Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 19. 10. 2022.

| Društvo

"Biće kasno kad vam bude jasno" - stručnjak osporio studiju po kojoj su dalekovodi u Brzom brodu bezbedni

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
protest Brzi Brod
Profesor FZNR-a ukazuje na nedostatke postojeće Studije; foto: T. R.

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, na koju se u vezi sa izgradnjom dalekovoda u Brzom Brodu poziva Elektromreža Srbije, ima niz nedostataka, tvrdi profesor Fakulteta zaštite na radu u Nišu Dejan Krstić. Neprecizni podaci o merenju elektromagnetnog zračenja i to što među obrađivačima nema stručnjaka za zaštitu životne sredine - neke su od njegovih zamerki. U međuvremenu, Brzobrođani najavljuju novi protest za nedelju, 23. oktobar, od 17 sati.

U stručnom mišljenju koje je dao o Studiji, Krstić navodi da su izostavljeni pravilnici koji se tiču Zakona o zaštiti od elektromagnetnih zračenja, kao i da nije objašnjen način proračuna elektromagnetnog polja u blizini dalekovoda.

Navode se neki rezultati merenja nultog stanja koje je izvršilo treće pravno lice ne navodeći osnovne podatke o datumu merenja, broju stručnog nalaza merenja, ovlašćenjem i licencama za izradu ovakvih merenja i slično - piše u stručnom mišljenju.

Krstić ističe i da su autori Studije kompetentni za samu izradu projekta dalekovoda, ali ne i za izradu Studije, jer među njima nema stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine. Dodaje i da su neka rešenja nabrojana u Studiji nevažeća.

Mišljenja sam da bilo koja stručna komisija nadležnog republičkog organa koja ima kompetencije iz zaštite životne sredine i posebno zaštite od nejonizujućih zračenja ne bi mogla da prihvati ovu studiju - zaključuje Krstić.

Pozivajući se na to što je Krstiću upravo uticaj elektromagnetnog zračenja na životnu okolinu uža oblast naučnog rada, meštani Brzog Broda traže da se uradi nova studija i to će biti njihov novi zahtev na protestu.

Jedini naš predlog je da se uradi nova nepristrasna studija, odnosno da se umesto planiranog nadzemnog voda, izgradi podzemni vod, na koji način bi se sačuvalo dečije igralište, sportski tereni, lokalna crkva, stambeni objekti, kao i priroda pored same reke i omogućilo našoj deci kako sportsko-rekreativnu nastavu za vreme boravka u školi, tako i rekreativne aktivnosti van nastave koje su svakodnevne, imajući u vidu da se naselje širi i povećava broj mladih bračnih parova sa decom, kojih ima sve više - poručuju žitelji.

Tvrde da ne ugrožavaju povećanje kapaciteta snabdevanja strujom u Nišu i da se ne protive tome.

Pod parolom “Biće kasno kad vam bude jasno” ponovo će se okupiti u nedelju, 23. oktobra, u centru naselja, a zatim blokirati saobraćaj na Bulevaru cara Konstantina.

Podsetimo, prvi protest održan je 11. septembra. Žitelji su imali i performans, kada su “sahranili” dalekovod, a bilo je i više nesuglasica između njih i Elektromreže, odakle su poručili da Brzobrođani sprečavanjem radova nanose štetu Nišu i okolini, jer mogu dovesti do toga da napajanje strujom tokom zime bude neizvesno.

Od pre nekoliko dana dežuraju u šatorima, kako bi sprečili radnike da postave ogradu oko gradilišta i nastave sa radovima.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Stručno mišljenje profesora Dejana Krstića (preuzmi) - 676.86 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika Mikele

    20:17 // 20. 10. 2022.

    Kroz Novi Beograd je postavljen vazdušni dalekovod 110kV (nije periferija, lično sam video pre 14 godina). Zašto onda ne može kroz Brzi Brod. Dipl. inž. elteh.

    • Nikola S

      23:27 // 20. 10. 2022.

      Zato sto Brzi Brod nije Novi Beograd.
      Tamo kad covek padne na ulici, svi ga preskoce i nikoga ne zanima sta se desilo sa njim.
      Ovi ljudi stite svoju decu, imaju dostojanstvo, slozni su, a i pametni, koliko se da primetiti…a sa druge strane sve sami strucnjaci, sns akademci….
      I zato ce ih ovde tek boleti glava ako ne popuste i elegantno se ne izvuku iz onoga sto su sami zakuvali…

  • Dosta je

    08:24 // 20. 10. 2022.

    Botovi dobili naredjenje od ujutru da pisu...vidi se nervoza...kraj je blizu svi ce na robiju.

  • Poljoprivrednik polu čovek

    08:23 // 20. 10. 2022.

    Misljenje prof. Krsica ima argumente da obori studiju uticaja na zivotnu sredinu. Medjutim, o čemu se ovde radi? Pa radi se o nama, našem narodu, pojedincu koji želi da prihoduje ne mareći za ljude koji tu žive. Još gore, ima podršku, onih koji imaju moć odluke, i oni žele da prihoduju.
    Kao narod moramo izaći iz odela zlobe. Mala pobeda naroda je veliki udarac bahatim pojedincima. Bravo za narod

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: