Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 29. 3. 2016.

| Društvo

Bivšem predsedniku Opštine Prokuplje godinu dana zatvora

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
PROKUPLJE-milan-arsovic-predsednik-opstine-ds.jpg
Arsović osuđen zbog korupcije na godinu dana zatvora; foto: Lj.M.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Milan Arsović je pravosnažno osuđen zbog umešanosti u korupciju pri izgradnji dečijih igrališta 2012. godine, što se dogodilo na kraju njegovog mandata.

Arsović, koji je na čelu Opštine bio od 2008. do 2012. godine, osuđen je jer je krajem svog mandata namestio tender za kupovinu opreme za 3 dečja igrališta vredan bezmalo 10 miliona dinara.

Pored zatvorske kazne u kojoj će mu biti uračunato i vreme koje je ranije proveo u zatvoru od 24. decembra 2012. do 17. januara 2013. godine, Arsović će morati da plati i novčanu kaznu od 150.000 dinara.

Apelacioni sud izrekao mu je i "meru bezbednosti zabrane vršenja poziva delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovanje tuđom imovinom, kao i za čuvanje te imovine, u trajanju od 3 godine od dana pravosnažnosti presude“.

Pravosnažno je osuđen i Aleksandar Mitrović, vlasnik firme kojoj je Arsović "namestio" posao. On je kažnjen sa 10 meseci kućnog pritvora i 100.000 dinara.

U Višem sudu u Prokuplju naglašavaju i da je ukinuta ranije izrečena kazna da se firmi Aleksandra Mitrovića “Proeuro biznis” oduzme imovinska korist u iznosu od 1.450.000 dinara.

Podsetimo, sumnju u nezakonitost je još novembra 2012. prvi izrazio Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, koji je tužilaštvu i podneo krivičnu prijavu.

Arsović je ubrzo bio uhapšen, a juna 2013. je protiv njega podignuta optužnica. Prvobitno je početkom 2014. godine osuđen na godinu i po dana zatvora, ali je nekoliko meseci kasnije Apelacioni sud poništio tu presudu i naložio novo suđenje.

U ponovljenom postupku je januara 2016. Arsoviću zatvorska kazna bila povećana na godinu i osam meseci zatvora.


2 "Igralište" u Đurevačkom naselju koje je Prokupčane koštalo nešto više od 27.000 evra; foto: Lj.M.Korupcija u nabavci dečjih igračaka

Arsović je u vreme dok je bio predsednik Opštine Prokuplje zloupotrebio položaj prilikom nabavke i montaže dečijih igrališta u ulici Veljka Milankovića, u Đurevačkom naselju i u dvorištu Osnovne škole "9. oktobar" u Prokuplju.

Arsović i Mitrović su dogovorili kako da "fingiraju" javnu nabavku i tako su oštetili građane Prokuplja.

Nabavka i montaža dečijih igrališta plaćena je 9.308.784 dinara, što je na dan zaključenja ugovora, prema srednjem kursu Narodne banke, iznosilo 83.405 evra.

Prema informacijama iz Višeg suda u Prokuplju, zaprećena zatvorska kazna za krivično delo koje se stavljalo na teret Arsoviću propisana je u trajanju od jedne do osam godina, pa je presudom Apelacionog suda Arsović osuđen minimalnom propisanom kaznom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milosevic

    15:36 // 29. 3. 2016.

    Jos gore ce da prodju ovi nasi iz gradske vlasti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: