Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 14. 11. 2017.

| Društvo

Besplatno merenje šećera u krvi na jugu Srbije

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
dijabetes
Merenje šećera biće organizovano na više lokacija u gradu;Foto:flickr.com

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obeležava 14. novembra, u Nišu, Prokuplju i Vranju će biti organizovano besplatno merenje šećera u krvi, jer je prema mišljenju stručnjaka prevencija najvažnija kada je ova bolest u pitanju.

Nišlije će besplatno moći da izmere nivo šećera u krvi u podzemnom prolazu (na ulazu iz starog u novi deo), od 11 do 13 sati. Akcija će biti organizovana i u marketu “DIS” u Nišu, ispred “Benu” apoteke, od 16 do 18 sati.

U holu prokupačkog Doma zdravlja, od 11 do 13:30, građani će moći da provere svoj šećer, ali i dobiju savete za prevenciju i lečenje dijabetesa.

Dijabetes je neizlečiva bolest i kao takva predstavlja namet na državu, a pogotovo na porodicu. Trend oboljevanja je u stalnom porastu i sve češće pogađa radno aktivno stanovništvo, a i žene u reproduktivnom dobu, što problem čini još komplikovanijim - rekla je portparol Doma zdravlja Violeta Mirković.

Osim toga, u tri osnovne škole u Prokuplju biće održane radionice na temu važnosti prevencije i edukacije u sprečavanju uzroka i nastanka bolesti dijabetesa, a govoriće se i o potrebama obolelih.

Akcije će biti organizovane i u Vranju. Od 13 sati u Predškolskoj ustanovi “Naše dete” biće održano predavanje vaspitačima i roditeljima, na temu "Deca i dijabetes".

Od 16 do 17:30 organizujemo akciju preventivnog merenja šećera i deljenje flajera i saveta o prevenciji dijabetesa u centru grada, na početku šetališta (kod bivše Robne kuće) - kažu organizatori.

Inače, ovogodišnji Dan borbe protiv dijabetesa je posvećen ženama i održava se pod sloganom „Žene i dijabetes-naše pravo na zdravu budućnost“.

Organizator pomenutih akcija je EBERS Asocijacija za zdravlje dijabetičara.


Okrugli sto o društvenim okvirima dijabetesa

Šećerna bolest je kompleksno oboljenje, a svake godine raste broj obolelih i prema informacijama EBERS asocijacije 422 miliona odraslih ima dijabetes, a i mnogo dece ima ovu bolest. Tim povodom je u Gradskoj kući u Nišu održan okrugli sto na temu "Društveni okviri dijabetesa".

Glavne teme ovog skupa bile su ishrana kao rizik za pojavu dijabetesa kod školske dece i mladih kao i odgovori na pitanje koliko zapravo brinemo o ishrani najmlađih naraštaja - piše na gradskom sajtu.

Na okruglom stolu je bilo reči i o tome koliko su važni socijalni aspekti ove bolesti, a lokalna zajednica može da pomogne pružanjem logističke i finansijske pomoći obolelima. Govorilo se i o radnom angažovanju osoba sa invaliditetom usled dijabetesa, kao i o zdravstvenim uslugama i koliko su im one dostupne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: