Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:19, 22. 1. 2016.

| Društvo

Bivši radnik MIN-a nastavlja štrajk glađu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nesic-i-strajk
Nešić nastavlja sa štrajkom makar do utorka; foto: JV

Iako je bilo molbi gradskog rukovodstva da prekine štrajk glađu, Zoran Nešić bivši radnik MIN-a odlučio je da nastavi sa gladovanjem makar do utorka, kada bi trebalo da se održi novi sastanak sa predstavnicima Ministarstva privrede.

Nešić već peti dan štrajkuje glađu. Vidno je oslabio, ali kako kaže neće odustati od svoje namere da štrajkom dođe do zaostalih plata.

Želi, kako kaže, da sa Radnom grupom koju je formirao Grad Niš za rešavanje ovog problema putuje u utorak, u Beograd na pregovore. Međutim, tvrdi da ta ideja nije naišla na odobravanje gradonačelnika Niša Zorana Perišića.

Imao sam sastanke i sa Perišićem i sa Mihajlom Zdravkovićem, većnikom koji je zadužen za naš problem. Imao sam predlog da štrajkujem do utorka i da tada pođem za Beograd. Međutim, gradonačelnik mi je rekao da ga ja time ucenjujem - kaže Nešić.

Zato je odlučio da štrajkuje i dalje i da pokuša da izbori svoj odlazak u Beograd gde ne planira ništa da priča, samo da čuje o čemu će se govoriti na sastanku.

zdravkovic-radnici Zdravković, kao i svakog petka, u razgovoru sa radnicima; foto: JVA većnik Zdravković najavljuje da bi baš na tom sastanku trebalo da bude precizirana dinamika i rokovi za rešavanje problema radnika bivših državnih preduzeća.

U svim prethodnim pokušajima i našim nastojanjima da kao Grad posredujemo između radnika i republike nismo imali jasan rok iako je bilo pomaka. Ova Radna grupa je sagledala sve te probleme i razvrstala kategorije i potrebno je da neko sada donese odluku da li će i na koji način isplatiti ovim ljudima zaostale zarade - rekao je Zdravković.

On je naglasio da je Ministarstvo privrede odmah obavešteno o Nešićevom štrajku i da je pozvan njihov predstavnik da dođe u Niš i popriča sa radnicima. Zdravković je apelovao na Ministarstvo da što pre donese odluku o isplati radnika, a na Nešića da prekine sa štrajkom.


Redovno okupljanje petkom proteklo burno

Tridesetak okupljenih radnika, koji se kao i svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće, bilo je bučno, čula su se različita mišljenja, od toga da neko “zamajava radnike” do toga da su pojedinci izgubili strpljenje i poverenje u gradsku Radnu grupu. Bilo je i teških reči, pa je Zdravković u jednom trenutku napustio skup i došao do novinara.

Sledeći okupljanje zakazano je za sledeći petak, kada bi trebalo da se zna ishod sastanka koji bi trebalo da se održi u utorak.

Podsetimo, oko 4.500 radnika nekadašnjih velikih firmi kao što su EI, MIN, Građevinar i mnoge druge traži od države oko 2 mlijarde dinara na ime zaostalih plata i kamata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Patrijota

    08:13 // 23. 1. 2016.

    Bolje da uzme nesto da radi nego sto strajkuje! Nisam pristalica ni jedne stranke,ali ovde ocigledno ljudi najvise vole da za svoje probleme okrivljuju druge.

    • ljuba

      14:37 // 23. 1. 2016.

      A, sta su ti Zoran Nesic i ostali radnici krivi pa ih na takav nacin uzimas u usta?

  • shaft

    18:22 // 22. 1. 2016.

    (neza)sit gladnom ne veruje!Vecnik Zdravkovic je posebna prica,ni sam ne veruje u ono sto kaze.Kakvi sve ne odlucuju o nasim sudbinama,zivotima!

  • nemogu da verujem

    17:47 // 22. 1. 2016.

    6.500000 dinara ako je plata 30.000 dinara bila u min-u to je bez malo 217 plata ili licni dohodak za 18. godina . bas me zanima koliko je godina radio bez plate?

    • ljuba

      20:38 // 22. 1. 2016.

      Ako te iskreno zanima svakog dana oko 10h mozes da dodjes ispred gradske kuce i od Zorana Nesica dobices odgovore na sva tvoja pitanja i uvid u dokumentaciju a ne da ovako lupas gluposti!

    • ja

      09:43 // 23. 1. 2016.

      ljubo ja sam nekad radio u min-u, kad sam vido da brod tone. otiso uzo otpremninu 1500 maraka i potpisao da se odricem neisplacenih zarada. prodajte fabriku pa podelite svi i po 10. milona svakom radniku ako toliko vredi vasa firma nemam protiv. ali imam protiv da se iz budzeta isplacuju nase pare na naduvane i nerealne zarade za majanje po masinsku.

    • ljuba

      14:34 // 23. 1. 2016.

      Covek potrazuje minimalne zarade u vrednosti par stotina hiljada! Drzava nije imala sluha da to isplati i kamata je odradila svoje! Ako si ovo shvatio,shvatices da se ne radi o naduvanim i ne realnim zaradama! O "majanju po masinsku " treba da te bude sramota,ako si se ti majao ja ti ne zameram jer takvih ima svuda od Gradske kuce, preko opstinskih radnika,....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: