nekoj godini veće - zaključuje Vučković.

Podsetimo, na Međunarodni dan ljudskih prava na portalu Južne vesti možete premijerno pogledati emisiju "Moje pravo" koja govori o tome šta su ljudska, a šta građanska prava i slobode i na koji način ih građani mogu ostvariti. Emitovanje ovog serijala, koji ima 12 epizoda, nisu prihvatile mnoge televizije, ali ga posle današnje premijerne emisije na portalu možete pratiti svakog drugog dana od 14 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lahor

    16:16 // 10. 12. 2016.

    Svaka čast pozdrav za moju komsinicu predsednicu ovog udruzenja.Lidiju Friciku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: