Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 29. 2. 2020.

| Društvo

Besplatne studije u matici za Bugare iz Srbije

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
studenti
Besplatan i studentski dom;, foto: ilustracija/flickr - Jirka Matousek

Maturanti koji žive u Srbiji, a koji se izjašnjavaju kao Bugari, odnosno oni koji mogu da prilože dokaz o bugarskom poreklu, svoj put ka akademskoj zajednici mogu da nastave u Bugarskoj, a uslovi za njih su promenjeni. Zakon o visokom obrazovanju je izmenjen pa od sledeće školske godine student sa bugarskim poreklom neće plaćati školarinu, kažu iz bugarskom Konzulata u Nišu.

Veliki procenat srednjoškolaca iz Dimitrovgrada i Bosilegrada, gde je većinsko bugarsko stanovništvo, upisuje fakultet na nekim od bugarskih univerziteta. Najveće interesovanje na fakultetima u susednoj Bugarskoj izazivaju ekonomija, farmacija i medicina, prava, politikologija, a postoji i sve veći interes za oblasti umetnosti.

Prema rečima Edvina Sugareva, generalnog konzula Bugarske u Nišu, svaki student plaća taksu-školarinu koje se razlikuju u zavisnosti od fakulteta i oblasti nauke. One mogu da budu od 200 do 900 leva (od 102 do 460 evra).

Objašnjava da su promenjeni su uslovi u trećem članu Zakona o visokom obrazovanju Republike Bugarske koji se odnosi na studente sa bugarskim poreklom. Iz bugarskog konzulata kažu da se stipendija od 240(123 evra) leva mesečno uručuje svim brucošima, međutim tokom daljeg školovanja dobijaju je na osvnovu ličnog uspeha.

Studenti koji imaju bugarsko poreklo, a koji dolaze iz inostranstva mogu živeti u studentskim domovima potpuno besplatno. Od prošle godine studenti mogu da dobiju privremenu ličnu kartu u Službi za migracije u Sofiji. Na ovaj način Bugarska brine o svojim sunarodnicima koji ne žive u Bugarskoj - istakao je Sugarev.

Budući studenti koji imaju mogućnost da svoje fakultetsko obrazovanje steknu na nekom od bugarskih univerziteta formular liste želja mogu da popune u Dimitrovgradu ili Bosilegradu. Selekcija se vrši na osnovu postignutih rezultata sa prijemnog ispita.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    06:53 // 1. 3. 2020.

    Gluposti

  • r a l e x i c

    17:37 // 29. 2. 2020.

    Bili oni bugarske ili bilo koje nacionalnosti, u Bugarskoj su stranci i kao takvi daju ispit za ispitom..One koje ja poznajem zavrsavaju sve u roku i pravac Srbija jer Bugari znaju kakvo im je znanje i nece ni da cuju da ostanu da rade kod njih..Tako su i kod nas stranci zavrsavali..

    • Ivan

      20:42 // 29. 2. 2020.

      Mora da si ti pao s Marsa, nema druge...

    • Dax

      22:13 // 29. 2. 2020.

      Koliko si ti smesan. Ja iz Caribroda ne poznajem nekoga ko je otisao da studira u BG a da se posle vratio u ovu rupu od drzave.

    • Az

      00:23 // 1. 3. 2020.

      Ćao, Megatrend

    • Gospodin Ceda

      12:58 // 7. 4. 2020.

      Ma nemoj. Svi iz jugoistoka Srbije su lakse prihvaceni u Bugarskoj, rade mirno, na fakultetu, i tako. Nema potreba od hejtanja bez veze.

  • Ivan

    14:26 // 29. 2. 2020.

    Brzo će narod sa jugoistoka početi da se bugarči. U Srbiji više nema nade ni za dobro, ni za bolje sutra.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: