Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:54, 23. 10. 2018.

| Društvo

Bez grejanja zbog neplaćenog duga za struju najčešće zgrade sa zajedničkom podstanicom

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
radijator
Radijatori hladni jer nema struje u podstanici; foto: JV arhiva

Na početku grejne sezone iz Toplane je naglašeno da toplota ne dolazi do onih zgrada u kojima nema struje u podstanicama. Iako nema preciznih podataka koliko je ovakvih zgrada u Nišu, iz Agencije koja se bavi upravljanjem zgradama kažu da se ovaj problem uglavnom javlja kada je više ulaza povezano preko jedne podstanice.

Kako je saopšteno iz Toplane, bez grejanja su, zbog neplaćene zajedničke struje, i danas Dušanov bazar, kao i korisnici u na adresama Mije Petrovića 4 i 4a, Nade Tomić 16, Učitelj Milina 20, 7. juli 28A i II proleterske brigade 20 i 22. Iz Elektrodistribucije kažu da je u Nišu isključeno ukupno 16 podstanica.

Zbog dugovanja za električnu energiju isključeno je ukupno 16 podstanica sistema daljinskog grejanja na teritoriji Niša. Dinamika naplate potraživanja za električnu energiju je na nivou sličnom kao i pre početka grejne sezone - saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Elektrodistribucije.

Pošto je reč o zajedničkoj struji, zbog neplatiša se smrzavaju i oni koji su platili ili su voljni da plate potrošenu zajedničku struju. Kako kaže profesionalni upravnik Slobodan Jakovljević, čija agencija vodi oko 400 zgrada u Nišu, prema njegovom iskustvu Elektrodistribucija isključuje brojila koja naprave dugovanja od 20.000 dinara pa naviše. Najproblematičnije je tamo gde je više ulaza vezano za istu podstanicu.

Pogotovo tamo gde ima više stambenih zgrada na jednu podstanicu i onda se dešava da neke zgrade plaćaju, neke ne. To su uglavnom veći dugovi i jednostavno Distribucija isključi to brojilo, to su iz mog iskustva dugovi od 20.000 dinara pa naviše. Nekoliko isključenja smo imali od 20.000, 30.000 i 40.000 dinara - kaže Jakovljević.

Dodaje da je u njegovom slučaju rešenje da Agencija "pokrije" dugovanje, a da kasnije naplaćuje od stanara preko Objedinjene naplate. Naravno, uz njihovu saglasnost. Objašnjava da uglavnom ovakav problem imaju zgrade koje su tek ušle u sistem profesionalnog upravljanja i dodaje da je na početku ove sezone struja bila isključena u pet podstanica.

Procedura je - Agencija pomogne uz saglasnost stanara. Potpišu saglasnost da ja uplatim i da mogu sve stanare da zadužim. Kada dobijem saglasnost, to odradim i preko ON zadužim svaki stan. 70% do 80 % će platiti taj svoj dug, a onih 30 % će se razvlačiti, to je princip kako profesionalni upravnici rešavaju sa novim zgradama, pogotovo gde je prinudna uprava - objašnjava Jakovljević.

Slažu se da je teško organizovati naplatu zajedničke potrošnje, ali upravnici su, kako kažu, primorani da rešavaju ovaj problem najčešće kada krene grejna sezona.

Iz Elektrodistribucije dodaju da trenutno ne postoji mogućnost da se dugovanja za struju plaćaju na rate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    12:42 // 23. 10. 2018.

    Sa toplinom nema sale . . .eh

    • Ouzo

      05:52 // 24. 10. 2018.

      Lekari preporucuju pacijentima,kad imaju problema sa probavom,da procitaku tvoje komentare!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: