Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 27. 12. 2018.

| Društvo

Biće spajanja, ali ne i drastičnog gašenja škola u Nišavskom okrugu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
skola-ilustracija-foto-jv
Izvesno spajanje gradskih škola, ali ne onih udaljenih; foto: JV

Informacija koja je saopštena nakon nedavnog Saveta Nišavskog okruga da će zbog smanjenja dece 10% škola na ovom području do 2020. godine biti ukinuto, zabrinula je javnost. Međutim, načelnik Školske uprave iz Nišavskog okruga kaže da još nije definisana nova mreža škola i da će taj procenat spojenih škola biti znatno manji.

Kako se navodi na sajtu Nišavskog okruga, predsednici lokalnih samouprava i gradskih opština upoznali su se sa budućom mrežom škola na teritoriji Nišavskog upravnog okruga.

Spajanje škola neminovno je na teritorijama opština Aleksinac, Crveni Krst, Pantelej, Niške banje, dok će postojeće škole sa više od 1.000 đaka u Doljevcu i Merošini biti podeljene - kažu u Nišavskom upravnom okrugu.

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo objašnjava da nova mreža škola neće sigurno biti tako drakonska, već da će pojedine škole biti spojene, ali koje i koliko njih, tek će biti odlučeno.

Videćemo već. Do marta lokalne samouprave i Školska uprava treba da daju ministru prosvete svoja mišljenja i procene. Sve moramo da proučimo i da pogledamo. Gledaćemo matične knjige, moramo da vidimo koliko se dece rodilo pre 7 godina, recimo - objašnjava Gejo.

skola2-ilustracija-foto-jv foto: JVKaže, činjenica je da je manje prvaka, te ih je ove školske godine oko 2.500, dok je pre 10 godina je taj broj bio blizu 4.000, ali da ti podaci nisu ključni za gašenje ili spajanje škola.

Iako po novom pravilu škola ne može da ima ispod 16 odeljenja i 480 učenika, on navodi da je za Nišavski okrug ključna rečenica u stručnom uputstvu Ministarstva prosvete da nijedna škola ne može da se “dira” ako je na većoj udaljenosti od 2 km od najbliže škole. Napominje da bi u tom slučaju veliki problem predstavljala organizacija prevoza đaka.

Ako bude spajanja biće to gradske škole, a one koje su udaljene neće moći da se spoje jer su na većoj udaljenosti od 2 km od najbliže škole. A mi imamo dosta takvih. Recimo, imate školu u Kamenici, koja ima 100 učenika, a trebalo bi da ima 480. Ali ona je na 10 kilometara od prve škole. Tu je i Hum, Malča, Matejevac, Miljkovac, Gabrovac i još mnoge seoske škole - kaže Gejo.

Ističe da se u slučaju spajanja škola neće deca premestiti u drugi objekat , već da će jedna škola izgubiti status škole i priključiti se drugoj i postati istureno odeljenje.

Objašnjava da se pripajanjem škola može mnogo uštedeti, jer kada se jedna škola ugasi i pripoji drugoj, nema više troškove za plate direktora, računovođe i druge stvari. Ukoliko se neka škola potpuno iseli, onda se dobija prostor za vrtiće, domove ili da neke škole i fakulteti koji imaju problem sa prostorom dobiju nove učionice.

Podsetimo, od 1. septembra ove godine spojene su niška Prva tehnička škola "Milutin Milanković" i Tehnička škola "12. februar" u objedinjenu Srednju tehničku školu. Spojene su i srednje škole u Kuršumliji sa školama koje su u ovu opštinu prebačene iz Podujeva, kao i Gimnazija “Vuk Karadžić” u Babušnici i Tehnička škola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Poljoprivredna

    13:19 // 29. 12. 2018.

    Kao spoj "fruskogorskih manastira" i poljoprivrede uz ciju pomoc mozemo da "izvozimo" maglu.

  • Nišlija Iz Čalija

    11:26 // 28. 12. 2018.

    Samo vi štedite na prosveti! Niko da pomene štednju u Eps-u, Telekomu, Železnici i ostalim javnim preduzećima, gde mesta za uštedu ima mnogo više.

  • Roditelj

    11:15 // 28. 12. 2018.

    Pa od kad postoji Savet za populaciju i brigu o deci (SNS), i gledajuci ko vodi taj savet nije ni cudo sto je dece sve manje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: