Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 19. 12. 2022.

| Društvo

Bez hirurškog reza ugrađen prvi mikro-pejsmejker u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Ugradnja pejsmejkera
Ugrađen prvi pejsmejker bez hirurškog reza; foto: UKC NIŠ

Tim niških kardiologa, predvođeni Tomicom Kostićem i u saradnji sa predsednikom Udruženja kardiologa Poljske Pšemislavom Mitkovskim, ugradili su prvi mikro-pejsmejker bez hirurškog reza. Kako su rekli iz Univerzitetskog kliničkog centra Niš, u pitanju je procedura koja ostavlja manje traume na pacijenta, bez rizika infekcija.

Tomica Kostić je nakon uspešne ugradnje pejsmejkera rekao da je poduhvat trajao 45 minuta, a direktor UKC Niš Zoran Perišić da je u pitanju bila ugradnja pejsmejkera transvenskim putem bez hirurškog reza i bez potencijalnih infekcija, sa mnogo manje rizika od standardne ugradnje.

Procedura sa mnogo manje trauma za pacijenta, bez rizika infekcije džepa u koji dolazi pejsmejker, a minijaturizacija je konačni cilj ove procedure, gde nema drugih tehnologija sem golog aparata koji je veliki 0,8 kubika i težak nešto manje od 2 grama, sa podjednako dugim trajanjem baterije kao kod klasičnog pejsmejkera. To znači da ova kuća želi da isprati sve ono što se dešava u savremenoj kardiologiji. Sa zadovoljstvom mogu da najavim nešto što ćemo u naredna 3 meseca uraditi, to je ugradnja veštačke srčane valvule bez otvaranja grudnog koša, to je procedura koja se trenutno radi u 3 centra u Srbiji - rekao je Zoran Perišić.

Pejsmejker Bez većih trauma pacijenata i mnogo manje rizika od infekcija; foto: UKC NIŠ Pšemislav Mitkovski pohvalio je tim kardiologa Kostića i najavio novu eru ugradnje pejsmejkera u Nišu, koja postoji od 1970. godine.

Ova tehnologija je izmišljenja pre mnogo godina, a, nažalost, komercijalizaciju smo čekali 43 godine. Svi medicinski centri u kojima se bude izvodila ova procedura moraju imati veoma iskusan tim, što Niš sa hirurgom Kostićem ima - zaključio je.

U UKC Nišu je ove godine ugrađeno 665 različitih tipova pejsmejkera, što ih, kako su rekli, svrstava u jedan od najvećih centara regiona. Takođe su poručili da će pejsmejkeri kakvi se ugrađuju u najvećim i najmodernijim svetskim centrima, od sada biti mogući i u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 1234567890

    20:09 // 19. 12. 2022.

    Šta je bilo sa slučajem prof dr sci Marine Dinić ?

  • Miroljub Sam

    17:27 // 19. 12. 2022.

    PRAVI DR Tomica, kolege i osoblje ove klinike, dakle, pejsmejkerom SVAKOG DANA PRODUŽE DVA ŽIVOTA! I meni je pre pet godina ugrađen, za 25 minuta, u srce, pa znam o čemu pišem. Sada je uvedena i NOVA, pogodnija, metoda a već pola sata po objavljivanju - umesto pohvala nebulozne kritike ('eksperata' koji su uvodili nove metode pa znaju ...?). Zaslužena čast i POŠTOVANJE DR TOMICI I EKIPI klinike!

  • Zoran

    17:05 // 19. 12. 2022.

    Svaka cast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: