Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:03, 19. 1. 2023.

| Društvo

Bitka za Vlasinu: Predsednik Opštine optužuje nas da bi skinuo odgovornost za gradnju MHE ”Besko”

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Rupska reka
Predsednik Opštine optužio aktiviste što su meštani Dadinca i dalje dežuraju na barikadama; foto: T. T.

Iako je i sam predsednik Opštine Bratislav Petrović više puta ponovio da gradnja mini-hidroelektrane ”Besko” na Ruspkoj reci zavisi od odluke Ministarstva građevinarsta, on je u saopštenju optužio neformalnu grupu ”Bitka za Vlasinu” što meštani Dadinca još dežuraju na barikadama. Aktivisti odgovaraju da je predsednik još jednom pokazao da je na strani investitora, dok izjavu da će meštani i Opština izgubiti sudsku zaštitu ukoliko investitor počne radove, ocenjuju kao sramotnu.

Meštani Dadinca zvižducima su dočekali prvog čoveka Vlasotinca na ponovnom protestu protiv gradnje treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci, koji je ponovio da je Opštinsko veće prvostepeni ogran i da može doneti odluku o zabrani gradnje, ali da to neće imati nikakav značaj ukoliko tu odluku ne potvrdi i resorno ministarstvo.

Ipak, par dana kasnije Petrović se obratio saopštenjem u kome navodi da su aktivisti neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” krivi što ni investitor ne želi da potpiše sporazum, ali i da zbog njih meštani Dadinca i dalje dežuraju na barikadama. Protest Vl Iz grupe "Bitka za Vlasinu" ističu da od dalje borbe neće odustati: foto: M. M.

To znači da su Opština i građani Dadinca izgubili mogućnost da koriste sudsku zaštitu ukoliko investitor započne sa radovima pre donošenja pravosnažne odluke nadležnog organa u vezi sa ocenom zakonitosti izdate građevinske dozvole. To, takođe, znači da je moja prethodna tvrdnja, da su pojedinci iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” doprineli da građani i dalje provode dane i noći na otvorenom, bila tačna jer je njen predstavnik nakon sastanka 13. januara odbio da potpiše sporazum, sa obrazloženjem da članovi grupe nisu saglasni - piše u saopštenju.


Aktivisti saopštenje predsednika ocenjuju kao sramotno

Iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” podsećaju da se od početka bore protiv gradnje MHE ”Besko”, ali i podsećaju predsednika Opštine da su, kada je on došao na tu funkciju, imali nekoliko sastanaka sa njim i upozorili ga šta će se dogoditi u Dadincu.

Ističu i da su oni zajedno sa meštanima uspeli da oteraju bager privatnog investitora sa Rupske reke, dok Petrovića okrivljuju da pokušava na sve načine da obmane meštane, ali i skine odgovornost sa lokalnih predstavnika vlasti. Rupska reka Aktivisti saopštenje ocenjuju kao sramotno; Ilustracija; foto: T. T.

Tvrdite da su Opština i meštani izgubili sudsku zaštitu ukoliko investitor započne sa radovima pre donošenja pravosnažne odluke nadležnog organa u vezi sa ocenom zakonitosti izdate građevinske dozvole. I opet obmanjujete. Imati li stida? Napadate ”Bitku za Vlasinu” koja se iskreno bori za meštane sela Dadince jer smo sprečili da ozakonite upad investitora. Da su namere investitora iskrene da će da ispoštuje sporazum i da ste Vi čovek od autoriteta i poštenja, dovoljna bi bila samo reč, a mi smo morali da tražimo pomoć pravnih eksperata za dodatnim članom u sporazumu koji bi meštane zaštitio od agresije neprijatelja na njihovo selo - odgovaraju aktivisti.

Podsećaju i da sporazum sa Opštinom nisu želeli da potpišu jer nema nikakav značaj, a kao krivca za eventualne posledice optužuju upravo Bratislava Petrovića.

Pustili ste investitora na svoje sugrađane. Mi još jednom apelujemo na zdrav razum i nadamo se da će on prevagnuti, te da do bilo kakvih neželjenih posledica neće doći. Ukoliko investitor pokuša da upadne, narod treba da zna da ste Vi Bratislave Petroviću kao naš predsednik najodgovorniji za eventualne posledice - stoji u odgovoru.

Podsetimo, samo dan nakon prvog protesta privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo stigao je na obalu Rupske reke i krenuo u raščišćavanje terena. Ipak, meštani Dadinca i aktivisti brzom intervencijom, uz pomoć policije, sprečili su početak gradnje, a od tada dežuraju na barikadama.

Investit je za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, dok je prošle godine Skupština donela odluku o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: