Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 5. 6. 2018.

| Društvo

Bez milosti za direktore škola u slučaju propusta na maloj maturi

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
mala matura
Mala matura pod "budnim okom" ministarstva; foto: Ministarstvo prosvete (www.mpn.gov.rs)

Ukoliko ove godine na završnom ispitu bude nepravilnosti, direktori škola će kao odgovorni snositi posledice i biti smenjeni, upozorio je ministar prosvete. Kako je u Nišu, Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu i Bujanovcu prošle godine bilo najviše propusta, u ovim mestima će biti pojačana kontrola, što potvrđuje i načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo.

Načelnik Školske uprave kaže da će kontrola svih učesnika male mature biti mnogo jača nego prethodne godine, kao i da direktori škola znaju da “ne smeju da se igraju”.

Dok su prošle godine školski odbori, pišu Novosti, odbili preporuku ministra prosvete Mladena Šarčevića da se smeni 28 direktora zbog prepisivanja, pomaganja i drugih grešaka na maloj maturi, sada je zbog izmene zakona omogućeno da sam ministar smeni direktore koji dozvole propuste. Inače, tražena je smena direktora 11 osnovnih škola u Novom Pazaru, šest u Nišu, četiri u Vranju, po dve u Surdulici u Bujanovcu i po jedne škole u Trgovištu, Tutinu i Vladičinom Hanu.

Rekao sam direktorima da ovog puta nema milosti. Ministar neće da oprašta nikome u tom smislu, a i ne treba. Neću ni ja. Neće se tolerisati nijedna nepravilnost. Na kraju krajeva, kakav primer se daje deci ako im se dozvoljava prepisivanje ili pomaže - kaže načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo.

Kaže da direktori koji su bili pod sumnjom “ćute, jer znaju da su krivi”, ali da su se uozbiljili, što se, ističe Gejo, videlo po prijemnim ispitima za specijalizovana odeljenja koji su “protekli savršeno i bez ijedne anomalije”.

Napominje da su svi obučeni i spremni za malu maturu, koja će osmaci polagati 18, 19. i 20. juna, ali da su “najtanji” kada su u pitanju komisije za pregled testova.

Iako su oni predmetni nastavnici, napravili su niz grešaka prošle godine. Negde na štetu dece, negde u korist dece. U jednoj školi je bilo 28% grešaka na štetu dece, a u nekima je bilo 30% i više u korist dece. Tako da nismo imali slučajeve da su uhvaćeni u prepisivanju, već je bilo grešaka u pregledu testova - objašnjava Gejo.

Ističe da će testove, kao i prethodnih godina, voziti policija, kao i da će svi testovi biti šifrirani.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je, tokom probne mature, da će sve raspoložive resurse Ministarstva prosvete poslati na teren u gradove u kojima je prošle godine bilo najviše nepravilnosti.

Podsetimo, nakon što se pokazalo da su na prošloj maloj maturi najbolji po rezultatima bili učenici u Raškom, Pčinjskom i Nišavskom okrugu, zbog tih “sumnjivo dobrih rezultata” Ministarstvo je krenulo u kontrolu. Utvrđene su nepravilnosti i ministar je tražio smenu 28 direktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sozontije

    05:35 // 6. 6. 2018.

    Mnogo je dece sa svim peticama,a ispit BAUK.Nesto mnogo nije uredu.Deca uce samo danas za danas,napamet i ne znaju da misle.

  • zbunjen

    22:14 // 5. 6. 2018.

    Pa sto ih ne smeni vec im potpisao novi mandat.Sve je to trla baba lan...

    • Lj

      23:48 // 5. 6. 2018.

      Apsolutno ste u pravu.Bese neka povika, a sada im potpisa novo imenovanje. Njegove sluzbe ne rade svoj posao ili on sebe samo reklamira (NE)LOGICNOSTIMA.
      Svi nasi ministri prosvete od 2000. pa na ovamo su poreklom iz strane zemlje - CRNE GORE.

  • Sale

    19:09 // 5. 6. 2018.

    Krajnje je vreme da se završi sa ovom šaradom zvana završni ispit. Kontrola kao da su u igri milioni. Trebalo bi organizovati prijemne ispite u srednjim školama. Ko šta želi da upiše to i polaže i svi ok.

    • penzionerka

      04:58 // 6. 6. 2018.

      Bravo,Sale.Sta se ovim dobija - diplomirani osnovac?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: