Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 5. 9. 2013.

| Društvo

“Biće grejanja, ali videćemo kakvo će biti”

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
radijator.jpg
Ilustracija

I pored duga prema Jugorosgasu i zastarele opreme, v.d. direktora niške Toplane Milutin Ilić tvrdi da će grejanja biti, ali, kako kaže, “videćemo kakav će biti njegov kvalitet”.

On kaže da ne želi da unosi lažni optimizam među Nišlije i naglašava da je Toplana uradila sve kako bi osposobila i pripremila sisteme.

- Nema dileme, grejanja će biti, ali kakvog videćemo. Ne šalim se, zaista je tako, jer mi imamo opremu koja je relativno stara. Mi smo sve učinili da u okviru remonta popravimo sve sisteme, ali to nije dovoljno da možemo sa garancijom reći da će grejanje biti vrlo dobro ili dobro - kaže Ilić.

Ilić naglašava da što se tiče duga on je, od njegovog dolaska, značajno smanjen.

ilić Milutin Ilić, v.d. direktora niške Toplane- Kada sam ja došao na mesto direktora dug prema Jugorosgasu bio je 580 miliona dinara, a danas je 420 milona. Zaključak se sam nameće - kaže Ilić.   

Ipak, ono što direktor nije pomenuo jeste činjenica da je u jednom trenutku dug sa 580 miliona, koliki je bio u septembru prošle godine, narastao na čitavih 720 miliona kada je Jugorosgas i blokirao račun Toplane.

Nakon toga, potpisan je protokol sa Jugorosgasom o otplati dugova na rate, pa je tako ukupno dugovanje, za sada, umanjeno za 300 miliona dinara. Direktor ilić kaže da je po protokolu isplaćena rata za jul, a da tek treba da se isplate avgust, septembar i oktobar.

- Toplana je platila julski deo, avgustovski je zatvoren, ostao je dug od 36 miliona, ali toliko nam duguje Grad za budžetske korisnike tako da će oni to za narednih 15 dana da izmire. Prema tome, mi smo u ovom trenutku na vrlo dobroj poziciji - naglašava Ilić.


Nenaplaćena realizacija i dalje problem

Iako je tokom leta Toplana vodila opsežnu akciju naplate dugovanja najvećih dužnika, to još uvek nije dalo očekivane rezultate, jer je dug Nišlija i dalje visok.

upozorenja Upozorenja iz Toplane koja su letos "krasila" ulaze mnogih zgrada- Mi imamo 1,2 miliona nenaplaćnu realizaciju od čega je 500 hiljada u sudskim sporovima. Imamo i problem zastarevanja. Moje veliko razočaranje kao građanina Niša je da obaveze prema Toplani ne izmiruju oni najsituiraniji sugrađani. Mi imamo legalne mehanizme kojima ih možemo naterati da plaćaju račune i mi ćemo to učiniti, jer je to naša obaveza. Ako je sistem ugrožen, ako je vanredno vreme mi ćemo koristiti vanredne mere - upozorava Ilić.

Profunkcionisao novi tarifni sistem

podstanica Jedna od podstanica sa kalorimetrom koja će meriti potrošnju toplotne energijeKao što su Južne vesti već pisale, niška Toplana počela je sa primenom novog tarifnog sistema koji podrazumeva naplatu potrošene toplotne energije, umesto dosadašnje naplate po metru kvadratnom.

U Toplani kažu da će sada visina računa zavisti i od objekta koji se greje i njegove energetske efikasnosti. Navode da će, recimo, u Magdonu računi biti manji 30-ak odsto, dok analize pokazuju da će kuće imati uvećane račune čak i za 20-ak odsto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pero peric

    14:35 // 13. 9. 2013.

    Isključivanje zgrade je kršenje osnovnih prava građana koji redovno plaćaju grejanje. Šta ti građani da rade? Da traže pravdu na sudu, ulici ili u Strazburu?

  • Zoran Radojlovic

    08:08 // 9. 9. 2013.

    Bratanac, brkate babe i žabe,pa ne rukovodi valjda državni vrh Toplanom, izdignite se, neka oni plate za takve firme i socijalu iz raspoloživog buđžeta - po koliko osnova da dajemo za državu.

    • Bratanac

      11:37 // 9. 9. 2013.

      Da živimo u Švajcarskoj, možda bi i moglo...Država određuje cenu, socijala ne postoji, a grejanje nesmeš da mu isključiš na -15, jer je to kršenje osnovnih ljudskih prava.Da su sudovi malo ažurniji...

  • Zoran Radojlovic

    07:41 // 8. 9. 2013.

    Znao sam da ste iz toplane. Vi plaćate ne sumnjam ali zašto dozvoliste da se nagomilaju dugovanja-da li zbog toga niste nekad primili plate, koga ste štitili i zašto-vas to ne košta ali nas mnogo.

    • Bratanac

      15:54 // 8. 9. 2013.

      Kada shvatite koliko ima ljudi u Nišu, kojima je sud proglasio nemaštinu i kolika su dugovanja preduzeća pod zaštitom države (Simpo npr),sve će Vam biti jasnije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: