Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 26. 3. 2018.

| Društvo

Bira se novi dekan Fakulteta umetnosti, "Južne vesti" izbačene sa sednice

Autor:Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti
Dekanica Suzana Kostić
Umesto smene Suzana Kostić jedini kandidat za novog dekana; foto Fakultet umetnosti

Pravosnažne presude za mobing, nepotizam, korupciju, kršenje Etičkog kodeksa, te nekoliko preporuka za smenu Suzane Kostić sa mesta dekana niškog Fakulteta umetnosti, dosad nije ispoštovano, a pored toga ona je jedini kandidat za ovu funkciju u novom mandatu. Kostićeva je novinarku isterala sa sednice na kojoj se odlučivalo o novom dekanu, uz poruku da Južne vesti mogu samo da "popiju tužbu".

Sednica Nastavno-naučnog veća Fakulteta umetnosti, koja je održana danas u podne, a na kojoj se između ostalog glasalo za izbor dekana koji će naredne 3 godine voditi ovu ustanovu, bila je zatvorena za novinare Južnih vesti. Suzana kostić Novinarki "Južnih vesti" pokazala prstom ka vratima i rekla da je isteruje sa sednice; foto: JV/J. A.

Suzana Kostić, jedini kandidat za dekana, isterala je novinarku sa sednice, koja bi inače trebalo da bude otvorena za javnost.

Neće Južne vesti da mi sede ovde. Nemoj ti da se sekiraš uopšte, za vas sigurno nije otvorena. Vi možete samo da popijete tužbu. Tako da kažete Predragu (Blagojeviću, uredniku prim. aut). Ne zato što ste došli na sednicu, nego zato što izveštavate loše - navela je Kostićeva.

Upitala je novinarku i šta ona zapravo radi na sednici, na kojoj se odlučivalo o tome ko će biti predložen za dekana, za šta je ona jedini kandidat, iako je još pre nekoliko godina trebalo da bude smenjena sa ove funkcije zbog korupcije, nepotizma i mobinga, kao i kršenja etičkog kodeksa.

Iako je novinarka insistirala da o tome razgovara sa Kostićevom pre početka sednice, s obzirom na to da joj je zabranjeno da prisustvuje, ona nije želela da odgovara na pitanja, već je pokazala prstom ka vratima. dnevni red Dnevni red sednice kojoj je "Južnim vestima" bilo zabranjeno da prisustvuju; foto: JV/J A.

Devojčice, ajde lagano - rekla je Kostićeva pokazujući prstom ka vratima.

Izjavu novinarima nisu hteli da daju ni članovi Nastavno-naučnog veća, jer su naveli da sve izjave daje samo dekanica.

Podsetimo, smenu dekanice Suzane Kostić je formalno zatražila Agencija za borbu protiv korupcije još sredinom 2016. godine, jer je mimo zakona za advokata angažovala svoju sestru da zastupa Fakultet umetnosti, ali i zato što je zaposlila sina predsednika Saveta fakulteta, koji odlučuje o tome ko će biti dekan.

Njenu smenu je naložila i inspekcija Ministarstva prosvete još početkom 2016. zbog toga što je prema izveštaju Etičkog komiteta, povredila kodeks, jer je na konkursu za izbor jednog profesora “vodila aktivnu kampanju protiv jednog od kandidata”. Reagovao je Odbor za staturna pitanja niškog Univerziteta, koji je ocenio da ona ne može da ostane dekan.


Drugog kandidata nisu hteli ni da evidentiraju

Kostićeva je jedini kandidat za dekana, jer kako kaže profesor Jovan Bogosavljević, koga je katedra za gudačke instrumente predložila za dekana, njegova kandidatura uopšte nije ni uzeta u obzir, te je zapravo “diskvalifikovan” iz trke.

Bogosavljević je inače redovni profesor Fakulteta umetnosti, a tvrdi da je čitava procedura oko prijavljivanja i izbora kandidata sprovedena protivzakonito.

Prvo je prekršena procedura prijavljivanja, jer je bilo bez dokumentacije. Ne postoji ni jedan konkurs, ni jedan izbor koji se radi bez dokumentacije. Mene je pravnik sa fakulteta obavestio da ne podnosim nikakvu dokumentaciju, ni ono da nisam osuđivan, niti od etičkog komiteta, što je po Statutu i po Zakonu o visokom obrazovanju obavezno - pojašnjava Bogosavljević.

Sumnja da je to urađeno zato što Kostićeva nema potrebnu dokumentaciju koja je potrebna da bi uopšte bila kandidat za dekana, ali pošto nije želeo da učestvuje u "usmenom prijavljivanju" koje je protivzakonito, kako kaže, svoju dokumentaciju je predao na vreme. Iako ispunjava zakonske uslove da bude dekan, tvrdi da je nakon toga na glasanju bilo pritisaka da se on uopšte ne uvrsti kao kandidat za dekana i da se o njemu ne odlučuje.

Trebali su da evidentiraju kandidate, da su kandidati ispunili zakonske uslove, oni su glasali tako da su meni praktično onemogućili da uopšte budem na tom velikom Veću kao kandidat za dekana - priča Bogosavljević.

Procedura je sada takva da ako Kostićeva danas dobije većinu glasova, objašnjava Bogosavljević, njen predlog ide na Savet, koji je postavljen od strane dekana, te se proces odlučivanja “vrti u krug”. Bogosavljević kaže i da su svuda isti ljudi, pa tako isti predlažu i odlučuju o tome ko će voditi Fakultet umetnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Treci mandati

    23:22 // 28. 3. 2018.

    I ona je rektorov kadar i ide njegovim putem. Uprkos svemu u treći mandat. Bez imalo stida i srama. Zato deca sve više zaobilaze fakultet Univerziteta u Nišu. Dok je takvih dekana i rektora kao "perjanice" brod će tonuti sve brže i brže. A ministarstvo ćuti i čeka i nišku priču pored kragujevačke! Samo je ova niška mnogo gora!

  • Gavran

    09:37 // 28. 3. 2018.

    A što se tiče morala, morala sam...

  • nenad 2008

    17:39 // 27. 3. 2018.

    U ovoj priči i drugim sličnim ovoj, a puno ih je, jedan LIK ćuti. Kao zaliven. A pozvan je da reaguje. Da udari rukom o sto. Domaćinski. Da prekine sprdačine, razularene, umišljene nikogoviće. Ali, kako rekoh, ćuti!? Nesme ili nezna?

    • suki

      09:39 // 28. 3. 2018.

      I jedno, i drugo...Ali dokle...

    • Nesin brat

      15:33 // 28. 3. 2018.

      Neso piše se - ne sme ili ne zna. Bolje obnovi malo pravopis, nego sto komentarises.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: