Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 13. 12. 2016.

| Društvo

Bivši obaveštajac drži tribinu na Pravnom fakultetu u Nišu

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
magnetofonske trake
Predavač će govoriti o radu u Službi; foto: Wikipedia; ilustracija

O tome kakva je bila bezbednosna politika SFRJ, a kakva je danas, ali i o radu u tajnoj službi, govoriće u sredu 14. decembra na Pravnom fakultetu Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner jugoslovenske tajne policije. Inače, Spasić je u Belgiji osuđen za naručivanje ubistva političkog aktiviste. 

Predavanje “Izazovi terorizma i bebednosna politika Srbije”, prema rečima organizatora, daće odgore na mnoga pitanja u vezi sa državnom bezbednošću.

Gospodina Božidara Spasića smatraju jednim od najboljih obaveštajaca koje je Jugoslavija ikada imala i zato Vam preporučujemo da dođete i saznate više o tome kako je nekada radila Služba bezbednosti - kažu organizatori.

Prema rečima organizatora, zainteresovni će, između ostalog, čuti kako je Služba državne bezbednosti angažovala kriminalce na obavljanju tajnih akcija u inostranstvu, o učešću Spasića u snimanju kultnog dokumentarnog filma "Vidimo se u čitulji", kao i o tome šta može da donese otvaranje dosijea na Balkanu, zašto otkrivanje tajnih agenata UDBE na Kosovu može dovesti do građanskog rata.

Predavanje je zakazano za 17 sati.


Spasić osuđen za naručivanje ubistva

Spasić je pre mesec dana osuđen u Belgiji za naručivanje ubistva kosovskog političkog aktiviste Envera Hadrija u tom gradu 1990. godine. Spasić je tada radio kao šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, a nalog za likvidaciju je, prema pisanju Krika, dao kriminalcima Andriji Draškoviću i Veselinu Vukotiću.

Međutim, Spasić je za Politiku izjavio kako sprema kontratužbu, jer, kako kaže "nije ni video optužnicu".

Nisam bio na mestu događaja, već sam o tim likvidacijama pisao na osnovu izveštaja i činjenica koje su dolazile od belgijske policije i drugih ljudi koji su nešto o tome znali. Sude na osnovu toga što sam ja napisao a ja sam samo opisao ono što sam čuo od drugih o toj operaciji - rekao je Spasić za Politiku.

Predavanje Božidara Spasića organizuje Studentska organizacija "Prava Studentska Priča".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Rakic

    08:40 // 14. 12. 2016.

    Mnogo mi smeta kad neki anonimni, svakako marginalni tipovi (sa razlogom upotrebljavam rec tipovi)-to vazi za sve oblasti ljudskog delanja-nekim bombastim izjavama po medijima i tribinama sebi obezbedjuju egzistenciju. Oni pravi rade to sto rade-i cute.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: