Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 26. 9. 2018.

| Društvo

Bivše članice LAF-a traže novi tim za donošenje antikorupcijskog plana

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća Niš
Institucionalna borba protiv korupcije u Nišu stagnira; Foto: JV

Grad Niš je daleko od formiranja novog Lokalnog antikorupcijskog foruma, tvrde bivše članice LAF-a, jer je gradska vlast blokirala čitavu proceduru koja treba da dovede do stvaranja tela koje bi se borilo protiv korupcije na lokalu. Grad kasni 15 meseci sa usvajanjem strateškog dokumenta koji bi prethodio formiranju LAF-a, a i dalje predstavnici vlasti ignorišu napore boraca protiv korupcije da naprave novo antikorupcijsko telo.

Kako je poslednji put zasedao još u februaru, Zorica Miladinović i Vesna Crnogorac smatraju da taj tim više nema svoju svrhu, a tog stava bile su i u martu kada su podnele ostavke. Sada traže od gradske vlasti da raspusti tim i formira novi. Zorica Miladinović i Vesna Crnogorac Pokušavaju da ožive proces usvajanja antikorupcijskog plana i formiranja LAF-a; Zorica Miladinović i Vesna Crnogorac (desno); Foto: JV/V. Milić

Predlažemo da se u što kraćem roku donese odluka o raspuštanju Radnog tima za donošenje LAP-a, koje je formirano 24. jula prošle godine, jer je očigledno da taj tim ne funkcioniše. Formirati novi radni tim u skladu sa Modelom LAP-a čiji bi članovi bili predstavnici jedinice lokalne samouprave, LAF-a u ostavci, Komisije za Etički kodeks, nevladinih organizacija koje se bave pitanjima korupcije, kao i medija. Na čelu ne bi trebalo da bude gradonačelnik Niša, koji i onako nikada nije bio direktno uključen u proces - navodi Miladinović.


Niš od lidera do luzera u antikorupcijskoj borbi

Iako je Niš spadao u lidere što se institucionalne borbe protiv korupcije tiče, jer je imao Lokalni antikorupcijski plan od 2011. godine i od 2013. samostalno telo koje je zaista funkcionisalo, kada je trebalo da se ovaj proces uskladi sa novim modelom koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, sve je stalo. Da je društvena šteta što više nije među liderima, smatra Miladinovićeva, koja kaže da je Niš sada daleko od formiranja novog LAF-a.

Od formiranja novog LAF-a smo jako daleko, to i ne vidimo u perspektivi, što je najgore je da smo se tokom devet meseci aktivnog rada predstavnika LAF-a u Radnom timu smo se uverili da jedinica lokalne samouprave svojom pasivnošću, inercijom i opstrukcijom želi da ovaj proces ili blokira ili ga usmeri u pravcu da se donese LAP koji odgovara lokalnoj vlasti, a ne odgovara borbi protiv korupcije na lokalu - navodi Miladinovićeva.

Dodaje da će pokušati da usvoje dokument i naprave LAF u skladu sa procedurama, ali da ne postoje zakonski mehanizmi da se gradska vlast natera da radi na ovom procesu.

Podsetimo, rok da lokalne samouprave usvoje LAP je bio 30. jun 2017. godine, ali je Niš tek u julu formirao tim koji će da radi na njegovom usvajanju. Međutim, svi osvedočeni borci protiv korupcije su u martu 2018. podneli ostavke, a kako kažu, sada su u timu ostali gotovo samo predstavnici iz lokalne samouprave.

Ipak ćemo probati da oživimo proces jer je LAP izuzetno važan dokument, a samostalno i nezavisno telo je važno za pravu borbu protiv korupcije, a ne za onu koja bi bila papirnata, selektivna i verbalna - dodaje Miladinović.

Danijel Dašić NKD I Danijel Dašić (NKD) izašao iz Radnog tima, predlaže da posao preuzme civilni sektor; Foto: JV/V. Milić Predlog Danijela Dašića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koji je takođe izašao iz sadašnjeg Radnog tima, je da ukoliko vlast ne odgovori do određenog roka, civilni sektor uzme stvar u svoje ruke i sam formira tim koji će usvajati antikorupcijski plan.

Ipak, nekadašnje članice LAF-a kažu da će pokušati da urade sve što je u skladu sa procedurama, te da će tek po reakciji lokalne samouprave na njihov zahtev odlučiti kako da deluju dalje.


Preporuke za gradsku vlast od bivših članica LAF-a

U Radnom timu, smatraju borci protiv korupcije, ne treba da budu oni koji su pravosnažno sankcionisani ili se protiv njih vode postupci zbog umešanosti u korupciju, dok služba za pravne poslove Gradskog veća može samo da pruža pravno-tehničku podršku, bez mešanja u donošenje antikorupcijskog dokumenta. Na čelu Radnog tima, dodaju, ne treba da bude Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji se i onako nikada nije bavio ovim poslom.

Traže i da se poštuju vrednosti i preporuke modela koji je donela Agencija, a ne da se selektivno koristi njegov sadržaj. Aktivnosti koje je preduzimao prethodni LAF, kao i praksa i organizacija rada ovog tela, treba da budu u sadržaju plana, a budući članovi LAF-a ne smeju da budu iz Gradske uprave, niti oni protiv kojih se vode postupci ili je Agencija za borubu protiv korupcije protiv njih izrekla mere. Ove kriterijume bi, ističu, novi LAP morao da sadrži.

Služba za poslove Gradskog veća je odbacila predloge da buduće lokalno antikorupcijsko telo izriče opomene, inicira postupke za razrešenje funkcionera i inicira postupke pred nadležnim organima, iako je to bila praksa i iskustvo u dosadašnjem radu LAF-a - navode nekadašnji članovi LAF-a,

Osim što ne odustaju od osvojenih standarda i smatraju da ispod njih ne treba ići, još jedan uslov je da ceo proces, kao i u prvim godinama antikorupcijske borbe, monitoriše BIRODI.

Podsetimo, gradska vlast je izbacila BIRODI iz ovog procesa, istakavši da će OEBS da obavlja ovu funkciju, iako je ova organizacija negirala da uopšte učestvuje u tome. Monitoring čitavog procesa usvajanja dokumenata i formiranja antikorupcijskih tela, kako je istakla Vesna Crnogorac, mora da bude kontinuiran i sistemski, kako se ne bi dogodile nepravilnosti kakv je bio slučaj u pojedinim opštinama u Srbiji gde je finansijer vladajuće stranke ušao u LAF, ili su tražili članove bez konkursa.

Inače, od opština na jugu Srbije samo je u Bojniku formiran Lokalni antikorupcijiski forum, prema podacima Biroa za društvena istraživanja.

Tabela BIRODI Foto: Screenshot BIRODI

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba Slavković

    09:54 // 10. 12. 2018.

    Sa velikim zadovoljstvom sam učestvovao u formiranju LAF-a kao zamenik Gradonačelnika Niša i to sada iskreno preporučujem aktuelnom Gradonačelniku. To je najbolja besplatna korekcija za vlast koja hoće da čuje i druga mišljenja.
    Ali ako LAF bude dodeljivao priznanja kao i u predhodnom periodu, i ako se fomrira,brzo će prestati.

  • Aco

    00:41 // 27. 9. 2018.

    Koliko znam Bulatoviću nešto baš ne prija LAF kiji bi trebalo da radi u korist društva i sveopšteg poštenja a ne za nešto drugo.

  • Tivat

    19:16 // 26. 9. 2018.

    Nije ovo gradska vlast,vec interesna grupacija i nije im cilj formiranje ovakvog tela!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: