Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 14. 2. 2023.

| Društvo

"Biti mlad u Srbiji" - kroz fotografije i izložbu, proglašeni pobednici

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Biti mlad u Srbiji
Prva tri mesta na konkursu, među njima i Nišlijka Jana

Među 20 najboljih fotografija konkursa “Biti mlad u Srbiji”, koje će Nišlije moći da vide do 27. februara u EU info kutku, našle su se i fotografije Nišlija Bojana Jorgića i Jane Cekić. Organizatori najavljuju izložbu kao priliku da se upozna način razmišljanja, fascinacija, ali i strahova mladih osoba u Srbiji.

biti mlad izložba (1) 20 najboljih fotografija mladih umetnika iz Srbije na izložbi u Nišu; foto: JV / N. Đ. Prošla, 2022. godina, bila je posvećena mladima čitavog sveta, pa je i konkurs “Biti mlad u Srbiji” deo, kako su organizatori najavili, proslave mladosti. Zamenik glavnog urednika Politikinog zabavnika, Igor Ril, koji je i jedan od organizatora konkursa, rekao je da je da su od preko 1.000 fotografija poslatih na konkurs morali da se odluče za 4 najboljih.

Ako pažljivije pogledate izložbu, uočićete jasno izražene nade, strahove, ambicije i vrednosne stavove mladih ljudi danas u Srbiji. Iako nisam iz Niša, veoma sam srećan što imamo dvoje pobednika iz ovog grada - rekao je Igor Ril.

biti mlad izložba (3) Treće mesto pripalo fotografiji "I šta ćemo sad" Nišlijke Jane Cekić ;foto: JV / N. Đ. U kategoriji najboljih fotografija građana i građanki treće mesto osvojila je Nišlijka Jana Cekić za fotografiju I šta ćemo sad, čija je tematika bila odliv mozgova.

Iako fotografija ima mračnije note, ne mora značiti da će ih svako tako protumačiti i zato nosi naziv “I šta ćemo sada”, jer odgovora nema, to je pitanje koje je svako postavio sebi, barem jednom, ali je važno da taj kofer pun uspomena ne bi trebalo zaboraviti, pa sam to htela i da prikažem, a nisam očekivala da ću na prvom konkurusu na kojem sam učestvovala, biti jedan od pobednika, već sam htela sebe da motivišem da se vratim fotografiji ponovo - rekla je Jana.

Biti mlad izložba (4) Prva nagrada u kategoriji EU projekat pripalo Nišliji Bojanu Jorgiču;foto: JV / N. Đ. Najbolja fotografija “EU projekta” osvojila je fotografija Amputacija ne smeta razvoju snage profesora Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša Bojana Jorgića, koji je rekao da je fotografija nastala u realizaciji projekta u kojem su obučavali mlade osobe da steknu veštine vežbanja sa osobama sa invaliditetom, pre svega vežbe plivanja i fitnes treninga.

Ova fotografija je nastala u okviru 100 časova koje smo održali sa polaznicima, mladim osobama sa i bez invaliditeta, koji su učili jedni od drugih. Osobe bez invaliditeta učili su kako se radi trening, ali tek u praksi su mogli stvarno da nauče kako se to radi. Fotografija je primer snalaženja u trenutku, šta može da se uradi kako bi se pomoglo osobi sa invaliditetom, kako bi i oni mogli da vežbaju, uhvate teg i da rade na razvoju snage - rekao je Jorgić.

biti mlad izložba (2) Kako mladi vide život u Srbiji? ;foto: JV / N. Đ. Zaključio je i dalje pomoć osobama sa invaliditetom i njihovo uključivanje u društvo i dalje je na nivou floskula koje se stalno ponavljaju, te apelovali da je potrebna sala u kojoj osobe sa invaliditetom moći da dolaze, jer kako Bojan kaže, ima ko može da radi sa njima i pomogne im u razvijanju psiho-fizičkih sposobnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: