Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 11. 6. 2022.

| Društvo

Bivša direktorka Muzeja u Leskovcu priznala da je nezakonito menjala ugovore radnicima

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Muzej Leskovac
Direktorka nezakonita pomerala zapolene sa jednog na drugo radno mesto; foto: JV / Marko Mitić

Nakon mnogobrojnih radnika koji su zbog nezakonitih ugovora i mobinga bivše direktorke Mire Ninošević tužili leskovački Muzej i dobili te sudske sporove vredne 3 miliona dinara, protiv bivše direktorke te kulturne ustanove privatne tužbe podnela su i dva radnika koji su je optužili da je menjala njihove ugovore, smanjila im platu i pomerila ih sa radnih mesta za koje su stručni. Pošto je priznala krivicu, leskovačko Osnovno javno tužilaštvo naložilo je Ninošević da u humanitarne svrhe uplati 50.000 dinara.

Prema zvaničnim podacima do kojih su Južne vesti došle, od 2011. godine do prošlog februara pred Osnovnim sudom u Leskovcu podneto je čak 77 tužbi radnika, a najčešći razlozi za tužbe bili su nezakoniti aneksi ugovora, ali i mobing bivše direktorke Mire Ninošević.

Mnogi radnici pomerani su sa svojih radnih mesta na neka za koja nisu stručni, ali i sa nižim koeficijentom i manjom platom. Dvojica njih rešili su da zbog dešavanja iz 2019. godine pokrenu privatnu tužbu protiv tadašnje direktorke. U januaru ove godine Ninošević je priznala krivicu, a Osnovno javno tužilaštvo donelo je rešenje da kaznu od 50.000 dinara uplati u humanitarne svrhe i to u narednih 5 meseci. Prinskrin Muzej Le Bivša direktorka kažnjena sa 50.000 dinara; foto: prinstkrin

Iz krivične prijave proizilazi da se osumnjičena dana 23. 4. 2019. godine svesno nije pridržavala zakona i time oštetila dvojicu radnika i uskratila prava koja im pripadaju. Ona je oštećenima dostavila nove ponude za zaključenje ugovora o radu i zaključila nove anekse ugovora kojima su isti sa radnih mesta saradnika za kulturno-obrazovnu delatnost i protokol, zvanjem kustosa i utvrđenim koeficijentom za obradu plate od 17,30 premešteni na radna mesta koja ne odgovaraju njihovim stručnim spremama i i radnim sposobnostima - stoji u sudskom rešenju.

Njima su ukinuta zvanja kustosa i umanjeni koeficijenti za obračun i isplatu plata.

Prinskrin Muzej Le Bivša direktorka kažnjena sa 50.000 dinara; foto: prinskrin;Za razliku od prošlog puta kada nije želela da komentariše optužbe zaposlenih, nakon brojnih poziva novinara Južnih vesti, Ninošević se javila porukom samo da trenutno nije u Srbiji.

Bivšu direktorku Miru Ninošević radnici su optužili ranije i da je sklapala sumnjive ugovore sa advokatima, a kada su novinari Južnih vesti istraživali broj tužbi, Ninošević o tome nije želela da govori, već je tada tražila da se piše o nagradama, projektima i lepim stvarima u kojima učestvuje leskovački Narodni muzej.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    10:21 // 14. 6. 2022.

    Hajka na postenu i vrednu zenu. Niko ne postavlja pitanje kakav je nerad i javasluk izazvao takve reakcije. Nema nam spasa.

  • Sava

    11:57 // 12. 6. 2022.

    Da plati 50.000 din , a steta od 3miliona na teret GRADJANA Leskovca , LJUDI pa ovo je samo moguce u Srbiji, kad postavite na rukovodece mesto stranacki KADAR , ima takvih slucajeva JOS,JOS JOS !!!

  • Potop

    11:41 // 12. 6. 2022.

    Trebalo bi da je ovo normalna država a nije da taj iznos od 3.000.000.ona isplati iz svog džepa i krivično odgovara a ne se razbacuju novcem svih građana i bahate.I sve plate i prihode joj oduzeti za period dok je pravila greške i zabrana na rad na funkcijama 10 godina pa će i svi drugi da razmisle šta rade a ovako bitno da slušaš šta ti se govori makar to bilo i neispravno i nema glava da te boli

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: