Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 23. 12. 2021.

| Društvo

Bilbordom sa pamučnim plućima žele da pokažu Leskovčanima kakav vazduh udišu

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Bilbord pluća
Bilbord postavljen u dvorištu Zavoda za javno zdravlje; foto: TIM 42

Kako bi ukazali na zagađenost vazduha u Srbiji i kako bi Leskovčani videli šta udišu, inicijativa ”Kreni promeni” i Udruženje Tim 42 postavili su u dvorištu leskovačkog Zavodu za javno zdravlje bilbord na kojem se nalaze pamučna pluća. Iz Tima 42 ukazuju da je stopa oboljevanja od respiratornih bolesti u Leskovcu veća 2,5 puta u sezoni grejanja.

Leskovac je i dalje među gradovima u Srbiji koji ne meri koncentraciju PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu, zbog čega su građani početkom novembra krenuli sa sa potpisivanjem peticije.

Dodatni problem Leskovčanima predstavlja i to što se rezultati merenja koja se obavljaju kasno objavljuju na sajtu Grada, pa je i to jedan od razloga zašto se taj našao među gradovima gde će biti postavljen bilbord sa pamučnim plućima.

Na bilbordu koji se nalazu u dvorištu Zavoda za javno zdravlje se nalaze platnena pluća u koja mali ventilatori usisavaju vazduh koji svakodnevno udišemo. Želja nam je da građani i građanke Leskovca vide šta udišu. Zabrinjavajuć je statistički podatak da godišnje zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi. Izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac već nekoliko godina unazad ukazuju na velike probleme izazvane zagađenjem vazduha. Stopa obolevanja za sva respiratorna oboljenja u Leskovcu je veća 2,5 puta u grejnoj sezoni u odnosu na vangrejnu sezonu - navode iz Tima 42.

Ovakav bilbord, najavljuju, biće postavlje u još 20 mesta u Srbiji.


Vazduh noćas opet bio zagađen u Nišu i Pirotu

Među gradovima koji se nalaze u samom vrhu po zagađenosti vazduha neretko se nalaze i Niš i Pirot, a takav slučaj je bio i u toku noći i jutros, pošto je vazduh u tim gradovima okarakterisan kao zagađen. Zagađen vazduh Vazduh opet među najyagađenijima u Pirotu u Nišu: foto: Arhiva JV

Maksimalna prihvatljiva vrednost PM10 čestica je 90 mg/m3, a u Pirotu je noćas tačno u ponoć ta vrednost probijena kada je izmereno 102,21 mg/m3. U isto vreme vrednost PM2,5 čestica je bio skoro duplirana, pošto je izmerena vrednost od 100.05 mg/m3, a dozvoljena vrednost je 55 mg/m3.

Prema merenjima vazduh u Nišu je jutros oko 8 sati bio najzagađeniji, pošto je na skali vrednost PM10 čestiva iznosila 116.08 mg/m3, dok je vrednost PM2,5 čestica bila čak 115.32 mg/m3

Podsetimo, krajem februara, kao glavni razlog za zagađenje vazduha u Leskovcu, nadležni su okarakterisali geografski položaj tog grada i individualna ložišta, a posle 5 godina opet je najavljeno postavljanje mernih stanica za kvalitet vazduha u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aljek

    21:41 // 24. 12. 2021.

    To je sve ništa, zna da bude i preko 1000.

  • pravnica

    22:33 // 23. 12. 2021.

    Vazduh je toliko loš da smrdi na paljevinu. Trebamo nešto organizovati dok se svi ne potrujemo

    • Davljenik

      12:37 // 24. 12. 2021.

      Čadj, gas, smog, kiseline u vazduhu. Broj obolelih od karcinoma se utrostručio, nije vam jasno zbog čega??? Udahnite duboko i razmislite... Narod čeka ...

    • Astmatiks

      12:54 // 24. 12. 2021.

      Čađi, smog, gas, kiseline u vazduhu, a posle se pitate kako se utrostručio broj obolelih od karcinoma

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: