Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:27, 7. 12. 2023.

| Društvo

Bez novčane pomoći iz budžeta za radnike propalih niških firmi, iz Grada ih savetuju da idu na Sud

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Iz Grada Niša kažu da im Zakon ne dozvoljava da im pomognu finansijski iz budžeta; foto: N. Đ.

Radnicima propalih niških firmi, koji godinama traže da im se isplate zaostale zarade, a koje im je obećavao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odbijen je predlog da im se kroz budžet Grada Niša za 2024. godinu isplati jednokratna finansijska pomoć od 40.000 do 60.000 dinara. Iz Grada kažu da im Zakon ne dozvoljava da finansijski pomognu radnicima iz budžeta i savetuju im da potraživanja traže na Sudu ili preko Centra za socijalni rad.

Među pristiglim građanskim predlozima za nacrt budžeta za 2024. godinu, a o kojima se govorilo na javnoj raspravi u sredu, 6. decembra, bio je i onaj radnika propalih niških preduzeća kojim su tražili da im se kroz budžet isplati jednokratna novčana pomoć.

Dok probleme ovih radnika iz gradske vlasti nazivaju “zaostavštinom ranijeg perioda” kada su društvena preduzeća gašena, a radnici otpuštani, rešenje za problem nije ponuđeno, već ih je načelnica Gradske uprave za finansije Nina Ilić posavetovala da zarade potražuju preko Suda ili Centra za socijalni rad.

Te zarade mogu potraživati preko Suda, imam saznanja da su određeni postupci vođeni i završeni u korist građana. Međutim, Grad Niš nema ovlašćenja da postupa u bilo kom smeru u delu pomoći radnicima koji su ostali bez posla iz društvenih preduzeća - rekla je Ilić.

Ona je radnicima rekla da svoja prava mogu potražiti putem aplikacije za određena davanja preko Centra za socijalni rad, ili preko gradskih projekata, ukoliko su osobe sa invalidetom ili samohrani roditelji, ali da nisu u mogućnosti da im dodele jednokratnu novčanu pomoć jer nije po Zakonu, niti imaju ovlašćenja.

Podsetimo, na sastanku sa tadašnjim premijerom, a sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji su imali radnici propalih društvenih preduzeća u oktobru 2016. godine u Nišu, obećao im da će do kraja te godine početi isplata zaostalih plata koje im država duguje.

Vučić je potom i 2018. godine najavljivao da će da razgovara sa "ljudima koje su isterali iz njihovih fabrika" i da dolazi u Niš da vidi da li može da pronađe "nekakav modus operandi za isplatu primanja koji su ti ljudi zaradili", a čak im je to obećavala i premijerka Srbije Ana Brnabić, ali su radnici opet tvrdili da su “prevareni”.

Kada su 2021. godine radnici nastavili proteste ispred Gradske kuće, koje su zbog korona virusa prekinuli, istakli su i to da gradonačelnica Niša izbegava kontakt sa njima, dok oni samo žele da dobiju novac koji su zaradili.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladiva Stojanović

    17:25 // 7. 12. 2023.

    Ma kakav sud,kad svi radnici Građevinara imaju već dedetak i više godina izvršna rešenja od strane privrednog suda,pa ništa !!!.

  • Milun Parking SNS

    16:15 // 7. 12. 2023.

    radnici, proleteri...ne brinite ako je Vučić obećao.

    • Tajanstveni Alan

      20:09 // 7. 12. 2023.

      ... Bice, obecanje, ludom radovanje ! Podsmevaj se ti, dodvoravanje je kao bumerang, zacas se vrati !

  • Tanak budžet

    13:59 // 7. 12. 2023.

    Pravi savet je da idu na izbore a ne na sud.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: