Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:10, 24. 12. 2022.

| Društvo

“Bitka za Vlasinu” peticijom traži da se ukinu sve lokacije predviđene za izgradnju MHE u Vlasotincu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
reka mhe
Predali peticiju nadležnima; foto: T. T.

Dok meštani Dadinca već deseti dan ostaju na barikadama odlučni da odbrane Rupsku reku i ne dozvole da se tu izgradi MHE “Besko”, aktivisti neformalne grupe “Bitka za Vlasinu” predali su nadležnima peticiju kojom traže da se iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije predviđene za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana.

peticija Zahtevaju da se što pre zakaže sednica lokalnog parlamenta; foto: Facebook/Petar IlićAktivisti zahtevaju od predsednika Skupštine Opštine Vlasotince Milana Jovića da što pre zakaže vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o peticiji, kako bi lokalni parlament mogao da se izjasni glasanjem.

Štetno delovanje i efekti rada tih MHE već su dokazani brojnim studijama i analizama SANU-a. Negativan je uticaj i na biodiverzitet i na životinjski svet. Reke se trpaju u cevi, to je zločin, to je ubistvo reke, biljnog i životinjskog sveta - poručuje Petar Ilić iz grupe “Bitka za Vlasinu”.

Peticiju su predali vlasotinačkoj Skupštini, predsedniku Opštine, Opštinskom veću i Opštinskoj upravi, odnosno Odeljenju za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove.

Zahtev je da se iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije planirane za izgradnju MHE, a peticija se odnosi na Odluku o izradi izmene i dopune tog Plana.

Sve te lokacije definisane su drugim odlukama i mogu da se brišu jer ih planovi višeg reda određuju kao potencijalne, ne kao obavezujuće. Zato nema formalno-pravnih prepreka da se sve te lokacije brišu iz tekstualnog i grafičkog dela Plana - navodi Ilić.

Podseća da je trenutno na snazi Odluka Skupštine Opštine Vlasotince od marta 2021 godine, koja je usvojena upravo na njihovu inicijativu i prema kojoj je izgradnja derivacionih MHE zabranjena do usvajanja novog Prostornog plana.

Na snazi je još uvek opštinski plan iz 2012. i po njemu je na snazi ta Odluka. Međutim, kako republički plan za 2021-2035 do danas nije usvojen, ni lokalne samouprave nemaju prostorni plan po kome bi morale da deluju. Dakle, plan više važnosti je republički, a on nije usvojen i zato zakonski lokalne samouprave ne mogu samoinicijativno da kreću izradu svojih lokalnih prostornih planova - pojašnjava on.

Peticijom traže i da se obezbedi novac u budžetu za izmene i dopune Prostornog i Plana detaljne regulacije Vlasotinca.

Budžet za 2023. je već usvojen, ali nas to ne sprečava da podnesemo i tu stavku. Amandmanima mogu u toku godine da se odvoje određena sredstva, da se budžet revidira, kao što to i rade sve lokalne samouprave - zaključuje Ilić.


Meštani Dadinca ljuti na lokalnu i republičku vlast, ostaju na barikadama

barikade Barikade već deset dana u Dadincu; foto: "Bitka za Vlasinu"U međuvremenu, u Dadincu meštani i aktivisti su i dalje na barikadama, odlučni da odbrane reku i spreče gradnju MHE "Besko", bez poverenja u lokalnu i republičku vlast.

Čekamo iz Beograda neka rešenja u vezi sa onim što je ministarstvima uputila lokalna samouprava. Mi smo kao neformalna grupa građana, kao i sami meštani, uputili zahtev tim ministarstvima i čekamo. Mada, već oni to odugovlače. Tu je reč o prebacivanju odgovornosti i očigledno je to njihov interni sukob - kaže Ilić.

Tvrdi da ih za deset dana, tokom kojih su po 24 sata na straži, niko od nadležnih nije obišao i da ih to ljuti i vređa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Draza

    22:56 // 25. 12. 2022.

    Hoce li ovi lopovi i krimosi unistiti sve reke.I to se nemo gleda,jadna li smo zemlja.U normalnoj zemlji se za ovo ide na robiju!

  • Mateja

    19:08 // 25. 12. 2022.

    Nikakva realna korist od ovih MHE za energetsko snabdevanje.
    Služe samo za enormno bogaćenje pojedinaca i, što je još važnije, uništavanje ekosistema...

  • MHE

    11:50 // 25. 12. 2022.

    Sto nestanu poslanisi iz tog dela Srbije da zastite reke? Verovatno ste njih glasali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: