Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:08, 21. 9. 2018.

| Društvo

Besplatni zdravstveni pregledi ponovo na jugu Srbije

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
ekg
U Nišu, Leskovcu, Prokuplju i Vranju ponovo preventivni pregledi; foto: ilustracija/ flickr - Helge V. Keitel

Građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu će i ove nedelje, 23. septembra, moći besplatno da odu na kardiološke preglede i urade analize krvi na tumor markere prostate i jajnika, a akcija se organizuje u zdravstvenim ustanovama u Nišu, Leskovcu, Vranju i Prokuplju.

Besplatni preventivni pregledi u Nišu održaće se u Kliničkom centru i Domu zdravlja, od 8 do 16 sati. Kako je saopšteno, u ambulantama nove zgrade KC, u Centru za radiologiju, obavljaće se kardiološki pregledi - lekari će meriti pacijentima krvni pritisak i raditi EKG.

U prostorijama Centra za nuklearnu medicinu, dodaju, radiće se analize krvi na tumor markere prostate (PSA) i jajnika (CA 125), kao i na karcinoembrionalni antigen (CEA).

Opšte stanje svoje krvne slike, navodi se u saopštenju, Nišlije će moći da provere u laboratoriji Doma zdravlja.

Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje - dodaju u saopštenju.


Ponovo besplatni pregledi srca, tumor markeri i provera krvne slike u Leskovcu

I Leskovčani će u nedelju, 23. septembra od 8 do 16 sati, potpuno besplatno moći da urade pregled srca sa EKG-om, da provere pritisak, krvnu sliku i urade laboratorijske analize na tumore prostate i jajnika.

Laboratorijski pregledi, kažu u leskovačkoj Opštoj bolnici, obavljaće se u službi laboratorije u prostorijama bolnice, dok će se kardiološki raditi u specijalističkim ambulantama koje se nalaze u Domu zdravlja.

Preventivne preglede moći će da urade svi, a oni podrazumevaju kardiološki pregled sa EKG-om, proveru krvnog pritiska, laboratorijske analize za proveru krvne slike i tumor markere PSA, CA 125 i CEA - kažu u leskovačkoj bolnici.

Svi građani će moći besplatno da se pregledaju, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje, a prethodno zakazivanje nije neophodno.


Preventivni pregledi i u Domu zdravlja u Prokuplju

Merenje pritiska, EKG i osnovne laboratorijske analize, samo su neki od besplatnih preventivnih pregleda koje će građani, u nedelju 23. juna od 8 do 16 sati, moći da obave u prokupačkom Domu zdravlja.

Nadležni u ovoj ustanovi kažu da je ovo nastavak akcije koja se sporovodi na nivou Srbije, po preporuci Ministarstva zdravlja.

Na ovaj način izlazimo u susret svim građanima, pa i onima koji iz nekog razloga nemaju zdravstveno osiguranje pa čak ni zdravstvenu knjižicu. Želim da podsetim da je otkrivanje svih vrsta bolesti u ranoj fazi vrlo bitna u procesu izlečenja. – rekla je direktorka Doma zdravlja Zorica Momčilović.

Ona ističe da pored pregleda, pacijenti i građani koji dođu da provere svoje zdravlje, mogu čuti i korisne savete stručnjaka o zdravoj ishrani i zdravim stilovima života.


Preventivni pregledi i u Vranju

I u Zdravstvenom centru u Vranju, u nedelju 23. septembra, održaće se nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja, od 8 do 16 sati.

U Službi interne medicine i Službi za kliničko-biohemijsku dijagnostiku organizovatće se internističke pregledi, analize kompletne krvne slike, kao i tumor markeri za ginekološke i urološke bolesti.

Besplatne preventivne preglede obavljaće lekari specijaliste interne medicine koji rade u Domu zdravlja i opštoj bolnici Vranje, kao i zdravstveni radnici iz laboratorija primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, kako bi omogućili zainteresovanim pacjentima da u što većem broju i bez čekanja urade besplatne prevetivne preglede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Subjektivni

    20:18 // 23. 9. 2018.

    Ima fajde ako su bili objektovni.

  • Drugi oblik zivota

    20:03 // 23. 9. 2018.

    Neko ce da ispravlja greske,a neko stalno da ih pravi,a ne odgovara.

  • Tulipan

    19:33 // 23. 9. 2018.

    Sta radite vi gospodo doktori sa zakazivanjem kod specijalistei kad je hitno?Vodite sporove? Niko nije svemoguc ali vi preteraste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: