Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 27. 8. 2021.

| Društvo

U niškom Domu zdravlja besplatni pregledi za otkrivanje karcinoma, dijabetesa i depresije

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja niš
Građani mogu obaviti testove i preglede bez uputa; foto: T. R.

Testove i preglede za rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva, šećerne bolesti, srčanih oboljenja, kao i depresije građani će moći da urade besplatno i bez uputa za vikend, 28. i 29. avgusta, od 7 do 14 sati u Domu zdravlja u Nišu.

Kako bi maligne bolesti bile otkrivene na vreme, građani će moći da obave tri preventivna pregleda.

Iz niškog Doma zdravlja pozivaju žene da obave ultrazvučni pregled dojke na prvom spratu, u Službi za radiološku dijagnostiku.

PAPA test, odnosno preventivni pregled za otkrivanje raka grlića materice, žene koje imaju između 25 i 64 godine moći će da odrade takođe na prvom spratu, u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

Bez uputa građani će moći da obave i pregled za rano otkrivanje karcinoma debelog creva, a on je preporučen muškarcima i ženama koji imaju od 50 do 74 godine. Ovi testovi biće podeljeni u centralnom holu.

Osim skrininga na maligna oboljenja svi zainteresovani moći će za vikend da obave i skrining na šećernu bolest, u Službi za laboratorijsku dijagnostiku, a iz Doma zdravlja ga preporučuju prvenstveno starijima od 35 godina.

Muškarci od 35 do 69 godina i žene od 45 do 69 godina, takođe u laboratoriji, moći će da daju krv i odrade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih oboljenja.

Na Odeljenju neuropsihijatrije Nišlije starije od 18 godina imaće priliku da urade i pregled za otkrivanje depresije, saopštavaju iz Doma zdravlja.

Kako navode, akcija “Otvorena vrata” za vikend će biti organizovana peti put ove godine, kako bi što više građana učestvovalo u preventivnim aktivnostima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    21:16 // 28. 8. 2021.

    I treba da budu besplatni pregledi . Zašto nam se odbija za zdravstveno osiguranje. Nije valjda samo za njihove plate.

    • Nikola

      09:34 // 29. 8. 2021.

      Ne lupaj gluposti već pročitaj vest. Pregledi su uvek besplatni, ovo su preventivni...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: