Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 15. 5. 2019.

| Društvo

Bez opasnosti od izlivanja reka na jugu Srbije

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
svrljiški timok
Vodostaji u porastu, ali situacija mirna, foto: Aleksandar Kostić

Iako je kiša juče i sinoć padala, u Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom i Topličkom okrugu, Svrljigu i Nišu nije bilo izlivanja reka i situacija je zasad mirna. Štabovi za vanredne situacije u svim okruzima su u pripravnosti i spremni su za odbranu od poplava. Manjih problema bilo je u Babušnici, a više informacija znaće se u popodnevnim satima.

Kiša koja je juče i sinoć padala u opštinama Pirotskog okruga nije napravila probleme i svi vodotokovi su pod kontrolom. Sreten Savov, koordinator Štaba za vanredne situacije u Pirotu, kaže da se u ovom gradu takoreći ništa nije desilo.

Vršimo redovan nadzor kanala i vodotokova. Tokom večeri i noći je padala kiša, ali nije bilo većih problema. Sa terena nemamo prijave da je došlo do izlivanja voda ili da je došlo do bujica - kaže Savov.

babušnica reka Mirno i u Pirotskom okrugu, foto: Ljubomir Filipov Dodaje da su svi zasad odahnuli jer nije bilo većih padavina, a s obzirom na to da je upozorenje još na snazi, Štab nastavlja sa nadzorom vodotokova i situacije na terenu.

Ni u Beloj Palanci nije bilo nikakvih problema, a prema rečima Miroslava Marinkovića, zamenika predsednika Opštine, svi vodotokovi drugogo i prvog reda su pod kontrolom.

Kiša je pala, ali zasad ništa nije ugroženo. Pratimo situaciju, na terenu smo konstantno, a kiša je noćas stala - kaže Marinković.

Slična situacija je i u Dimitrovgradu gde količina kiše koja je padala nije napravila nikakve probleme, a određenih manjih problema je bilo u Babušnici. Više informacija o tome lokalni Štab za vanredne situacije imaće posle popodnevnog sastanka.

U Nišu je isto stanje mirno i redovno se prati, kažu u kabinetu gradonačelnika, a malih problema zbog kiše bilo je samo sa zapušenim slivnicima. Nišava je, napominju, daleko od situacije koja je alarmantna. Ni na teritoriji Svrljiga, prema rečima nadležnih, nema opasnosti od izlivanja reka i bujičnih potoka. Svrljiški Timok je u blagom porastu, kao i ostali vodotokovi, ali sa tendencijom stagnacije nakon prestanka padavina.

Nadležni i u ovom kraju prate situaciju na terenu i zasad je, kako ističu, sve pod kontrolom.


U Jablaničkom i Pčinjskom okrugu mirno

Iako je juče tokom celog dana kiša padala u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, te je povećan vodostaj reka, zasad nema opasnosti od njihovog izlivanja. Nadležni su na terenu i prate situaciju.

Na teritoriji Leskovca je juče palo 34 litra kiše po metru kvadratnom, a vodostaj Veternice u odnosu na pre 2 dana, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, duplo je veći. Ipak, načelnik Sektora za vanredne situacije Ivica Ranđelović kaže da je stanje na terenu mirno i da zasad nema opasnosti od poplava.

Stanje je zasad mirno u čitavom Jablaničkom okrugu. Prate se vodostaji, a ekipe, mehanizacija, kao i džakovi sa peskom su spremni ukoliko dođe do izlivanja reka ili pojave bujičnih potoka - kaže Ranđelović

veternica leskovac Bez poplava u Jablaničkom okrugu, foto: Bojana Antić Tulovska reka, polja kod Pečenjevca koja su nizvodno i ona pored Južne Morave kod Grdelice, kao i poljoprivredna zemljišta u bojničkim selima Lapotince, Stubla i Kosančić, kaže on, najkritičnije su tačke i one se pomno prate.

Dodaje i da građani koji uoče ili imaju problem mogu to prijaviti na broj telefona 016/ 200 817.

Situacija je mirna i u Pčinjskom okrugu, gde je u prethodnih 24 sata palo 25 litara vode po metru kvadratnom. Nivo Južne Morave, kažu u Štabu za vanredne situacije, daleko je ispod tačke redovne odbrane od poplava.

Situacija je pod kontrolom. Preventiva rađena prethodnih par meseci, u smislu uređenja rečnih korita i kritičnih tački dalo je rezultate, tako da uprkos velikih padavina nigde nije došlo do izlivanja - kažu u Štabu.


Nivo Toplice daleko ispod granice redovne odbrane od poplava

Kiša koja je padala juče i tokom noći na teritoriji Topličkog okruga zasad ne predstavlja problem, a izlivanja i bujičnih potoka nema.

Na mernoj tački u selu Pepeljevac kod Kuršumlije, nivo Toplice je jutros 40, a redovna odbrana od poplava je na koti 220, te su, kažu u Štabu za vanredne situacije, male šanse da dođe do izlivanja. toplica I reka Toplica "pod kontrolom", foto: Ljubiša Mitić

I kada bi kiša tokom 24 sata padala bez prestanka, pitanje je da li bi prošla granicu redovne odbrane od poplava. Smatramo da su male šanse da se desi tako nešto, ali smo i dalje u pripravnosti i pratimo situaciju na terenu - kažu u Štabu.

U Gradskoj upravi dodaju da je saniranje dela vodotoka Toplice kod romskog naselja Mala Guba, kao i zaštita oko gradskog groblja, predupredilo poplave i ugrožavanje ljudi i njihove imovine.

S obzirom na to da je kiša prestala da pada i da se u toku dana ne očekuju veće padavine, u Štabu kažu da se nadaju da neće biti problema kada je u pitanju plavljenje imovine ljudi, koje su ranije pravili bujični potoci i reka Toplica.

Povodom aktuelnih vremenskih prilika oglasili su se iz Srpsko-ruskog humanirarnog centra navodeći da prate situaciju u regionu i da su u pripravnosti, ali naglašavaju da reaguju samo u slučaju kada im bude upućen poziv od strane ugroženih strana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: