Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 19. 9. 2014.

| Društvo

Bicikl i javni prevoz umesto automobila

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
danbeyautomobila.jpg
I prošle godine je zbog "Dana automobila" centar Niša bio pretvoren u igralište

Promovisanje javnog prevoza, bicikala, pešačenja i zdravih stilova života, glavni je cilj manifestacije “Dan bez automobila” koja će se u centralnim niškim ulicama održati u subotu, 20. septembra od 9 do 13 sati.

U tom periodu će za saobraćaj biti zatvorene ulice na potezu od “Ureda” do Suda, a vozila preusmerena drugim pravcima. Predviđeno je da od 10 sati počne sportski defile najmlađih Nišlija, članova niških sportskih klubova koji će, između ostalog, deliti propagandne materijale svim građanima koji žele da se bave nekim sportom.

Zoran Pavlović iz Sportskog saveta Niša kaže da je oko 300 aktivnih niških sportista dobilo poziv da učestvuje u ovoj manifestaciji. Takođe, on najavljuje da će na nekoliko lokacija od Suda prema centru biti održane promocije sportova.

- Igraće se fudbalska utakmica kod zgrade Pošte, dok će u centru biti promovisane borilačke veštine. Biće i odbojke, košarke, gimnastike, i rolera - navodi Pavlović.

Centralni događaj manifestacije biće defile biciklista, koji se održava po prvi put u Nišu, a očekuje se da par stotina biciklista defiluje od Voždove ulice, preko Bulevara Zorana Đinđića i Bulevara Cara Konstantina, pa sve do Brzog Broda.

Gradski većnik Mihajlo Zdravković navodi da će biti merena komunalna buka pre zatvaranja ulica, tokom trajanja manifestacije, ali i nakon toga, “da bi se uporedilo kako grad izgleda bez saobraćaja”. On dodaje i da će Niška saobraćajna unija u saradnji sa Gradom na tridesetak lokacija u predstojećem periodu postaviti “češljeve” za parkiranje bicikala.

Napominjući da se ovaj događaj organizuje u okviru “Evropske nedelje mobilnosti”, Zdravković navodi da je jedan od ciljeva promovisanje zdravih stilova života, i pozvao je sve građane da sutra ne koriste automobile, već gradski prevoz, bicikle, ili da šetaju, kako bi dali doprinos danu bez automobila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MM

    20:23 // 21. 9. 2014.

    Najbolje bi bilo da u ekstra i I zoni zabrane automobile,samo da saobraćaju autobusi,taksisti.Svi ovi periferni da parkiraju u II zoni i peske, taksijem,autobusom da dodju u centar.Manja guzva i zagad

  • Двери Ниша

    17:26 // 20. 9. 2014.

    Ове манифестације су добре ако не служе само за правдање буџета. Озбиљне власти би и на други начин подржале бициклисте. Одлично је напр. и изнајмљивање бицикала под условом да има шта да се види...

  • Daniel

    15:33 // 20. 9. 2014.

    "...na tridesetak lokacija u predstojećem periodu postaviti “češljeve” za parkiranje bicikala."

    To bi bilo odlično a ne da vezujem biciklu za znak i razmišljam da li ću je pronaći kad se vratim

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: