Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 12. 8. 2021.

| Društvo

Besplatni preventivni pregledi i ovog vikenda u domovima zdravlja na jugu

Autor:Lj. F, M. D.Izvor:Južne vesti
pregled
Pregledi na rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva; foto: Dom zdravlja Niš

Preventivne preglede na rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva, kao i preglede i testove na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, Vranjanci, Leskovčani, Piroćanci i Prokupčani će bez knjižice i zakazivanja moći da urade u domovima zdravlja, u subotu i nedelju, 14. i 15. avgusta, od 8 do 14 sati. U niškom Domu zdravlja pregledi će biti organizovani od 7 sati.

Kao i prošlog vikenda u niškom Domu zdravlja radiće se 4 preventivna besplatna pregleda kako bi se na vreme otkrile bolesti.

Iz Službe za radiološku dijagnostiku pozivaju sve žene da se odazovu na skrining pregled za rano otkrivanje karcinoma dojke, a mamografski pregled će se obavljati na prvom spratu Službe.

Ženama će biti dostupan i preventivni pregled za otkrivanje karcinoma grlića materice - PAPA test, a žene starosti od 25 do 64 godine moći će da odrade na prvom spratu u prostorijama Službe za zaštitu žena.

Građani oba pola starosne dobi od 50 do 75 godina moći da urade skrining debelog creva, a podela testova uz dodatno pojašnjenje, kako kažu u Domu zdravlja, vršiće se se u holu Doma zdravlja.

Služba za laboratorijsku dijagnostiku radiće preglede na rano otkrivanje dijabetesa za oba pola (starije od 35 godine koji nemaju registovanu šećernu bolest), a oni bez registrovanih kardiovaskularnih oboljenja (muškarci starosti 35 -69 godina i žene starosti 45 - 69 godina ili mlađe od 45 godina u postmenopauzi) moći će da urade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti.

Uzimanje uzorka krvi za kontrolu krvne slike, glikemije i lipidnog statusa obavljaće se na prvom spratu, u prostoru Službe za laboratorijsku dijagnostiku u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.


Rendgen, laboratorija, specijalistički pregledi i u Vranju, Leskovcu, Pirotu i Prokuplju

I ovog vikenda Zdravstveni centar Vranje biće otvoren za besplatne preventivne preglede, saopštavaju iz Zdravstvenog centra.

Bolnički internistički pregledi su u prostorijama gde se i inače rade pregledi ove vrste u Domu zdravlja, oftamološki u ordinaciji za oftamologiju koja se nalazi pored prostorija Službe hitne medicinske pomoći, ORL pregledi su u njihovoj privremenoj ambulanti, ginekološki će se raditi u Službi za ginekologiju i akušerstvo, rediološki u Službi za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, urološki u ambulanti Službe za urologiju, pregledi iz hirurgije u ambulanti Službe za opštu hirurgiju - navode iz Zdravstvenog centra.

Kao i prošlog vikenda, rad svih specijalističkih pregleda, kao i rendgen i laboratorija, obezbeđeni su i u leskovačkoj Bolnici i domovima zdravlja u Pirotu i Prokuplju, od 8 do 14 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • branislav

    12:56 // 12. 8. 2021.

    Više od godinu dana su najurili pacijente jer su preko kol centra govorili kako su,, lekari u kovid ambulantama,,a sada rade trijažu zbog potrebe ubedjivanja da bi utrošili vakcine....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: