Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 17. 6. 2023.

| Društvo

Besplatni pregledi mladeža u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Besplatni pregledi mladeža u Nišu
Dermatolozi savetuju redovne preglede; foto: La Roche-Posay

Pored zaštite od UV zračenja, redovni pregledi najvažniji su korak u prevenciji raka kože, zbog čega će u Nišu u ponedeljak, 26. juna i utorak 27. juna od 8 do 19 sati na trgu Stevana Sremca kod tržnog centra Kalče biti organizovani besplatni preventivni pregledi mladeža bez lekarskih uputa.

Pregledi mladeža organizuju u okviru kampanje “Save Your Skin” u kojoj dermatolozi edukuju građane o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože.

Pod najvećim rizikom su osobe sa plavim očima, riđom ili plavom kosom, kao i svetlom kožom koja lako izgori i teško pocrni i na kojoj se javljaju pege nakon izlaganja suncu - kažu organizatori.

Takođe, napominju da mladeži nisu razlog za uzbunu, kao i to da je normalno se do 45. godine života pojavi od 10 do 50 mladeža, već dermatolozi savetuju da je potrebno da se ne zanemare eventualne promene.

Nošenje garderobe koja pokriva kožu, izbegavanje sunca između 11 i 15 časova tokom leta kada je zračenje najveće, boravak u hladu i redovna upotreba faktora za zaštitu od sunca najbolji su načini da sačuvamo kožu od štetnog delovanja UV zraka. Preporuka je izbegavati i veštačke izvore UV zračenja kao što su solarijumi. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti dece, jer preteran izlaganje suncu tokom detinjstva povećava šansu za razvoj raka kože kasnije tokom života - kažu organizatori.

Zato savetuju građane da odlaze na redovne dermatološke preglede, naročito ukoliko primete promene na koži, te kažu da ukoliko se otkrije na vreme u 99% slučajeva izlečiv.

Nišlije koje žele besplatan pregled i savet dermatologa, moraju se prijaviti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Veselinović

    11:50 // 19. 6. 2023.

    Nema slobodnih termina a nisu se ni pojavljivali od trenutka kada je vest objavljena. Očekujemo da se akcija produži dok bude zainteresovanih. Ili popravite program za prijave koji izgleda ne funkcioniše.

  • Mara

    14:15 // 17. 6. 2023.

    Vest od pre 30 minuta i već nema mesta... Haha...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: