Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 13. 1. 2023.

| Društvo

Bivša radnica tužila Goricu: suđenje traje godinu dana, troškovi rastu, a iz preduzeća tvrde da rade po zakonu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Groblje
Bivša radnica tvrdi da je mesec i po dana radila "na crno"; foto: JKP "Gorica"

Nakon više od mesec dana rada za koji kaže da nije dobila ugovor, bivša radnica Javno komunalnog preduzeća Gorica odlučila je da tuži preduzeće zbog rada “na crno”. Ni nakon skoro godinu dana slučaj nije rešen. Za to vreme, troškovi suđenja rastu, a bivša radnica strahuje da će, na kraju, sve troškove snositi sama. Iz Gorice tvrde da postupaju u skladu sa zakonom i da dostavljaju svu potrebnu dokumentaciju sudu.

groblje "Već sam radila neprijavljena, kada sam, nakon konsultacija sa advokatom, odlučila da ih tužim"; foto: JKP Gorica Bivša radnica Gorice je radila od 1. juna 2021. godine do 31. decembra iste godine, prijavljena preko agencije iz Beograda. Bila je prijavljena na mesto blagajnika ali, kako kaže, taj posao nikada nije radila.

Od kada sam počela da radim, nisam radila taj posao za koji sam prijavljena. Radila sam poslove fizičkog radnika, istovarala sanduke i ostalu robu, a onda sam počela da radim u prodavnici, iako je za to potrebna niža stručna sprema, od one koju ja imam - kaže ona.

Po isteku tog ugovora, od 1. januara do 10. februara 2022. godine, ona je nastavila da radi u preduzeću, ali neprijavljena. Pokušavala je, kaže, da dobije od rukovodstva informacije da li će i kada biti prijavljena, ali je kaže, dobijala lažna obećanja. Onda je odlučila da ih tuži zbog rada “na crno”.

Već sam radila neprijavljena, kada sam, nakon konsultacija sa advokatom, odlučila da ih tužim. Tih mesec i po dana, nikada mi nisu isplaćeni - kaže bivša radnica.

Kada je otišla da se prijavi na Biro, rekli su joj da je ona u radnom odnosu i poslali je u PIO fond. Tamo je dobila informaciju da je ona prijavljena 14. februara, ali da je istog dana prijava stornirana.

Ja nisam imala pojma o čemu se radi. Oni su potpisali, ja nisam i istog dana je stornirano. Tek su mi posle javili da idem da potpišem, međutim ja to nisam htela da uradim - ističe ona.

Odlučila je da nastavi sa suđenjem i sudu je dostavila svoje beleške o vremenu provedenom na poslu, potvrdu o zaposlenju koja je bila potrebna za učeničku stipendiju deteta, skrinšotove razgovora sa rukovodiocima i zaposlenima, za koje kaže da pokazuju da je radila u periodu od 1. januara do 10. februara.

Radila sam vikende, Novu godinu, priložila sam i zahtev za korišćenje slobodnih dana. Sve ono što se dešavalo u tih mesec i po dana - kaže bivša radnica.

Osnovni sud Suđenje traje skoro godinu dana; foto: JV/M.Z. Tražila je da iz preduzeća dostave podatke sudu, odnosno svoju evidenciju. Predložila je svedoke - rukovodioce firme. Kaže da na sudu preduzeće ništa od toga nije dostavilo, a nije se ni pojavio niko od svedoka. U ime preduzeća na suđenja dolazi njihov advokat, sa tvrdnjama da ona u tom periodu nije ni radila.

Oni uopšte ne izlaze na suđenje, niti dostavljaju traženu dokumentaciju. Svaka firma mora da čuva dokaze, imaju potpise radnika kada dolaze na posao i odlaze. Dokumentaciju vezanu za finansije, takođe, ne prilažu - navodi bivša radnica.

Ona tvrdi da se ni sud dovoljno ne trudi da se slučaj privede kraju.

Ne mogu da nađu ni agenciju koja sklapa ugovore, Goricu ne mogu da primoraju da dostave dokumentaciju, niti da se pojave na sud. Svedoci su primili pozive i potpisali ih, ali je sud zaključio da nema pečata - kaže ona.

Suđenje se već skoro godinu dana odlaže. Kaže da troškovi suđenja rastu, a ona se boji da će ako izgubi spor, sve to morati sama da plati. Naredno suđenje zakazano je za 6. februar.


Gorica tvrdi da postupaju u skladu za zakonskim odredbama

Iz Javno komunalnog preduzeća Gorica, kažu da su upoznati sa svim sudskim sporovima u kojima to preduzeće pojavljuje kao stranka u postupku. Direktorka preduzeća Ivana Stanić ističe da postupaju u skladu sa zakonom.

Stav preduzeća je da se sudski postupci moraju voditi odgovorno i u skladu sa zakonskim odredbama pri čemu eventualno nepojavljivanje na sudskim ročištima, kao izuzetak, sme biti uzrokovano isključivo opravdanim razlozima. Odgovorno tvrdim, da preduzeće, kao stranka u postupku, dostavlja svu dokumentaciju u skladu sa procesnim pravilima - kaže Stanić.

Tvrdnje bivše radnice, da je mesec i po dana radila neprijavljena i da joj to nije plaćeno, direktorka komentariše kao neosnovane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    11:40 // 16. 1. 2023.

    Vise ce da je kosta sudjenje,nego obestecenje...ako ga ikada dobije!?

  • Radisa

    17:19 // 15. 1. 2023.

    Bezobrazluk. Koje gluposti jos necu da vidim u svom zivotu. Sta onda rade inspekcije i privredni kriminal.

  • nislija

    17:10 // 15. 1. 2023.

    Strasno sta sve nece da rade ovi sotirovskini politicari, a ovamo kaznjavaju privatne firme i debele pare im uzimaju kada uhvate da imaju radnike na crno i jos nas obaveste na rts u dnevnik kao udarna vest. Sto ovo ne objave na RTS u Dnevnik da se i kod gradonacelnice radi na crno, i u javna preduzeca, jos malo pa ce im sami radnici placaju zato sto idu na poso, cirkus bez pare

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: