Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 1. 7. 2017.

| Društvo

Bezbednost u saobraćaju: Vranje novorođenim bebama poklanja sigurnosna sedišta

Autor:I. M. Izvor:Južne vesti
Dete u sigurnosnom sedištu
Dete u sigurnosnom sedištu; Ilustracija: Foto: Pixnio / Amanda Mills, USCDCP

Iz budžeta Grada kupljeno je 19 auto-sedišta koja su poklonjena roditeljima tek rođene dece u vranjskom porodilištu, a jedno je pripalo Predškolskoj ustanovi i ono će služiti za obuku patronažnih sestara.

Majke i sedišta za bebe Roditelji će imati manje troškova oko opreme za bebe; Foto: I. M. Pravilno korišćenje ovih sedišta, koja su i zakonska obaveza, povećava bezbednost beba u saobraćaju za 70 %, kažu iz gradske vlasti. 

Grad Vranje i Savet za bezbednost saobraćaja kontinuirano organizuju akcije u cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno dece. Jedna od njih je i dodela auto-sedišta, koja pravilnim korišćenjem u 70% slučajeva povećavaju bezbednost dece u vozilu – kaže predsednik Skupštine Grada Dejan Tričković.

Tričković je najavio da će Grad nastaviti sa edukacijom o bezbednosti u saobraćaju, jer je prirotiet da se smanji broj nezgoda.

Upravnica Bolnice Ljiljana Antić, kaže da su od početka godine u vranjskom porodilištu rođene 763 bebe, kao i da je akcija veoma značajna za roditelje i decu.

Sedišta su prvi put podeljena 2014. godine, kada su uručena 2, a taj broj se iz godine u godinu povećava.


Sedišta za decu obaveza u Srbiji kao i u EU

Deca do 3 godine moraju da se voze u bezbednosnom sedištu, a dok ne napune 12 godina ne smeju da se voze na prednjem sedištu, predviđa domaći Zakon o bezbednosti u saobraćaju. 

Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04 - navode na sajtu AMSS. 

Slična je praksa i u zemljama Evropske unije, a najavljene promene normative u Srbiji predvideće i strožije kazne za roditelje koji ne prevoze svoju decu bezbedno.

Zakon u Nemačkoj nalaže da dete niže od 1,5 m mora da sedi u posebnom sedištu u bilo kakvom tipu vozila. Tamo gde to nije moguće, navode na sajtu Saveza, dete starije od 3 godine mora da se prevozi na zadnjem sedištu vozila i koristi sigurnosni pojas ili ostalu bezbednosnu opremu. 


Zašto je važno da dete bude u sedištu?

Mnogi roditelji nisu svesni koliko je važno da pravilno prevoze decu, kažu u Centru za bezbednost saobraćaja. Tokom udesa, objašnjavaju, svako postaje teži onoliko puta koliko se vozilo brzo kretalo. 

Imate dete od 3 kilograma i dogodi se sudar pri brzini od 50 km na sat. To dete više nema 3 kg nego 150. Ni jedna majka ne može to da zadrži u naručju. To je fizika protiv koje ne možemo. Neko ko nije doživeo nezgodu ne zna koliko su to ogromne sile i koliko smo nemoćni u takvim situacijama - kaže Marijana Jovanović iz Centra. 

Jednako je važno, dodaje, da se sedište pravilno koristi i da bude dobro pričvršćeno za automobil, a dete zategnuto pojasevima. 

Roditelji se uglavnom plaše da će da povrede dete ako ga stegnu kaiševima. I ako imate auto-sedište a dete je labavo vezano, ono prilikom udesa može da izleti iz njega - dodaje. 

Jovanovićeva dodaje i da roditelji treba da obrate pažnju da li sedište ispunjava standarde EU (ECER 44/04 ili R129), kao i da nije starije od 10 godina, jer je u tom slučaju plastika od koje je napravljeno krhka i lakše se lomi. Oni koji kupuju sedište za bebe, mogu da im jave za savet putem Fejsbuk stranice

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • J sam

    03:02 // 3. 7. 2017.

    A u Nisu, vodu i kremicu....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: