Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 4. 8. 2021.

| Društvo

Bezbolnija i savremenija metoda operacije slepog creva u niškom Kliničkom centru

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
SLIKA 1
Uskoro novi metod operacije; foto:JV

Brža, efikasnija i bezbolnija metoda je laparoskopska operacija upale slepog creva, koja će u Centru za minimalnu-invazivnu hirurgiju UKC Niš biti dostupna za 15 do 20 dana, kaže za Južne vesti direktor te ustanove Bojan Jovanović. U Centru su, dodaje, svi medicinari edukovani da rade zahvate na taj način koji se u svetu praktikuje decenijama.

Upala slepog creva je jedna od najčešćih hirurških operacija, kaže Jovanović, pa će pacijentima u Nišu koji se suočavaju sa tim problemom od avgusta ove godine operacija biti olakšana, jer će se raditi laparoskopski.

Očekujemo da čim pre krene, čekamo samo neki materijal da nam stigne i očekujemo da to bude relativno brzo, nadamo u narednih možda 15, 20 dana - navodi on.

Za razliku od operacije klasičnim rezom, ovaj metod objašnjava da daje velike pogodnosti pacijentima.

Operacija je brža, modernija, manja operativna trauma, nema reza, nema infekcija i rane posle operacije, nema nastanka kila na mestu operacije, kraće ležanje u bolnici, smanjuje se utrošak materijala, pacijent se vraća brže aktivnostima, brže se vraća da radi, manje troši osoblje i materijal, nema postoperativne boli kao kod običnog reza, znači ne boli toliko, jedan veliki benifit - kaže Jovanović.

Iako su pacijente sa upalom slepog creva operisali u Urgentnom centru, sada će zahvati biti u Centru za minimalnu-invazivnu hirurgiju gde, dodaje Jovanović, postoji obučeni kadar za laparoskopski metod, koji kroz kameru omogućava bolji pregled trbuha.

Vidite šta se dešava u organizmu, da li je možda neki ginekološki problem ili nije samo slepo crevo ili je problem na debelom crevu, lakše možete da pristupite problemu - ističe.

Oko 500 pacijenata godišnje operiše slepo crevo na nivou Kliničkog centra, a kao razlog kašnjenja laparaskopske operacije, koja se u svetu i drugim gradovima u Srbiji uveliko primenjuje, navodi dezorganizaciju bivšeg rukovodstva.

Podsetimo, u Centru za minimalno-invazivnu hirurgiju su nedavno najavili da će pacijenti moći da urade operaciju takozvanog "smanjivanja želuca".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvrcak

    22:33 // 6. 8. 2021.

    Bravo I samo napred, ne osvrcite se na zlurade komentare. Psi laju, karavani prolaze.

  • Veverica

    12:50 // 4. 8. 2021.

    Šta sve papir ne trpi...

  • box

    10:43 // 4. 8. 2021.

    Prosle godine je moj jedan poznanik preminuo u KC od upale slepog creva,dva puta su ga vracali kuci.Toliko o strucnosti,i niko nije odgovarao tada.

    • sava

      15:30 // 4. 8. 2021.

      Tako je,deca preminulog sinovi drze u parku cair trambolinu,zalosno i tuzno kako su izgubili oca zdravog coveka do tog trenutka.Niko nije odgovarao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: