Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 19. 5. 2014.

| Društvo

Bez nastave i ispita na nekim niškim fakultetima

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Univerzitet-u-Nisu.jpg
Preporučeno dekanima da obustave nastavu na fakultetima

Medicinski, Filozofski i Fakultet sporta su do sada prihvatili preporuku rektora Univerziteta u Nišu da do 26. maja odlože nastavu i ispite kako bi studenti akcijama, a fakulteti donacijama pomogli ugroženima.

Prema dosadašnjim odlukama, nastava i ispiti će se regularno odvijati na EkonomskomPravnom, Građevinsko-arhitektonskom, Mašinskom, Elektronskom, Prirodno-matematičkom, Fakultetu zaštite na radu i Tehnološkom fakultetu u Leskovcu.

Fakultet umetnosti o ovome će odlučiti na popodnevnom kolegijumu, a Učiteljski fakultet u Vranju, zbog odsustva dekana i prodekana, ovu preporuku će razmatrati sutra.  Univerzitet u Nišu Nastava na Pravnom i Ekonomskom fakultetu odvijaće se regularno.

Kako piše u preporuci rektora Dragana Antića, kolegijum Univerziteta u Nišu doneo je predlog o odlaganju nastavnih aktivnosti "imajući u vidu teškoće i probleme koji su nastali zbog poplava u našoj zemlji", a svaki fakultet odlučuje u svoje ime da li će ispoštovati preporuku.

Međutim, izostanak studenata iz ugroženih područja, i na fakultetima koji rade, u većini slučajeva biće tolerisan. Na Fakultetu zaštite na radu kažu da neće biti sankcionisani ni oni koji učestvuju u humanitarnim akcijama ili volontiraju u poplavljenim područjima. 

Na fakultetima na kojima je odlučeno da se nastava odloži, ona će biti nadoknađena naredne nedelje, najverovatnije sažimanjem gradiva.

- O nadoknadi će se odlučivati za svaki kurs zasebno, prema potrebi. Ovo su poslednje nedelje u semestru kada se uglavnom svode bodovi, tako da napominjem da za studente koji su bili u volonterskim akcijama po zemlji neće biti problema za overom semestra zbog izostanaka - kaže prodekan na Filozofskom fakultetu u Nišu Tatjana Paunović.  

Ona dodaje da će biti odložena i planirana javna predavanja i gostovanja, ali da će sve ostale aktivnosti fakulteta, koje nisu u vezi sa studentima, biti sprovođene redovno.

Među fakultetima na kojima neće biti odlaganja nastave i ispita je Ekonomski fakultet, a dekan Zoran Aranđelović ovu odluku obrazlaže time da Niš "nije u ugroženom području".

 - Studenti su već bili na ekskurziji i "Ekonomijadi" i sad hoće i ovo odlaganje. Za to razumem za Valjevo, Obrenovac i druga ugrožena mesta, ali mi bismom samo izgubili važnih nedelju dana. Odlučili smo da pomognemo time što smo sakupili hitnu pomoć od 300.000 dinara - kaže dekan Aranđelović.  

Kako je objavio Studentski parlament, Univerzitet u Nišu će za ugrožene donirati 2 miliona dinara.


Nastava u osnovnim i srednjim školama, kako kažu u Školskoj upravi Nišavskog okruga, odvijaće se regularno, tako da časovi u njima traju 45 minuta. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Elektronac

    14:13 // 20. 5. 2014.

    U martu je zbog izbora bio pomeren ispitni rok bez problema, a sada će se studentima sa ugroženih područja omogućiti da ispite iz maja polažu u junu uz prethodno podnesen zahtev za to!

  • student

    07:28 // 20. 5. 2014.

    Ogromnu štetu od poplava nećemo smanjiti neradom na fakultetima. Ionako katastrofalno loš kvalitet studiranja ovakvim odlukama biće još gori. Bitno je što manje raditi!!!

  • Marko Jovanovic

    23:42 // 19. 5. 2014.

    Neradnici sve. Sta studenti sa medicine idu da pomognu? Koliko njih, gde su, sta rade? Koga briga za to sto je ceca i djokovic dao pare, gde su ti ljudi koji pomazu, sta rade?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: