Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 16. 11. 2023.

| Društvo

Bivši radnici kuršumlijskih preduzeća ponovo najavljuju štrajk zbog neisplaćenih zarada

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
radnici kuršumlija
Radnici ponovo najavljuju štrajk ispred gradske kuće; Foto: Lj. M.

Po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina bivši radnici propalih kuršumlijskih preduzeća, koji imaju izvršna sudska rešenja i na osnovu kojih traže da im isplate zaostala dugovanja nastala pre desetak i više godina, za ponedeljak u 12 sati ponovo najavljuju štrajk i okupljanje u zgradi Opštine, a ukoliko im vlast to ne dozvoli, prete da će postaviti šatore ispred gradske kuće.

Prethodnih nekoliko godina radnici propalih firmi koji imaju zaostala dugovanja, ali i pravosnažna izvršna rešenja, tražili su od nadležnih institucija u Srbiji da im reše potraživanja pa su u više navrata otpočinjali štrajk, pokušali i sa štrajkom glađu i blokadom puta Niš - Priština, ali se do sada sve završavalo tako što su odustajali posle nekoliko dana, nakon što im predstavnici vlasti ponude obećanja koja do danas nisu ispunjena. radnici kuršumlija Radnici ne odustaju od svojih zahteva; Foto: Lj. M.

Radi se o starim i bolesnim ljudima koji nemaju snage da istraju u svojim zahtevima jer bi time ugrozili svoje zdravlje. Zato smo svih ovih godina molili, pokušavali na sve načine da nateramo državu da nam isplati ono što su sudovi ove zemlje presudili. Mi nemamo zahteve, mi samo tražimo da nam se isplati ono za šta imamo sudske presude i što nam se duguje, a što smo svojim radom i znojem zaradili - kaže Nebojša Krstić, jedan od organizatora štrajka.

Podseća da im je tokom prošle godine, da bi prekinuli štrajk koji je tada organizovan, država na ime socijalne pomoći isplatila po 50.000 dinara. radnici kuršumlija Radnici ponovo ispred zgrade opštine; Foto: Lj. M.

Tada su obećali da će ove godine trajno rešiti naša potraživanja. Mi pristajemo da se taj novac oduzme od cifre koja se duguje svakom od 922 radnika koliko ima na spisku. Obraćali smo se svim nadležnim institucijama, od lokalne samouprave do predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić. Niko ne želi da čuje glas ovog siromašnog i napaćenog naroda koji ne da teško živi, već je bukvalno na ivici siromaštva i da mnogi nemaju primanja ni za najosnovnije životne namirnice i hranu - dodaje Krstić.

Inače, na spisku sa izvršnim sudskim rešenjima još od 2004. godine, a kojima država na ime zaostalih plata i doprinosa duguje oko 210 miliona dinara bez kamate i troškova, ima 922 radnika i poverilaca kuršumlijskih bivših propalih firmi "ŠIK Kopaonik", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca".

Oni su u više navrata prethodnih godina organizovali proteste i blokade, poslednji put pre oko godinu dana kada su tadašnji štrajk glađu prekinuli nakon što im je iz Vlade Srbije obećano da će rešiti problem, a na ime socijale preko Centra za socijalni rad u Kuršumliji tada im je isplaćeno po 50.000 dinara.


Država za jedne majka za druge maćeha

Krstić podseća da je država ove godine dug po raznim osnovama koje kuršumlijski Simpo ŠIK nije isplaćivao više godina unazad konvertovan u kapital poverilaca pa tako Simpo Vranje, koje je do pre nekoliko meseci bilo 100% vlasnik Simpo Šika sa 49.325 dinara upisanim kapitalom, sada ima tek 0,01%, dok najveći udeo ima Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je otpisao 990.725.709 duga i ima 57,28% udela u Simpo ŠIK-u, od ukupno 1.729.470.053 dinara, koliki je sada znatno uvećani kapital te firme sa svega 50.000 dinara.

Ja sada pitam nadležne, kako može da se pruvatnoj firmi oprosti dug koji oni nisu uplaćivali po raznim osnovama državnim institucijama. Između ostalih, dug od oko 171 milion dinara koji firma Simpo Šik ima ka lokalnoj samoupravi u Kuršumliji za poreze na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje konvertovan je u trajni ulog i kapital u toj firmi. Za njihove firme i poslove uvek ima para, samo za ove siromašne građane koji jedva sastavljaju kraj sa krajem nema - zaključio je Krstić.

Kao i više puta do sada, očekuje da će se radnici koji nisu ucenjeni od strane lokalnog SNS-a da ne podrže štrajk, okupiti u velikom broju ispred zgrade lokalne samouprave u Kuršumliji i da će za razliku od mnogo puta do sada, biti istrajni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Simonović jug grobar

    19:11 // 18. 11. 2023.

    Apel svim samo da nam Djoda ostane u Kuršumliju rukovodstvo grada da radi na tom Zadužio je grad i Kosanicu kao niko do sada.Pokažimo humanost i razum

  • Joksim

    21:21 // 16. 11. 2023.

    A fudbaler Džoda ne radi nigde i niko mu ne nudi posao a zadužio je Kuršumliju i Kosanicu.Sportista od glave do pete i zato hoće da se iseli iz grada.

  • Ivan

    11:56 // 16. 11. 2023.

    Imate fontanu,ne mojte da ste alavi!
    Lepo su sredili sve banje oko Kuršumlijske,e sad što su oni vlasnici i to nije bitno!
    A vi ih opet glasajte,2027 će budu novci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: