Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 11. 10. 2023.

| Društvo

"Bitka za Vlasinu": Sramota je da Opština nagradi porodicu trgovca oružjem

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
humana srca
Reagovali aktivisti “Bitke za Vlasinu”; foto: Opština Vlasotnce

Nakon što je Opština Vlasotince najveće priznanje dodelila fondaciji porodice Slobodana Tešića, aktivisti neformalne grupe “Bitka za Vlasinu” reaguju i smatraju da je "sramno" da u ime svih građana Opština nagradi paravan najvećeg trgovca oružjem u ovom delu Evrope.

"Bitka za Vlasinu" uzbunila je javnost već kad je predlog o ovom priznanju prosleđen Skupštini, a sada još ponovo reaguju. Opština Vlasotince je nagradu “10. oktobar” dodelila humanitarnoj fondaciji "Humana srca" čiji je osnivač ćerka Slobodana Tešića, Danijela Vasiljević. Predsednica Upravnog odbora je njegova druga ćerka Jelena Petrović, dok su članovi Upravnog odbora njegova supruga Živana Tešić, kao i zet Nebojša Petrović.

Da je Fondacija samo paravan najvećeg trgovca oružjem na Balkanu, smatraju aktivisti grupe “Bitka za Vlasinu” koji su u saopštenju naveli da je sramota da najprestižnije priznanje Opština dodeli porodici trgovca oružjem i glavnog finansijera SNS-a.

Slobodan Tešić se zbog svojih sklonosti ka "filantropskom" biznisu nalazi pod embargom Ujedinjenih nacija, on je na Interpolovoj poternici, nalazi se na crnoj listi SAD-a, veliki broj zemalja mu je uveo sankcije i zabranu ulaska na njihovu teritoriju, glavni je akter afere "Krušik"... Sve same preporuke za naše visprene i drage opštinare kako bi ovoj osobi i njegovoj porodici uručili Oktobarsko priznanje - navode aktivisti.

Opština Vlasotince potpisala je protokol o saradnji sa Fondacijom "Humana srca" marta ove godine, nakon čega je petočlana porodica Stojanović iz okoline Vlasotinca dobila novi dom. Novac za opremanje, prema objavi Fondacije, obezbeđen je donatorskoj večeri gde je dres Nikole Jokića prodat za skoro tri miliona dinara. Upravo je taj gest Fondacije Komisija za dodelu oktobarskih priznanja navela u obrazloženju.

Da li je nagradom Opština htela da podigne rejing “novopečenim” humanitarcima, da li je to urađeno zbog nečije griže savesti, pranja savesti ili nečeg drugog, zanima aktivste “Bitke za Vlasinu”

Pitamo, bez namere da potcenjujemo bilo koji oblik pomoći onima kojima je ona neophodna - da li je nekoliko miliona dinara koje opština zakonskom procedurom veoma lako može da izdvoji za slične namene, cena da se jednoj krajnje kontradiktornoj fondaciji na čijem su čelu članice najuže familije "biznismena" proteranog i prokazanog u pola država sveta, dodeli priznanje u ime svih građana vlasotinačke opštine - pitaju aktivisti.

Fondacija “Humana srca” sa Danijelom Vasiljević za 18 meseci angažmana uspela je da osvoji sedam nagrada i priznanja nekoliko Opština u Srbiji, što deluje neverovatno aktivistima grupe “Bitka za Vlasinu”. Oni ocenjuju da je to kratak period da neko bude toliko puta nagrađivan.


Zamerke i za ostale laureate

Jedan od dobitnika priznanja “10. oktobar” je i Dejan Antić, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Nišu i novopečeni državni sekretar u Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Antića je već 2021. godine Leskovac nagradio najprestižnijom nagradom Grada, a prošle godine i Medveđa.

Da li je prof. Antić kroz svoj "izuzetan doprinos u negovanju kulture sećanja na događaje iz prošlosti" svih nabrojanih delova jugoistoka Srbije, toliko zadužio građane i rukovodstva opština da mu baš svi ničice padaju u katarzični poriv odavanja zahvalnosti kroz najvrednija priznanja. Ili se radi o nečemu što ima veze sa gore pomenutim "angažmanom" i dugotrajnim procesom kako bi se do istog došlo - navode aktivisti “Bitke za Vlasinu”.

Dodaju da je Opština degradirala nekada respektabilne nagrade i da ih je sramota što su otišle u ruke ljudi nedostojnih Vlasotinca.

Dokumenti za preuzimanje

  1. "Bitka za Vlasinu" saopštenje (preuzmi) - 8.71 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Z

    08:15 // 12. 10. 2023.

    "Bitka za Vlasinu" - bravo!

    Da se niste oglasili, ovaj sramotno-udvorički potez Opštine bi prošao totalno neprimećeno! Baš toj firmi najveće opštinsko priznanje??? Prljave milione evra će oprati renoviranjem nekoliko kuća u devastiranim opštinama - a da malo prestanu da otimaju državne pare??? Možda bi onda i država mogla da sistemski pomaže najugroženijima - možda bi mogla da bude prava država?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: