Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:59, 4. 5. 2015.

| Društvo

Bivše zatvorenike niko ne želi da zaposli

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
naconalna-sluzba-le.jpg
Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Leskovcu nalaze se 22 bivša zatvorenika; Ilustracija

Nakon odsluženja zatvorske kazne, bivši zatvorenici teško nalaze posao. Sa druge strane, država poslodavcima koji bi se možda i odlučili da zaposle povratnike iz zatvora ne daje nikakve podsticaje. 3 Bez pomoći institucija, vraćaju se kriminalu; Ilustracija

Tridesetčetvorogodišnji M. R. je na slobodi nepuna 4 meseca. Ukupno je u zatvorskoj jedinici proveo 6 godina, i to zbog nanošenja teških telesnih povreda službenim licima.

Kada sam izašao iz zatvora, nisam imao para ni da izvadim novu ličnu kartu, a na jednokratnu pomoć od Centra za socijalni rad, koja se daje bivšim zatvoreniciima, čekao sam punih 15 dana - počinje svoju priču za Južne vesti ovaj bivši zatvorenik.

Bez prebijene pare u džepu tražio je posao svuda, ali čim bi poslodavci čuli da je bio u zatvoru, zatvarali bi mu vrata.

Pokušavao sam da budem čuvar, magacioner, metalostrugar... Niko nije hteo da me zaposli. Niko neće da zaposli bivšeg robijaša. Ispada da mi ostaje samo da se ponovo bavim kriminalom kako bih barem pokušao da preživim - kaže M. R.

Ozbiljno razmišlja da napusti zemlju i potraži neki bolji život u inostranstvu.

Tamo niko neće da zna da sam bio u zatvoru. Ovde se osećam bolje u zatvoru. Tamo ne moram da brinem da li ću da imam za hleba i od čega da ga platim. Drugi u zatvoru brinu za tebe, a kad sam na slobodi, na golom sam asfaltu - zaključuje bivši zatvorenik.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Leskovcu nalaze se 22 bivša zatvorenika, a posredovanje u upošljavanju takvih osoba predstavlja znatan napor, u šta treba da se uključe i druge institucije sistema. 2 Marija Stevanović, NZS

Ovo nije relevatan podatak jer povratnici retko žele da priznaju da su bili u zatvoru i kriju takve podatke jer poslodavci ne žele da ih zaposle - kaže Marija Stevanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za razliku od Srbije, države u okruženju se ozbiljno bave socijalizacijom bivših zatvorenika.

Primera radi, Hrvatska poslodavcima koji ih zaposle daje podsticaje u sklopu Nacionalnog plana podsticanja zapošljavanja. Mala i srednja poduzeća za zapošljavanje bivših zatvorenika dobiju od države 18.748 kuna za zaposlenike bez obrazovanja, 29.543 za one sa srednjom školom, te 36.360 sa višom i visokom stručnom spremom. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Samo neka se uclane u SNS

    21:16 // 4. 5. 2015.

    Ali zato ovi političari cim ih uhapse,posto su zasticeni kao beli medvedi odmah nakon pustanja na slobodu oni avanzuju napreduju po raznoranzim DRZAVNIM preduzecima i institucijama!Banana republika!

  • Jelena Djordjevic

    14:30 // 4. 5. 2015.

    Zato imamo hiljade onih koji namerno prave prekršaje i slične zvrčke samo da bi se vratili u aps na još nekoliko meseci... Tri obroka dnevno, smeštaj, ne plaćaš račune i miran si

  • don

    13:49 // 4. 5. 2015.

    Pa ni ovi sa fakultetom nemaju posla, da znas limune, veliki pozdrav iz svetiliske ulice!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: