Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 29. 3. 2024.

| Društvo

Bira se novi rektor Univerziteta u Nišu nakon 4 uzastopna mandata Antića

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
univerzitet
Antić na čelu Univerziteta od 2012. godine; foto: V. Keser

Savet Univerziteta u Nišu pokrenuo je postupak izbora novog rektora koji bi tu dužnost trebalo da preuzme oktobra 2024. godine i tu funkciju obavlja naredne 3 godine. Izborom novog rektora biće prekinut 12-godišnji "staž" Dragana Antića na ovoj funkciji.

Kandidate za rektore do 22. aprila treba da predlože naučno-stručna veća Univerziteta i nastavno-naučna veća svih fakulteta. Potom predloženi kandidati predstavljaju svoj program rada i predlog prorektora, a nakon što Senat utvrdi predloge kandidata, na sednici Saveta Univerziteta 31. maja biće izabran novi rektor.

Trenutno je na funkciji rektora Dragan Antić, kome je to četvrti uzastopni mandat, ali on neće imati prava da se ponovo kandiduje za ovo mesto.

Naime, u Statutu Univerziteta je navedeno da se rektor bira na tri godine sa mogućnošću jednog uzastopnog ponovnog izbora. Međutim, Antić je mogao da bude izabran treći i četvrti put zaredom jer su se prethodni mandati anulirani stupanjem na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju.

Za vreme "vladavine" Antića, otvoren je novi fakultet u Kruševcu, a kada se poredi sa drugim univerzitetima u Srbiji, često je niški najlošije rangiran kada su u pitanju nege svetske rang-liste.

Ono što je takođe obeležilo njegov rad jesu i negativni izveštaji Državne revizorske institucije koja je utvrdila brojne propuste u radu, što je potvrdio i izveštaj Bužetske inspekcije koja je naložila Univerzitetu u Nišu da vrati u budžet građana više od 62 miliona dinara, jer su taj novac nezakonito potrošili i to uglavnom na plate zaposlenih.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    19:36 // 29. 3. 2024.

    Naci ce on vec nacin da ostane u igri

  • Var tehnolog

    18:42 // 29. 3. 2024.

    Glavni kriterijum treba da bude, da voli svoj dzep, naravno pun.
    Dalje, da podržava vecernje fakultete i profesore svog Univerziteta, koji tamo " saradjuju"! Laki kes, prodas kravu ili parce zemlje i to su pravi studenti a ne ovi, sto se muce, sirotinja, beskintasi i traze diplome, koje su stekli, za dzabe! Na vecernje sve se plati, dodje diploma uz ketering, vatromet i tortu i svima dobro!

  • Samo da se podsetimo

    18:04 // 29. 3. 2024.

    I pokojni Bane Kembridz (sps) je bio rektor 12 god ali je otisao sa manje imovine nego kad je izabran. Danas je to profitabilna funkcija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: