Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 28. 12. 2022.

| Društvo

Besplatni udžbenici u Nišu za decu osoba sa invaliditetom

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
deca djaci KOSTA
Roditeljima biti nadoknađeni troškovi za tekuću školsku godinu; foto: A. Kostić

Deca roditelja sa invaliditetom imaće besplatne udžbenike, usvojeno je na sednici niške Skupštine. Za ovu školsku godinu roditeljima će biti nadoknađeni troškovi za nabavku udžbenika, a od naredne deca će imati besplatne udžbenike.

Pravo na besplatne udžbenike imaće osnovci i srednjoškolci, čiji je roditelj ili oba roditelja osoba sa invaliditetom, prvog ili drugog stepena. Gradski većnik za obrazovanje Marija Ranđelović kaže da će roditeljima biti nadoknađeni troškovi za tekuću školsku godinu.

Važno je da svi budu obuhvaćeni, da su to sva deca čiji su roditelji invalidi, koliko god da ih je. Ono što je takođe bitno, je da idemo unazad, dakle od 1. septembra, ove školske godine - ističe Ranđelović.

Roditeljima učenika od prvog do četvrtog razreda biće nadoknađeno 10.000 dinara, a za učenike od petog do osmog razreda 15.000 dinara. Roditeljima srednjoškolaca biće vraćeno 20.000 dinara, koliko koštaju udžbenici. Od naredne školske godine, deca će 1. septembra dobitii besplatne udžbenike.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da Grad nema mogućnosti da pomogne svoj deci, pa su odlučili da pomognu makar nekim kategorijama. Ističe da će, ako im budžet to dozvoli, od naredne školske godine svi prvaci imati besplatne udžbenike.

Ako budemo stajali dobro u budžetu, mi ćemo moći da obezbedimo besplatne knjige za sve prvake. To bi bilo jako lepo, bez obzira na to koliko budemo imali prvaka - kaže Sotirovski.

Da bi ostvarili pravno na pomoć za nabavku udžbenika, roditelji treba da dostave dokumentaciju iz škole i PIO fonda Gradskoj upravi za društvene delatnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zorica

    12:12 // 29. 12. 2022.

    Vazno da ce Haris za zabavlja sirotinju raju.Da se nemil8ce trosi na gluposti,automobile,kafanske racune,namestene tendere.

  • Nesa

    12:05 // 29. 12. 2022.

    A u Beogeadu sva deca dobijaju besplatne udzbenike.Trebali ste u drugom polugodistu da im date.Znate li koji je mesec?Kao da nasa deca s Juga ne vrede

  • Robin Hud

    10:29 // 29. 12. 2022.

    Ovo treba da bude "odgovor" nasih zastupnika u Nisu na plan BG da sva deca srednjih i osnovnih skola dobiju besplatne knjige. Kada ce planirati i tablete da dobiju, kao Bg deca? Mozda za izbore?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: