Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 9. 3. 2015.

| Društvo

Besplatni udžbenici siromašnim đacima

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
800x600-Polovni-udzbenici.jpg
Kriterijum će biti materijalni status đaka (foto: goglasi.com)

Popunjavanjem obrazaca poslatim školama, roditelji đaka koji će od septembra pohađati nastavu od 2. do 8. razreda mogu da se do 13. marta prijave za besplatne užbenike.

Pravo da dobiju besplatne udžbenike, prema novom modelu njihove podele, ove godine prvi put imaju đaci svih razreda, pod uslovom da su materijalno ugroženi.

Škole će prikupljati prijave koje će zatim slati nama, a mi ćemo liste prijava onda proslediti Ministarstvu koje prema pravilima donosi odluku i obaveštava ko će udžbenike i dobiti - kaže načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović.

Ministarstvo će izvršiti rangiranje na osnovu tabela, posle čega će biti i utvrđeni "pragovi" minimalnih primanja iznad kojih će porodice steći pravo na besplatne udžbenike za decu, dok će neki dobiti polovinu iznosa potrebnih za njihovu kupovinu.

To znači da će đacima od I do IV razreda, koje Ministarstvo odabere, na raspolaganju za kupovinu udžbenika biti 4.000 dinara, učenicima V i VI razreda - 6.000 dinara, a VII i VIII - 8.000 dinara. Biće odabrana i grupa đaka kojima će iz republičkog budžeta za udžbenike biti data polovina tog iznosa, odnosno 2.000, 3.000 ili 4.000 dinara.  

Roditelji kojima pomoć bude odobrena udžbenike će birati uz stručnu pomoć nastavnika, pri čemu će morati da listu željene literature prilagode navedenim iznosima. Đaci neće biti u obavezi da knjige vrate, kao što je bio slučaj u modelu njihove podele prethodnih godina.

Za nabavku ovih knjiga iz budžeta je izdvojeno oko 600 miliona dinara, a planira se da udžbenike iz budžeta dobije oko četvrtina osnovaca.

Predškolci koji će naredne godine upisati prvi razred za ovu pomoć prijavljivaće se prilikom upisa u školu.

U projektu "Besplatni udžbenici za školsku 2015/2016 godinu" učestvuju sve osnovne škole na teritoriji Republike Srbije, uključujući škole za učenike sa smetnjama u razvoju, s tim što se projekat ne odnosi na škole za osnovno obrazovanje odraslih.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • danijela nikolic

    20:41 // 19. 3. 2015.

    htela bih da pitam moje dete krece u prvi razred i knjige kostaju skoro 8500 dinara predali smo te papire sta treba za besplatno,medjutim rok za prvu ratu knjiga je do 19.03.2015 a mi jos uvek neznamo

  • Helena

    09:43 // 10. 3. 2015.

    Svu dokumentaciju sam predala.zivo me interesuje da li ce moje dete dobiti besplatne udzbenike za V razr.,s obzirom na to da sam samohrana majka i jedino primanje mi je socijala od 12000din.javicu vam

  • Tatjana Stojanovic

    23:46 // 9. 3. 2015.

    Komplet udzbenika za peti razred iznosi preko13000 dinara, nije dozvoljeno kopiranje knjiga a nije sigurno ni da li ce mladje dete koristiti te knjige jer se neprekidno menjaju izdavaci. Uzas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: