Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 27. 1. 2021.

| Društvo

Biciklisti protiv zaštitnih ograda u Nišu - doneće nove opasnosti, a ne rešavaju suštinske probleme

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
zaštitna ograda
Smatraju da bi ograde ugrozile bezbednost biciklista; ilustracija; foto: GO Medijana

Zbog saobraćajne tragedije u Nišu je Savet za bezbednost saobraćaja nedavno odlučio da se na više lokacija u gradu postave zaštitne ograde, ali biciklisti smatraju da to nije dobro rešenje, jer će doneti nove opasnosti za njih, a i suštinski neće rešiti probleme u saobraćaju.

Nepoznato je na kojim lokacijama je planirano da budu postavljene zaštitne pešačke ograde, a iz Policijske uprave su Savetu predložili da to bude na gradskim saobraćajnicama gde je moguće razviti veće brzine, odnosno na ulicama bulevarskog tipa.

Da su biciklisti u opasnosti zbog planiranih ograda, smatraju biciklistička udruženja iz Beograda, Niša, Novog Sada i Šapca, među njima i "Niška saobraćajna unija".

Niš je jedan od gradova u Srbiji u kome ima svega par kilometara biciklističkih staza i biciklisti po zakonu moraju da koriste kolovoz, čak i na bulevarima. U takvoj situaciji gde je kolovoz prepoznat kao mesto za brzo kretanje automobila, autobusa i kamiona, biciklisti će se postavljanjem ograde naći između ograde i vozila koja se brzo kreću - pojašnjavaju.

Posebno su ugroženi ranjivi učesnici u saobraćaju, smatraju iz udruženja, odnosno mladi koji sa već 12 godina koriste bicikl kao prevozno sredstvo, ali i najstariji koji dele kolovoz sa vozačima četvorotočkaša.

Navode i podatke da će pri brzini od 40 km/h 25 % naletanja na pešaka imati fatalan ishod, dok će pri naletanju vozila brzinom 60 km/h, čak 85% pešaka poginuti, a da se u sličnoj poziciji nalaze i biciklisti.

S obzirom na težinu posledica i zastupljenost nezgoda u kojima učestvuju četvorotočkaši, biciklistička udruženja pozdravljaju uvođenje rigoroznijih kontrola i korišćenje kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja. Pored toga udruženja apeluju da se više investira u infrastrukturu za ranjive učesnike u saobraćaju, smanjuje brzina i da oni koji izazivaju najviše nezgoda sa najtežim posledicama budu dosledno kontrolisani i kažnjavani - ističu.

Ističu da će ubuduće i oni pokušati da daju doprinos bezbednijem saobraćaju u gradu i da će ovaj apel, koji potpisuju "Ulice za bicikliste" iz Beograda, "Niška saobraćajna unija", "Novosadska biciklistička inicijativa" i "Vozi ulice" iz Šapca, zvanično uputiti i nadležnima koji donose odluke u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    08:13 // 16. 2. 2021.

    Ograničenom svetu i trebaju ograde, ako ništa drugo tenderaši naši poznati jedva čekaju takve predloge, a i potpaljuju priglupe da traže ograde.Što veća i duža ograda, veća provizija.Normalnom svetu nikakve ograde nisu potrebne.

  • KAMIKAZE

    07:19 // 16. 2. 2021.

    Niski biciklisti prave kamikaze.
    Deca biciklisti ne znaju kako se prelazi pesacki, a penzionere necu ni da pominjem. Guraju se prvi da budu na semaforu, koce saobracaj u desnoj traci jer ne znaju da se drze ivicnjaka, ne daju znake kada menjaju pravac. Nis nije grad u kome se moze bezbedno voziti bicikl van biciklistickih staza(kojih fakticki nema).

  • PREDLOG

    06:43 // 29. 1. 2021.

    Ovu decu sto na tehnickom u osnovnoj uce legure bakra,sta su vodovodne cevi i sl,bolje DA IH UCE SAOBRACAJU.Legure se uce iz hemije , saobracaja nema ni u jednom predmetu. NAUCITE DECU KAKO DA VOZE BICIKLE NA ULICI !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: