Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 14. 11. 2016.

| Društvo

Besplatno testiranje i saveti povodom dana borbe protiv Opstruktivne bolesti pluća

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Bolest pluća
Foto: Woodson LeRoy, U.S. National Archives and Records Administration

Dugogodišnji pušači, osobe koje kašlju ili iskašljavaju šlajm ili imaju poteškoća sa disanjem, moći će u utorak, 15. novembra od 10:30 do 13 sati besplatno da odrade spirometriju na prvom spratu Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Nišu i tako provere u kakvom su stanju njihova pluća.

Oni koji se budu testirali će o rezultatima testa moći da razgovaraju sa lekarima specijalistima i od njih dobiju stručni savet, dok će oni koji koriste pumpicu ili inhalatore, moći da saznaju da li ih koriste na pravi način, pa je bitno da ih ponesu sa sobom.

Overena zdravstvena knjižica obavezna je za sve koji žele da provere zdravlje svojih pluća, dok nije dozvoljeno uzimati lekove jedan sat pre testa, alkohol četiri sata, obilne obroke dva sata, kao i inhalere, odnosno pumpice na dan testiranja.

Testiranje će se održati u okviru Svetskog dana borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) pod sloganom “Nije prekasno” kako bi se edukacijom stanovništva povećala svest o prevenciji i pravilnom lečenju ove bolesti.

HOBP se uglavnom javlja kao posledica dugogodišnjeg pušenja, a veliki broj ljudi nije ni svestan da je već oboleo.

Najrizičnija grupa stanovništva su, kako se navodi u saopštenju Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, pušači stariji od 40 godina, ali i svi drugi koji su izloženi uticaju duvanskog dima, prašini, hemikalijama na radnom mestu ili kod kuće, spadaju u rizičnu grupu onih koji mogu hronično oboleti.

Bolest se razvija polako, tokom više godina, čak i decenija, a odlikuju je otežano disanje, zamaranje pri obavljanju uobičajenih aktivnosti, hronični kašalj - navode u Zavodu.

Oni dodaju da je prestanak pušenja najbolji  da se spreči ili zaustavi dalje napredovanje bolesti pluća.

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća, kako navode, mogu biti kašalj koji ne prolazi, iskašljavanje šlajma i sluzi, ostajanje bez daha i zamaranje pri svakodnevnim i jednostavnim fizičkim aktivnostima kao što su penjanje uz stepenice, šetnja, odlazak u kupovinu, kupanje i oblačenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana

    15:38 // 15. 11. 2016.

    Nasi doktori nemaju poima o toj bolesti i sramota je da ovako nesto organizuju. Mom ocu nisu mogli da otkriju ovu bolest vise od godinu dana (a bio je na svim analizama) i ne znaju ni da je lece. Ovo je jos uvek nova bolest u srpskoj medicini i trebalo bi malo vise da je istraze!

  • lahor

    16:09 // 14. 11. 2016.

    Pozdrav za najboljeg doktora saleta Jovanovića

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: