Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 6. 11. 2015.

| Društvo

Betonske površine na Pozorištu zagađene opletolom

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Pozoriste-Vranje.jpg
Gradonačelnik najavio zatvaranje ulaza u zgradu; foto: JV

Mesec dana nakon što je radnicima na izgradnji vranjskog pozorišta "Bora Stanković" pozlilo, Insitut "Vinča" je utvrdio da u betonu postoje fenolni materijali i niske koncentracije isparljivih aromatičnih ugljovodonika, koji se, kažu stručnjaci, smatraju kancerogenim jedinjenjima.

Strucno-misljenje Stručnjaci "Vinče" utvrdili zagađenostKako je na konferenciji za novinare pozivajući se na izveštaj istakao gradonačelnik Vranja Zoran Antić, ugrožena je samo unutrašnjost Pozorišta, tako da opasnosti po prolaznike, odnosno okolinu zgrade nema, ali će ulaz u nju biti zatvoren

U izveštaju Instituta za nuklearne nauke "Vinča" je navedeno je da je u radovima korišćeno “oplatno ulje”, isto ono koje je izazvalo zagađenje betonskih površina u naselju “Dr Ivan Ribar” i “Banci matičnih ćelija Instituta za majku i dete u Beogradu”.

Gradonačelnik Antić, koji je i na čelu Odbora za obnovu pozorišta stradalog u podmetnutom požaru 2012. godine, rekao da je izveštaj iz “Vinče” suprotan onom koji je sačinila firma GPD „Banković“, izvođač prve faze radova.

U tom izveštaju se tvrdi da na objektu Pozorišta nije korišćen isti oplatol kao na objektima u Beogradu - rekao je Antić i dodao da su predstavnici Grada bili u potpunosti u pravu kada su prekinuli dalje radove na zgradi Pozorišta.

Antić je na konferenciji najavio koje će mere biti preduzete.

Predlog mera koje ćemo preduzeti obuhvata zatvaranje ulaza u zgradu Pozorišta, a predstavnici „Vinče“ će već sledeće nedelje otpočeti sa merama dekontaminacije armiranih betonskih površina, dok će celokupni trošak ovih radova snositi izvođač, odnosno preduzeće "Banković" - izjavio je gradonačelnik Antić.

Konferencija Povodom izveštaja sazvana konferencija za novinare; foto: JVU međuvremenu će, kako je najavljeno, ceo slučaj ispitati i Gradsko javno pravobranilaštvo i nadležni državni organi.

Na postojanje oplatola u zgradi pozorišta posumnjalo se pre više od mesec dana kada je radnicima koji su radili na izgradnji pozorišta pozlilo.

Radovi su tada zbog predostrožnosti obustavljeni, a radnicima su urađene analize koje su potvrdile da njihovo zdravstveno stanje nije ugroženo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bora Bora

    20:24 // 6. 11. 2015.

    Antiću vreme ti je da idiš

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: