Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:16, 10. 3. 2020.

| Društvo

Bivši radnici i ratni veterani pravdu i dalje traže na ulicama Vranja

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Protest Vranje
Sledeće okupljanje nezadovljnih građana najavljeno je za 24. april, dva dana pred izbore; foto: M. D. /JV

Mesec dana od kako je održan poslednji protest, bivši radnici vranjske “Koštane" i fabrike "Simpo tepih" kod Trgovišta ispred prostorija vranjskog SNS-a zatražili su neisplaćene zarade, a učesnici ratova devedesetih godina koji su takođe učestvovali na protestu, izrazili su nezadovoljstvo zakonom koji se bavi njihovim problemom.

Nezadovoljni ljudi i transparenti poput "Vranje Vranjancima", "Hoćemo naše zarađene plate", "Dva zakona o amnestiji dezertera i nijedan o borcima" neizostavni je prizor na ovim skupovima, a može se čuti tek po koja novina u vezi njihovih problema.

Kako je predsednik Inicijativnog odbora "Koštane" rekao na današnjem skupu, stigao je odgovor na prethodna 2 pisma koja su bivši radnici uputili predsedniku Vučiću.

U njemu piše sledeće: Nije u nadležnosti predsednika Vučića da odlučuje o sudbini bivših radnika, a pismo je preuzelo Ministarstvo privrede, tačnije državni sekretar Dragan Stevanović i njemu se nalaže da radnike obavesti o ishodu molbe za pomoć - rekao je Ristić.

Protest Vranje Nezadovoljni radnici "Koštane", "Simpo tepiha" i ratni veterani pravdu i dalje traže na ulici; foto: M. D. /JV Dragoljub Stošić, predsednik Udruženja srpskih veterana iz Pčinjskog okruga rekao je da su ovi skupovi neravnopravna borba za osnovna ljudska prava, dostojanstvo i čast, a zakon o pravima boraca koji će važiti od 1. januara 2021. godine nazvao “sramnim”.

Jedino što borac dobija ovim zakonom je nacionalno priznanje države, legitimaciju, boračku spomenicu, odelo veterana, borački dodatak za koji treba ispuniti niz uslova - da ste stariji od 60 godina, da nemate penziju, platu, da niko nema primanja u kući, da niste privrednik, da nemate više od 5 hektara zemlje, a što je najsramnije - da niste korisnik socijalne pomoći. A to znači da smo beskućnici i onda ćemo ostvariti borački dodatak. Ovim zakonom borci imaju pravo da nemaju ništa - rekao je Stošić.

Skupu su se pridružili i bivši radnici "Simpo tepiha" iz Donjeg Stajevca gde je radilo 65 radnika, jer ih je, kažu, ista muka spojila sa obućarima. Pismo je u ime radnika te fabrike pročitala je Doka Stamenković, bivša radnica "Koštane".

Maja 2015. godine su svi radnici fabrike morali da prihvate socijalni program koji je poslodavac nametnuo. Ostalo je neisplaćeno 19 mesečnih zarada, u proseku za svakog zaposlenog oko 450.000 dinara. Marta 2017. je uveden stečajni postupak i sada je ugašen. Svi radnici sa poslodavcem imaju zaključene ugovore o isplati zaostalih zarada i poslodavac se obavezao da će im isplatiti do juna 2018. godine. Do danas im zarada nije isplaćena i pored toga što je fabrika u celosti prodata. To je priznato i od strane Privrednog suda u Leskovcu - navodi se u pismu.

Podsetimo, bivši obućari počeli su da protestuju krajem prošle godine, a na poslednjem skupu pridrućili su im se i ratni veterani. S obzirom na to da već 17 godina nisu dobili zaostale zarade, a u međuvremenu se za njih zalagali mnogi i do rešenja njihovog problema se do danas nije došlo, rešeni su da pravdu traže do kraja na ulici.

Sledeće okupljanje nezadovoljnih i oštećenih radnika najavljeno je za 24. april, dva dana pred izbore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • strani placenik

    22:14 // 10. 3. 2020.

    Okupili se ispod slike "velikog" vodje cccc
    E on, što je huškao, on će da vam sve isplati.

  • LudiMIlojko

    19:29 // 10. 3. 2020.

    Idite angazujte izvrsitelje i neka prodaju imovinu Borisa Tadica.On je bio kad inicijator sa ostalima kad je bio radio u ministarstvo odbrane.Posle postao predsednik i on zajedno sa njegovim suracima.Neka uzmu njihove imovine prodaju i isplate ljudima novac.O cekaj nema ko da istrazuje,odeljenja koja su bila nadlezna za istragu u drzavu i sudstvo ponisteno raspusteno.

    • Losmi

      22:20 // 10. 3. 2020.

      Jel Tadic doneo sporan zakon,jel lopov?Ako jeste i jeste sto ga ne uhapsiste za SEDAM GODINA VLADAVINE?JEL DJILAS LOPOV,UKRO 500MILIONA EURA?STO GA NE UHAPSITE I STO MU NE ODUZMETE SVU BEZPRAVNO STECENU IMOVINU?NIJE UKRAO 500DIN!
      AHHH DA,VRANA VRANI OCI NE VADI KAZE NAS NAROD!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: