Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 4. 5. 2018.

| Društvo

Biblioterapijom u školama protiv vršnjačkog nasilja

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
knjiga
Neke od knjiga biće "Mali princ", "Lovac u žitu"...; foto: JV/J. C. M.

Da čitanje i razgovor o knjigama na temu prijateljstva, solidarnosti, saosećanja sa drugima i plemenitosti spreče vršnjačko nasilje, ideja je programa koji će se naredne tri godine primenjivati u školama širom Srbije.

Ovaj program čiji su autori dr Vesna Crnogorac, kulturolog iz Niša i dr Željko Vučković, profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru, a koji je podržao niški Regionalni centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, nedavno je dobio akreditaciju Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Psiholozi, pedagozi, bibliotekari, nastavnici maternjeg jezika i učitelji osnovnih i srednjih škola u Srbiji proći će obuku kako da za učenike “sklone” vršnjačkom nasilju izaberu odgovarajuće knjige, kao i na koji način sa njima razgovarati o tim delima.

Učenicima koji su skloni vršnjačkom nasilju pomoć je veoma potrebna, u ovom slučaju reč je o metodu korišćenja takozvane ‘’literature snage’’, dakle inspirativnoj građi koja pomaže identifikaciji i ponovnom preživljavanju problema kroz likove, oslobađa emocije i dovodi do neke vrste suočavanja sa svojim ponašanjem - objašnjava kulturolog iz Niša Vesna Crnogorac.

biblioteka Razgovaraće se u školskoj biblioteci, ne u učionicama; foto: JVNapominje da je ideja da čitaju se knjige o određenom problemu, a nakon toga razgovara sa decom i zajedno sa njima traži rešenje.

Razgovor nakon čitanja sa naglaskom na lični doživljaj je od suštinskog značaja. On bi mogao da da odgovore između ostalih I na sledeća pitanja: Kako su se junaci u knjizi osećali zbog toga? Kada si se ti tako osećao? Šta bi ti uradio da si na njihovom mestu? Da li se i tebi dogodilo nešto slično? Na taj način agresivno dete na primer nema osećaj da je direktno prozvano zbog svog ponašanja, već indirektno samo učestvuje u shvatanju i rešavanju problema - objašnjava Crnogorac.

Autori ovog programa smatraju da će biblioterapija pomoći učenicima jer “stručnjaci ukazuju da je za promenu lošeg ponašanja uvek važniji doživljaj kroz identifikaciju sa drugim nego direktni saveti, a tek ne zapovesti, pretnje ili sramoćenje pred drugima”.

Osim toga očekuju da “vođeno čitanje” kod učenika razvije pismenost i empatiju, stvori naviku čitanja, kao i da podstakne prihvatanje različitosti.

Kulturolog Vesna Crnogorac objašnjava da su se posvetili problemu vršnjačkog nasilja, jer je ono sveprisutno, a najčešće se ispoljava u školi. Veruje da se protiv njega može boriti i kroz organizovan i dobro osmišljen razgovor o knjigama.

Inače, biblioterapija je, kaže ona, dobijanje prave knjige, u pravo vreme, za pravi problem, a poznata je kroz istoriju još u davna vremena.


citanje Ljubav prema knjigama neguje se i u porodici; foto: flickr.com/Liz HenryTeško je kod mladih razviti ljubav prema knjigama"

Crnogorac kaže da nije tajna da tinejdžeri širom sveta slabije čitaju, ali ističe da je motivacija ključna, te da treba pažljivo i sa mnogo umešnosti motivisati mlade da zavole knjigu.

Teško je kod mladih u tom uzrastu negovati ljubav prema knjigama i čitanju. Međutim postoje brojne metode, razne kampanje i u samim školama nastavnici književnosti, pa i bibliotekari kroz mnoštvo podsticajnih aktivnosti mogu pomoći mladima da grade čitalačke navike. Uloga porodice u ohrabrivanju na čitanje vrednih ili zanimljivih knjiga je uvek važna - objašnjava naša sagovornica.

Objašnjava da mnogi mladi ne čitaju, jer su njihova snažnija interesovanja u tom uzrastu prvenstveno za muziku, film, druženje, zabavu, sport…

S druge strane stručnjaci kažu da školski sistem nameće lektiru koja je tematikom njima nedovoljno zanimljiva ili neshvatljiva, uprkos činjenici da je uglavnom reč o vrhunskim delima svetske književnosti. Crnogorac ističe da "ne treba gubiti iz vida ni činjenicu da je sve više dece koja imaju problem s pažnjom, disleksijom ili su prepuštena sebi".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    09:42 // 5. 5. 2018.

    Izvrsno rešenje ali... kako nepismene "prosvetliti" i privesti "k' poznaniju svesti" ?

  • Prof dr CVETKO Prvi

    09:31 // 5. 5. 2018.

    Kako naterati Skupštinu "grada"Niša da §to više ČITA , jer i ona vrši "vršnjačko nasilje" nad onima koji su je izabrali ! Mada... naš narod kaže : "Star vol se ne uči da ore" !

  • Ma kako da ne!

    17:35 // 4. 5. 2018.

    Jeste,čitam i od divljaka sam postao produhovljen,miran ko bubica al...Al sad rođaci,prijatelji svi nagrnuli na mene da mi otimaju i čerupaju.Kunem dan kad sam se produhovio i ubio zver u meni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: